Småbolagsfonderna som dubblats

Trots en svagare inledning för småbolagen i år är det fortfarande fördel svenska småbolagsfonder när man lyfter blicken. Det visar Placeras genomgång av Sverigefonder.

placera-redaktionellt-2018-Sverigefonder260319700.png

26 mars 2019

Min kollega Per Ericson skrev för någon vecka sedan om att börsens småbolag har halkat efter de stora och medelstora bolagens kursutveckling det senaste kvartalet. Artikeln kokade ner i att de halkat efter men på långsikt som fem år har små- och medelstora bolag haft en betydligt högre avkastning än stora bolag på Stockholmsbörsen när man ser på olika aktieindex. 

Tanken föddes då att se hur det ser ut mellan de två olika fondkategorierna hos Morningstar som fångar upp Sverigefonder.

Den största fondkategorin är Sverigefonder som innehåller 90 fonder. De investerar i huvudsak i de största bolagen noterade på Stockholmsbörsen. Här har avkastningen för fonderna i kategorin i genomsnitt varit 55 procent de senaste fem åren.

Den andra fondkategorin som innehåller färre antal fonder och landar på 36 stycken är Sverige, små- /medelstora bolag. Här investerar fonderna inte i de riktigt stora bolagen. Oftast är det investeringar i medelstora bolag och inte så mycket i de minsta småbolagen. Fondkategorin som har lyckats fördubbla värdet de senaste fem åren.

Den stora skillnaden i avkastning mellan fondkategorierna stämmer väl med min kollega Pers artikel. SIX30 Return index som innehåller de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar har avkastat 41 procent. Small Cap-index har stigit 136 procent på fem år och Mid cap-index 120 procent. Klar fördel till för små- och medelstora bolag.

placera-redaktionellt-2018-hmgraffemår260319.PNG

HM inklusive utdelningar fem år

Visst finns det flera förklaringar varför storbolagsindex haft en svag avkastning de senaste fem åren. H&M-aktiens kräftgång de senaste fem åren med en totalavkastning på minus 40 procent inklusive utdelningar är en viktig förklaring. Stockholmsbörsen är banktung med ungefär 25 procent av börsvärdet placerat här.

Nordea var före flytten till Helsingfors Sverige klart största bank mätt till börsvärde. Aktien har inklusive utdelningar levererat en avkastning på knappt 37 procent – sämre än indexsnittet. Trots Ericsson urstarka avkastning det senaste året på 60 procent visar det sig att avkastningen de senaste fem åren landar på magra 4 procent inräknat kupongen på utdelningarna.

Det är en riktigt svag avkastning för flera av de riktigt stora bolagen de senaste fem åren som hjälpt till att lägga grunden till en svag avkastning för storbolagsindex. Visst är risken högre mätt som standardavvikelse för små- och medelstora bolag. Deras resa består av djupare dalar (nedgångar) och högre toppar. Det vittnar inte minst de senaste halvårets avkastning om.

Men allt går inte att skylla allt på svag avkastning för de riktigt stora bolagen. När jag träffar förvaltare av fonder som investerar i små- och medelstora bolag, brukar förvaltarna prata om flera gemensamma framgångsfaktorer för små- och medelstora bolag som gör att de över tid utklassar storbolagens avkastning över tid.

Det finns flera fördelar med att investera i småbolag. Det finns oftast ett tydligt entreprenörskap och det är inte ovanligt att grundare och ägarfamiljen fortfarande är aktivt. Små- och medelstora bolag har tydligare fokus och en mer renodlad verksamhet och är oftast mer innovativa.

Och det är lättare att växa från en liten bas vilket ger högre tillväxt i bolagen. Letar man inte bland de absolut minsta småbolagen så är det tydligt att bolagen lyckats överleva de första tuffaste åren. Skapat en bra marknadsposition inom i vissa fall en ganska small nisch som man ha fullt fokus på att göra bra.

Små- och medelstora bolag har färre analytiker som följer bolaget – lättare för en bra fondförvaltare att hitta undervärderade bolag. Historiskt har det varit ganska många uppköp eller strategiska affärer för just små- och medelstora bolag, vilket gett en bra avkastning.

placera-redaktionellt-2018-Sverigefonder260319.png

Tillbaka till fondkategorin små- och medelstora bolag. Fler av fonderna framgångsrikt hittat stabila och snabbväxande små- och medelstora bolag. Totalt är det 14 fonder som lyckats fördubbla sitt värde under femårsperioden, vilket motsvarar hälften av fonderna som har fem års historik. Två fonder har avkastat mer än 140 procent – vilket är imponerande.

Absolut högst avkastning har C Worldwide Sweden Small Cap 1 A med hela 145 procent. Fonden leds av den erfarne förvaltaren Henrik Söderberg som har förvaltat fonden framgångsrikt sedan februari 2010, och lyckats avkasta betydligt bättre än sitt jämförelseindex och kategorisnittet. Risken in fonden är klart lägre än fondkategorins snitt på 11,7, vilket gör det till en imponerande prestation.

Fokus är att hitta mindre bolag med en långsiktig strukturell tillväxt oberoende av konjunktur. Investeringshorisonten sträcker sig oftast mellan 3 – 5 år. Det vittnar den låga omsättningshastigheten om, och det har betalat sig över tid. Största sektor är teknikbolag med 26 procent, följt av cykliska konsumentbolag på 23 procent.

Mips som är specialiserat på hjälmbaserad säkerhet och att skydda hjärnan, har avkastat hela 136 procent det senaste året. Den är ett av fondens absolut högsta avkastande innehav det senaste året. Intressant att notera är att fonden varit investerad i Mips-aktien sedan bolaget börsintroduktion för två år sedan – som sagt en långsiktig investeringshorisont.

placera-redaktionellt-2018-mipsgraf260319.PNG

Mips sedan börsnoteringen

SEB Sverigefond Småbolag som förvaltar av Per Trygg sedan 2011 är den andra fonden som lyckats avkasta norr om 140 procent. Risken i fonden är lite högre än snittet för fondkategorin. Fonden satsar på mindre småbolag och den egna analysen är en av hörnstenarna i förvaltningsarbetet. Fonden undviker obeprövade affärsmodeller och letar marknadsledande bolag med god lönsamhet.

Det har Per Trygg lyckats bra med. Största sektor är industribolag på 44 procent följt av stabila fastighetsbolag. Största innehav är den småländska värmeteknikbolaget Nibe på 5 procent följt av teknikkonsulten Sweco med 4,5 procent.

Bland fondens högavkastare det senaste året hittar vi Beijer Electronics som har dubblat värdet. De båda teknikbolagen Addnode och Formpipe har stigit drygt 80 procent. Fondens största innehavet Nibe har orkat med 50 procents uppgång det senaste året.

Längre ner på listan hittar vi de två största svenska småbolagsfonderna mätt i förvaltat kapital. Lannebo Småbolag som är störst förvaltar hela 24 miljarder kronor. Förvaltaren Johan Ståhl har gjort ett bra arbete med den stora fonden. Avkastningen landar på 112 procent till en risknivå som är bland de lägsta i klassen. Även Johan Ståhl gillar Nibe som hör till fondens tio största innehav. Högst avkastning av de stora innehaven i år, har teknik- och serviceleverantören Bravida som avkastat 30 procent.

Handelsbanken Svenska Småbolag förvaltas av Christian Brunlid är näst störst med sina 21 miljarder kronor under förvaltning. Fonden placera aktivt i mindre och medelstora bolag och totalt görs investeringar i knappt 90 bolag. Det gör fonden till en av de som har mest innehav samtidigt väger inget bolag mer än knappt 4 procent.

Fondens två största innehav är fastighetsbolaget Balder på 3,7 procent följt av utomhusproduktspecialisten Husqvarna på 3,5 procent. Störta sektor är industriföretag som utgör en tredje del av fondens värde, följt av fastigheter på 17 procent.

Störst bidrag till fondens avkastning i år står THQ Nordic för med en avkastning på 47 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter,  YouTube och Soundcloud

C Worldwide Sweden Small Cap 1A

Senast

724,53

1 dag %

−0,06%

1 dag

1 mån

1 år

SEB Sverigefond Småbolag C/R

Senast

660,02

1 dag %

−1,58%

Öhman Sweden Micro Cap A

Senast

1 875,04

1 dag %

−0,54%

Humle Småbolagsfond A

Senast

703,80

1 dag %

−0,31%

SEB Sverigefond Småbolag

Senast

131,98

1 dag %

0,43%

Lannebo Småbolag

Senast

179,77

1 dag %

0,04%

Nordea Småbolagsfond Sverige

Senast

619,51

1 dag %

−1,46%

Öhman Småbolagsfond A

Senast

6 683,36

1 dag %

−0,43%

H&M B

Senast

129,80

1 dag %

−3,78%

Mips

Senast

363,00

1 dag %

−7,59%

Nibe Industrier B

Senast

37,38

1 dag %

−1,37%

Ependion

Senast

140,80

1 dag %

1,00%

Addnode Group B

Senast

97,50

1 dag %

−4,13%

Formpipe Software

Senast

27,90

1 dag %

4,10%

Bravida Holding

Senast

90,65

1 dag %

−1,31%

Balder B

Senast

65,74

1 dag %

3,23%

Husqvarna B

Senast

44,79

1 dag %

−6,00%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.