Månadens bästa och sämsta fonder

Börsoron har fortsatt för andra månaden i rad. Börshumöret styrs av en oberäknelig Trump. Det har stökat till det för fonderna den senaste månaden.

placera-nyabilder-1670418rtsgraf.PNG

16 april, 2018

Den ökade oron och volatiliteten som svepte in över finansmarknaderna efter den urstarka januari uppgången på världens börser, ser ut att var här för att stanna ett tag till.

Efter överraskande starka amerikanska lönesiffror tog inflationsoron marknaden med storm i slutet på januari. Efter det har vi haft flera utspel från den amerikanske presidenten: nya tullar på diverse produkter, potentiellt handelskrig med Kina, nya USA-sanktioner mot Ryssland i spåren på nervgasattacken i London och senaste är amerikanska missiler mot Syrien.

Den ständiga oron på finansmarknaderna har gjort att de flesta fondmarknader är på minus den senaste månaden i svenska kronor. Det finns ljusglimtar och det är Japan, Latinamerika och Västeuropa. De har ökat i värde med 1 procent, en halv procent respektive 2,7 procent.

USA-börserna har tappat knappt 2 procent, i svenska kronor. Stockholmsbörsen har haft det lite kämpigare och tappat drygt 3 procent. Klart värst drabbat är den tidigare fondstjärnan östeuropafonder, där investerarna har haft det riktigt tufft den senaste månaden. En stor anledning är en total kollaps på Moskvabörsen som utgör en mycket stor del i Östeuropafonder.

placera-nyabilder-Moskva_6.jpg

Globalfonder har klarat sig bättre med en nedgång på knappt en halv procent. Det beror på små nedgångar i Asien och Latinamerika samt västeuropabörserna steg.

Om inte kronan fortsatt sjunka i värde mot både euron och den amerikanska dollarn med drygt två procent under månaden hade avkastningarna från utländska tillgångar varit ändå mer minus. Som exempel backade USA-börserna dubbelt så mycket i amerikanska dollar.

Placera har listat den senaste månadens vinnare och förlorare utifrån Avanzas fondutbud. Den senaste börsoron har skapat tvära vändningar för vissa av fonderna. Det skiljer knappt 27 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden och det är riktigt mycket med tanke på den korta mätperioden som endast är en månad.

placera-nyabilder-160418vinnarfonder.PNG

Energifonder och råvarufonder tar de flesta platserna på vinnarlistan. Efter dem hittar vi tillväxtmarknader med mellanöstern och Indien i spetsen.

På de översta platserna har vi tre fonder med tydligt energiinriktning. Överst finns ProxyPetroleum Energy SEK som är en aktivt förvaltad aktiefond med fokus på olje- och naturgasproducerande bolag. Största innehav är amerikanska Occidential Petroleum på knappt 9 procent följt av kanadensiska Husky Energy på 7,5 procent. Den senaste månaden har fonden avkastat drygt 10 procent i kronor.

Klar tvåa på listan är Schroder ISF Global Energy A Acc USD som investerar i energibolag. Fonden har vanligtvis en koncentrerad portfölj oftast färre än 50 bolag. De fem största innehaven väger 27 procent.

Bästa bidragsgivare till fondens avkastning den senaste månaden är TransAtlantic Petroleum som steg med drygt 26 procent.

Båda fonderna har gått bättre än kategorisnittet för energifonder som har stigit med drygt 8 procent den senaste månaden.

Att vi hittar flera energifonder på listan är inte så konstigt. Oljepriset som gick starkt under ett halvår fram till slutet på januari har efter några månader i träda tagit fart igen. Den senaste månaden har oljepriset stigit med drygt 10 procent och återigen är det över den psykologiska nivån 70 dollar fatet..

placera-nyabilder-160418brentgraf.PNG

Bästa Indienfond är Invesco India Equity A USD AD som avkastat 7 procent.Indienfonderna har haft en kämpigt inledningen på 2018. Vi har tidigare hittat dem på förlorarlistan. Den sista månaden har kategorisnittet för Indienfonder avkastat drygt 3,6 procent. Trots den senaste månadens rally på Bombay-börsen, så är avkastningen för kategorisnittet av Indienfonder, sedan årsskiftet på minus.

De indiska aktiemarknaderna har tvärvänt upp efter flera månader med rejäl motvind av nya regleringar och införande av reavinstskatt samt en riktig bankskandal. Men nu har marknaden tagit till sig de senaste starka BNP-siffror för Indien samt kraftigt ökade företagsvinster.

Precis utanför 10-i topplistan kommer det ett pärlband med Indienfonder.

placera-nyabilder-160418förlorarfonder.PNG

Förlorarlistan domineras av Rysslandsfonder, hela sju stycken på förlorarlistan är just det. Nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland och den ryska miljardärseliten som står Kreml och president Putin nära, har skakat om den ryska finansmarknaden. Som inte det vore nog så kom gasattacken i Syrien med missiler som svar.

Det har gjort investerarna riktigt sura och skickat både Moskvabörsen och den ryska rubeln söderut med den största nedgången sedan Ukrainakrisen 2014. Än en gång inser man varför rabatten mot övriga tillväxtmarknader finns - den politiska risken är och verkar förbli hög.

Men på en vecka har det varit fritt fall och hela årets uppgång är utraderad och mer där till. Morningstars kategorisnitt för Rysslandsfonder är ner minus 11,6 procent den senaste veckan, vilket även motsvarar nedgången den senaste månaden.

Det är stor kontrast mot månadsskiftet mars/april då just Rysslandsfonder hörde till årets fondvinnarkategori och drog med sig Östeuropafonderna uppåt. Inte så konstigt då Ryssland utgör runt två tredjedelar av MSCI östeuropaindex. Den östeuropafond som tappat mest under månaden är Pictet - Emerging Europe R EUR. Drygt 55 procent av fondens värde är investerat i Ryssland.

De två fonder som haft det allra tuffast är Rysslandsfonderna FIM Russia och UBS (Lux) ES Russia. Båda fonderna har tappat knappt 16,7 respektive drygt 15 procent under månaden. Det gör att avkastningen sedan årsskiftet är negativ för båda fonderna.

Moskvabörsens klart största bolag Sberbank har haft det riktigt kämpigt och tappat drygt 21 procent i värde senaste veckan mätt i ryska rubel. Nedgången är betydligt större mätt i dollar då rubeln tappat i värde under den senaste veckan. Det är Sberbankaktiens största nedgång sedan finanskrisen 2008.

placera-nyabilder-Sberbank_455.png

Bolaget är FIM Russias största innehav på 9,3 procent. Sberbank återfinns även i UBS (Lux) ES Russia och är där näst största innehav på 7,5 procent.

Alla de sju rysslandsfonderna på förlorarlistan har tappat mer än kategorisnittet under månaden. Utanför bottenlistan hittar vi flera östeuropeiska fonder som backat stort efter börskollapsen i Moskva.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitteroch på YouTube.

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.