För de flesta fondsparare är året hittills en besvikelse. Bland Europas börser hör den svenska till förloraren med ett fall på 20 procent. En anledning är våra stora börsbolags starka koppling till tillväxtmarknaderna.
Ser vi till Europa i stort har det inte gått lika illa. Som grupp har Europafonderna fallit med knappt 12 procent. Förklaringen till nedgången är den stora oron för den växande europeiska skuldkrisen som har eskalerat under sommaren och hösten.
Läget just nu är att de europeiska börserna har stigit omkring 10 procent de senaste veckorna. Men det är minst sagt slagigt på börsen. Bakom uppgången ligger stora förhoppningar på det planerade stödpaketet som EU:s beslutsfattare ska presentera inom de närmaste veckorna.
Innan det sker kommer bolagens rapporter för tredje kvartalet. Spänningen är stor och vi vet inte hur de kommer att mottas. Även om vinsterna kommer in i linje med aktiemarknadens förväntningar kommer analytikerna att lägga en stor vikt vid vad bolagen säger om framtiden.
Finansmarknaderna oroas nämligen över det faktum att skuldkrisen kan övergå i en ny lågkonjunktur, vilket med stor sannolikhet kommer påverka bolagens vinster negativt framöver.
Jämför vi läget nu med det som var sommaren 2007, innan finanskrisen, kan vi konstatera att marknaden denna sommar ganska snabbt korrigerat ned vinstprognoserna. När börserna i maj 2007 började falla fortsatte aktieanalytikerna att skriva upp sina förväntningar på bolagens vinster ända fram till september 2008 med nästan 8 procent. Under tiden föll börsen med 40 procent.
Men nu har analytikerna varit betydligt snabbare med att skriva ned sina vinstförväntningar för 2012. Sedan juni i år har de fallit med 7,5 procent. Lägre vinster generellt innebär högre värderingar, men Europaindex har fallit med cirka 13 procent, vilket är mer än de nedjusterade vinsterna. Det har lett till att p/e-talen har fallit till rekordlåga nivåer. P/e-talet beräknas genom att dividera en akties pris med bolagets förväntade vinst, och visar hur många årsvinster aktiemarknaden är beredd att betala för en aktie idag.
Dagens p/e-tal för Europa som helhet ligger på cirka 9,5. Så lågt har inte den europeiska börsen värderats sedan vintern 2008/2009. Den senaste tidens kraftiga upp- och nedgångar vittnar om att aktiemarknaden kastas mellan hopp och förtvivlan. Den mista lilla negativa nyhet får stort genomslag, likaså positiva nyheter.
Generellt signalerar låga värderingar att börsen är billig och att det är köpläge. Men som alltid vet vi inte hur framtiden ser ut. Men vi vet också att det aldrig blir så illa som den värsta dysterkvisten säger, inte heller så bra som den värsta optimisten. Sanningen ligger någonstans mittemellan.
Ser vi tillbaka i tiden, tio år, ligger den genomsnittliga p/e-talet för Europa på knappt 13, och för de senaste tre åren på drygt 10,5. När väl optimismen återvänder, eller att pessimismen avtar, kan vi räkna med att värderingarna återgår till de mer normala. Det skulle betyda en uppgångspotential på drygt 12 procent för att nå samma generella värdering som motsvarar snittet för de senaste tre åren.
Därför blir den närmaste tiden mycket spännande, både när det gäller bolagens rapporter och EU:s stödpaket. Placera.nu tror att det i ett första skede är de stora bolagen som kommer att gynnas.
Det beror till stor del på att investerare i större utsträckning använder sig av indexprodukter nu än tidigare och de är stora bolag som finns representerade i indexprodukterna. Först efter en tids uppgång går intresset över till de mindre bolagen och då kommer de aktiva aktiefonderna att gynnas mer.
Därför råder placera.nu de sparare som vill kapitalisera på en tidig uppgång att välja breda europafonder, företrädelsevis indexfonder. Den billigaste fonden är SPP Aktieindexfond Europa som bara kostar 0,2 procent per år i avgift. Men den följer FTSE Eurotop 100.
I det kortare perspektivet tror vi mer på Swedbank Robur Indexfond Europa som följer Dow Jones Stoxx 50, vilket består av de 50 största bolagen. Priset är lite högre, 0,4 procent per år. Det kostar också SEB Europa Indexfond som följer det ännu bredare indexet, MSCI Europe.