Därför är Indien höstens fondvinnare

Indiska aktiefonder tillhör höstens vinnarfonder med uppgångar på 10 procent i snitt. Det är klart bättre än världen i stort. Anledningarna till uppgången är flera.


23 okt. 2012

Indienfonderna har inte rosat de svenska fondspararna på länge. De senaste fem åren har Indienindex fallit med nästan 20 procent. Men det senaste året har det ljusnat lite, och det stora rycket kom efter sommaren.

Sedan den första september har Indienfonderna stigit med 10 procent, vilket är klart bättre än världsindex som ligger på plus 3 procent. Med en så bra avkastning har Indienfonderna placerat sig som höstens bästa fondkategori, läs mer här.

Anledningarna till den senaste tidens goda avkastning är många. Marknaden har väntat på att det indiska reformarbetet ska ta fart, efter att ha gått på sparlåga under närmare två år. När väl Tyskland och ECB lanserade sitt senaste stödpaket och USA klubbade igenom det tredje stora stödpaketet, QE3, följde Indien efter.

Den indiska regeringen överraskade marknaden förra månaden med att efter nära två års långbänk, presentera flera viktiga ekonomiska reformer.

Utländska direktinvesteringar i flygindustrin, detaljhandel och försäkringsbolag avreglerades samtidigt som bränslepriserna höjdes, vilket minskar statens kostsamma oljesubventioner. Även om priset för konsumenterna nu höjs förbättras landets ekonomi då de har utgjort en allvarlig belastning på statens budget.

Den indiska centralbanken passade också på att sänka reservkraven för banksystemet, vilket förbättrar likviditeten i det finansiella systemet. Förhoppningsvis kommer det att underlätta finansiering av nya investeringar i näringslivet.

Gunnar Påhlson som förvaltar Carnegie Indien menar att bakgrunden till reformerna är Indiens nya handlingskraftige finansminister, P. Chidambaram, som tillträdde i somras.

"Det akuta uppdraget för honom är att minska statens budgetunderskott genom att dra ned på subventioner av olika slag, öka skatteintäkterna, privatisera statliga bolag och öppna nya branscher för utländska direktinvesteringar", säger Gunnar Påhlson.           

Under hösten förväntar sig marknaden fler reformförslag som parlamentet ska godkänna. Nyligen presenterades ett förslag för att sänka kostnaden för läkemedel. Många tror också att priserna på elektricitet kommer att höjas, och att det kommer ett program för att omstrukturera skuldbördan för de statliga bolag som distribuerar elkraft.

"På kort sikt kommer reformerna att öka inflationsrisken, men reformerna har mottagits av utländska investerare som under september nettoköpte indiska aktier för 3 miljarder amerikanska dollar. Det har stärkt den indiska valutan väsentligt, vilket minskar Indiens nota för oljeimport", säger Gunnar Påhlson.

På längre sikt är det svårare att sia om hur inflationen kommer utvecklas. Den indiska centralbanken, RBI, har varit tydlig med att deras främsta mål är att hantera inflationen. Samtidigt kräver RBI att ekonomiska reformer och fiskala åtstramningar lanseras för att man ska kunna sänka räntan.

Men Gunnar Påhlson tror inte att den ekonomiska utvecklingen vänder i brådrasket.

"Vi kommer inte att få se en omedelbar återhämtning för ekonomin. Prognoserna pekar mot en kraftig avmattning för indisk tillväxt ned mot 5,5 - 6 % tillväxt i år. Men regeringens handlingskraft och de nya reformer som har presenterats gör att utsikterna för Indien väsentligt bättre ut än för bara en månad sedan", säger Gunnar Påhlson.

Carnegie Indienfond A

Senast

769,13

1 dag %

0,38%

1 dag

1 mån

1 år

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,24%

Senast

2 478,69

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.