De senaste åren har svenskarna, tillsammans med så gott som alla andra fondsparare världen över, kastats mellan himmel och helvete när det gäller värdetillväxten i deras Kinafonder. Lyckan var total hösten förra året då Kinafonderna stod på sin topp. Då talades det om det Kinesiska undret och att aktiekurvan bara kunde gå en väg, och det var upp.
Sedan hände det som få trodde kunde hända, eller ville tro. I början av november vände kurvan ned, snabbt och med besked. Den första frossan hann inte riktigt sätta sig hos spararna. På mindre än en månad föll kurserna med nästan 25 procent. Sedan vände det upp snabbt. De följande två veckorna steg kurserna för MSCI Kinaindex, mätt i svenska kronor, med 16 procent.
De flesta spararna var nöjda och få sålde. En anledning var självklart alla Kinaförvaltare som proklamerade att nedgången endast var en kort korrigering och de fundamentala faktorerna minsann var intakta.
Sedan dess har det gått stadigt utför, och MSCI Kinaindex har fallit ytterligare 39 procent. Dock fick vi en kraftig rekyl uppåt våras då kurserna steg med över 30 procent. Efter den har det fortsatt ned. Det senaste tre månaderna har både index och genomsnittsfonden fallit med cirka 15 procent. De som har suttit still i båten har förlorat 45 procent av sitt kapital sedan toppen i slutet av oktober förra året. En Sifoundersökning som gjordes i juli visade att 19 procent av svenskarnas fondinnehav i tillväxtmarknader låg i Kina.
Hittills i år har den genomsnittliga Kinafonden backat med 32 procent, vilket är lika mycket som MSCI Kinaindex. Enligt Morningstar så finns det 82 Kinaalternativ på den svenska markanden, då inkluderas fonder i kategorierna rena Kinafonder och de bredare Kina och närliggande.
Sämst har det gått för fonden Absolute Asia Golden Dragon Renaissance som har fallit med 45 procent i år. First State Greater China Growth toppar listan med en förlust på bara 19 procent. Samma sak gäller för Skandia Greater China Equity som också bara har tappat 19 procent. Men faktum är att den förvaltas av First State.
De senaste nyheterna från Kina är inte så upplyftande, tillväxten har kommit av sig. Inflationen är rekordhög, producentpriserna ökade med 10 procent i juli jämfört med året innan. Dessutom har vi en annalkande lågkonjunktur i väst som inte gör det lättare för kinesiska bolag att sälja sina produkter.
Därför bör man inte ha för stora förhoppningar på Kina den närmaste tiden. Men vi vet också att när det vänder så är chansen stor att det vänder med besked.