Året har börjat bra för Asienfonderna, MSCI Asien exklusive Japan, har stigit med nästan 12 procent hittills i år. Utvecklingen beror till stor del på att globala investerare har lättat på bromsen och börjat ta lite mer risk i sina placeringar.
Det beror bland annat på att flera makroekonomiska indikatorer i USA och Asien signalerar att vi visserligen befinner oss i en konjunkturavmattning, men att den troligen inte blir så djup som många tidigare befarat. I Europa har också eurokrisen lagt sig något, även om vi ännu inte har sett någon lösning.
Investerarnas ökade riskaptit har lett till stora inflöden till tillväxtmarknadsfonder vilket har drivit upp kurserna på asiatiska aktier i allmänhet och i Indien och Kina i synnerhet. Men i Asien har också flera länder förbättrat sin situation själva på olika sätt.
Inflationstakten faller nu på bred front i Asien. I Kina visar officiell statistik att inflationen nu är nere på drygt 4 procent jämfört med 6,5 procent förra sommaren. Samtidigt kom det lite oroande siffror som visade att den kinesiska inflationen steg något i januari. Om det är ett trendskifte är det negativt, vi följer utvecklingen noga.
Den fallande inflationen i regionen har lett till att bland annat centralbankerna i Thailand och Filippinerna har sänkt sina styrräntor. I slutet av januari sänkte den indiska centralbanken reservkravet för bankerna vilket var oväntat och gav ytterligare bränsle till börsen. Dessutom har begränsningar införts mot valutaspekulation, vilket stärkt den indiska valutan. Asiatiska länder brottas inte heller med de skuldproblem som tynger västvärlden.
Värderingarna befinner sig fortfarande på historiskt attraktiva nivåer samtidigt som den förändrade inriktningen på penningpolitiken i regionen kan ge ytterligare stöd åt aktiekurserna. P/e-talen (aktiernas pris jämfört med bolagsvinsterna) ligger idag på cirka 14. Även om det är högre än i höstas då de var nere på 12 så är det en bra bit kvar till nivårena under 2010 då p/e-talen låg på cirka 18.
Den stigande privatkonsumtionen är fortsatt en stor drivkraft i regionen. I Kina är tillväxten av nya bilar fortfarande stark. Den konjunkturella återhämtningen ger också extra näring åt regionens kasinobolag som väntas gå ljusare tider till mötes.
Men den senaste tidens goda utveckling kan ha svårt att fortsätta. Bolagen har kommit med sina kvartalsrapporter och marknaden har räknat med att en lösning för Grekland är inom räckhåll. Så om det inte kommer nya positiva signaler om konjunktur, inflation eller ekonomi är risken stor att de närmaste månaderna kan bli svängiga.