Fortsatt positiv syn på Östeuropa

Börserna Östeuropa rasade rejält under måndagen och fortsatte i samma riktning under tisdagen. Trots det håller förvaltarna fast vid att Ryssland har goda möjligheter att stå emot den finansiella oron. Även Turkiet kan överraska. Men stora nedgångar i råoljepriset snabbt kan ändra scenariot.


23 jan. 2008

Måndagen slutade riktigt illa på börserna i Ryssland och resten av Östeuropa. Gårdagen var mer blandad men sammantaget fortsatte nedgången på bred front. Trots det spår många förvaltare fortfarande ett bra år, framförallt i Ryssland. Till optimisterna hör Peter Elam Håkansson, förvaltare och grundare av fondbolaget East Capital.

"Ekonomier med sunda statsfinanser och överskott i ekonomin, så som Ryssland, bör gynnas i tider av global kreditoro även om de inte är immuna mot globala nedgångar", säger han.

Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbanks analysavdelning, har en mer försiktigt inställning.

"Om vi går in i en djupare global lågkonjunktur så minskar efterfrågan på råolja i världen och då kanske vi inte har de här höga priserna längre, vilket naturligtvis vore en nackdel för den ryska ekonomin", säger han.

Jörgen Kennemar håller dock med om att Ryssland står stadigare än till exempel Kina, som är mer exponerat mot den amerikanska finansmarknaden.

Börsen i Moskva sjönk med mer än 7 procent under måndagen och fortsatte ner med ett par procent under tisdagen. I Ukraina klarade sig börsen bättre i måndags men tappade drygt 3 procent i går. I Istanbul sjönk kurserna sammanlagt med drygt 6 procent under måndagen och fortsatte ner med ytterligare ett par procent under tisdagen. Börsen i Riga backade och har sammanlagt tappat nästan 10 procent denna vecka.

Även råvarupriserna påverkades, bland annat råolja. Men priset ligger trots det högt över de nivåer som ligger till grund för att finansiera statliga investeringar som i dag genomförs i Ryssland. Staffan Lindfeldt, fondförvaltare på Handelsbanken är inte oroad.

"Vi har en fortsatt positiv syn på Moskvabörsen. Understödd av de höga råvarupriserna investeras fortfarande mycket pengar i olika produktivitetshöjande åtgärder och infrastruktur i landet", säger Staffan Lindfeldt.

Fredrik Colliander, förvaltare på HQ Fonder, sviktar inte heller i sin ryska tro.

"Vi tror fortfarande på Ryssland. Det handlar i grunden om bra värderingar och kapitalflöden", säger han. Resten av Östeuropa är, enligt Fredrik Colliander, mer beroende av vad som händer i omvärlden.

"Ryssland står helt klart ut som vinnare i regionen", säger han.

Banker och finansbolag är sektorer som ofta lyfts fram som mycket lovande i Ryssland och resten av Östeuropa. Invånarna har nyligen börjat få tillgång till lån för att köpa bostäder och inkomsterna stiger vilket ger utrymme för många att spara.

Hur påverkas de finansiella bolagen av problemen i USA?

"Banksektorn i regionen är nästan uteslutande fokuserad på traditionell bankverksamhet, det vill säga finansiering av vanlig utlåning, och det har oss veterligen ingen direkt koppling till subprime-marknaden.Men sSektorn kan drabbas av att krediter blir dyrare och svårare att uppbringa. Det gäller speciellt de banker och regioner som har stor exponering till den globala kreditmarknaden som Kazakstan", säger Peter Elam Håkansson.

"Ryssland har ett relativt litet banksystem, merparten av alla företag och privat personer är i det närmaste obelånade. Risken för en finanskris är låg jämfört med västvärlden", säger Staffan Lindfeldt.

Peter Elam Håkansson tror mest på Ryssland i år men även Turkiet kan enligt honom överraska positivt.

Staffan Lindfeldt påpekar att värderingarna i resten av Östeuropa nu kommit ner på mer intressanta nivåer vilket gör att han är ganska positiv till hela regionen.

Ryssland anses just nu, rent makroekonomiskt, ha en urstark ekonomi. Beroendet av oljeexport är visserligen för högt men med dagens höga oljepriser är det svårt att se det som ett problem.

De nya EU-länderna gynnas dessutom av olika investeringar och anpassningarna till följd av medlemskapet i unionen. Baltikum brottas fortfarande med överhettningsproblem, men dessa börser är fortfarande rätt små.

Turkiet anses ekonomiskt vara i ett lite mer bekymmersamt läge, med hög inflation och fortsatt höga räntor, även om det görs en del för att komma till rätta med problemet.

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.