Japansk lågpris trotsar klädfrossan

De stora internationella klädkedjorna har det tufft på börsen i år men undantag finns. Japanska Fast Retailing har trotsat klädkoden, hittills.

placera-redaktionellt-2021-UniqloTokyo.png

30 aug. 2022

Från en kris till en annan. Efter butiksdöd i spåren av ökad e-handel kom nedstängda städer under pandemin som nästa smäll. Och i år har en mix av kostnadsinflation, recessionshot och sorti från den ryska marknaden gjort livet surt för de stora globala klädkedjorna.

H&M hör till de hårdast drabbade och aktien har blivit ordentligt nedtryckt den senaste tiden. Kursfallet i år uppgår till 37 procent.

Att kronan har varit rekordsvag innebär motvind för en stor inköpare i dollar som H&M och att den ryska marknaden nu försvinner är ett hårt slag då det var både en tillväxtmotor och en av de mest lönsamma regionerna. Stämningen bland tjänstemännen på H&M tycks heller inte vara på topp att döma av cirkulerande protestlistor mot ökade krav på kontorsnärvaro.

Till det kommer den generella oron för att konsumenterna i vinter kommer att behöva prioritera ned alla onödiga köp till förmån för skenande elräkningar och räntebetalningar.

placera-redaktionellt-2021-OldNavy.png

Amerikanska Gap, med kedjor som The GAP och Old Navy, är också pressade och glädjen över ett kvartalsresultat som var något bättre än befarat förra veckan blev kortvarig. Bolaget drog i rapporten tillbaka sin helårsprognos och pekar på en osäker makromiljö, behov av att dra ned på lager och att ombalansera sitt utbud för att möta ändrade konsumentbehov. Gap-aktien är ned 46 procent i år.

Även spanska Inditex, med Zara som största varumärke, har dragits med nedåt på börsen de senaste veckorna trots en stark rapport tidigare i sommar. Från årsskiftet är nedgången nu 22 procent.

Den stora avvikaren i sällskapet är japanska Fast Retailing som klättrat med 27 procent på Tokyobörsen i år.

placera-redaktionellt-2021-Klädaktierna.JPG

Med sitt populära flaggskeppsvarumärke Uniqlo och en position i det lägre prissegmentet har bolaget träffat rätt i sin internationella satsning på många marknader. Under bolagets tredje kvartal, mars-maj, ökade intäkterna med 10 procent och vinsten med 37 procent. En viss valutaeffekt finns, men det handlar bara om 5 procent på vinsten så det är inte valutan som förklarar framgången.

Snarare är det en stark utveckling för den internationella expansionen och en strikt strategi att hålla priserna stabila och begränsa reorna, vilket har krattat för en stigande bruttomarginal.

Mätt i antal butiker växte Fast Retailing, i likhet med H&M, snabbt åren efter millennieskiftet. Från att ha haft 433 butiker år 2000 är antalet nu strax över 3 500, medan motsvarande för H&M är 682 stycken år 2000 och 4 700 idag.

En skillnad är dock att i H&M:s planer ligger numera en minskning av butiksnätet medan Fast Retailing fortfarande expanderar, om än i ganska maklig takt.

placera-redaktionellt-2021-UniqloTokyo.png

Frågan är hur länge Fast Retailing kan förbli klassens ljus på börsen.

Bolaget ligger visserligen bra positionerat med sina prisvärda baskollektioner när konsumenterna blir mer kostnadsmedvetna. Men få bolag är immuna om konsumtionen viker brant och när konkurrenterna behöver rea ut sina alltför stora lager så minskar prisgapet och då är det inte säkert att Uniqlo är det alternativ som lockar mest.

Valutan är heller ingen självklar livboj.  Även om den svaga japanska yenen hjälper exportföretag i allmänhet när de växlar intäkter utomlands till yen så gör Fast Retailing, liksom H&M, stora inköp i andra valutor vilket driver upp kostnaderna.

Värderingsskillnaden mot övriga klädbjässar är samtidigt påtaglig efter den ojämna kursutvecklingen. Medan p/e-talet för kommande 12 månaders förväntade vinst ligger på 15 för H&M och 17 för Inditex är Fast Retailing uppe på 38. En premie är motiverad men skillnaden är i största laget givet att mycket av motvinden som dragit ned konkurrenternas aktier riskerar att påverka även japanerna under hösten och vintern.

Noteringen på Tokyobörsen gör Fast Retailings aktie lite mer svårhandlad för de flesta privatsparare men om man delar vår slutsats så är problemet begränsat. Det finns ingen anledning att gå över ån efter vatten just nu.

Ämnen i artikeln

Gap

Senast

17,84

1 dag %

−20,29%

1 dag

1 mån

1 år

H&M B

Senast

129,80

1 dag %

−3,78%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.