Uppåt för Uponor

Finländska plaströrtillverkaren Uponor gynnas av att allt fler går över från de dyra kopparrören till plaströr för vatten- och värmeinstallationer. Företagsledningen har efter ett starkt fjolår reviderat upp målen och den fina trenden har fortsatt i år. Men räcker det för en köprekommendation?


17 augusti, 2007

Uponor har sina rötter i den finländska snickarbranschen då August Asko-Avonius öppnade den första butiken 1918. 20 år senare, när bolaget växte sig större började man även ägna sig åt andra byggvaror, såsom rörmokeri och rörtillverkning och i början av 80-talet etablerades dotterbolaget Uponor, med fokus på olika plaströrsystem inom industrin. Genom en hel del förvärv växte företaget snabbt i Norden och så småningom även till Västeuropa. På 90-talet hade Uponor växt sig så pass mycket att man beslutade för att enbart satsa på den verksamheten inom Asko-koncernen. Man började sälja av bolag som inte hade någon koppling till kärnverksamheten och bytte namn på koncernen till just Uponor. Bolaget är sedan 1988 noterat på Helsingforsbörsen och vd är finlandssvensken Jan Lång.

Koncernen omsätter cirka 11,5 miljarder kronor med 4 400 anställda och har 20 fabriker i 11 länder. Det mesta av försäljningen går via återförsäljare. Verksamheten är uppdelad i tre olika affärsområden, där Plumbing Solutions (rörmokeri), står för drygt hälften av totalomsättningen. Här tampas bolaget med bolag som tillverkar rör av andra metaller. Koppar har tidigare dominerat, men på senare tid har plaströren tagit marknadsandelar i takt med att kopparpriset stigit. Uponor uppskattar själva att plaströrmarknaden nu gått om metallrören. Bolagets framgångar inom plaströrsystemen har lett till att man kunnat uppvisa god lönsamhet även i tider då det har varit lägre efterfrågan på produkter inom koncernens två andra affärsområden, som är mer cykliska till sin natur. Infrastructure Solutions, som står för nästan en tredjedel av koncernens omsättning sysslar med rörsystem inom infrastrukturprojekt för kommuner och bolag verksamma inom vatten- och gasindustrin. Det kan handla om olika system för distribution av vatten och gas, eller skydd av viktiga elkablar. Det tredje affärsområdet, Heating and Cooling Solutions, står för resterande del av försäljningen. Här tillverkar man golvvärme- och kylsystem för hus och kommersiella fastigheter. Fördelarna uppges vara energibesparingar. Uponor sysslar också med olika ytvärmesystem, som håller gågator, parkvägar och besvärliga trafikmiljöer fria från snö och is utan personalkrävande snöröjning.

Centraleuropa (mestadels Tyskland), Norden och övriga Europa står vardera för ungefär 30 procent av omsättningen, medan resterande del av försäljningen är hänförlig till USA (14 procent), där man har en stor verksamhet inom golvvärmesystem. Den senaste tiden har det minskade husbyggandet i USA bekymrat Uponorledningen. Förra året sänktes rörelsemarginalen i USA till drygt 8 procent (12,6), till stor del av de minskade volymerna. Antalet nya hus minskade med 13 procent. Under första halvåret i år förbättrades lönsamheten i USA på grund av effektivitetshöjande satsningar inom produktionssystemen, men ledningen räknar med att den nedåtgående trenden kommer att hålla i sig innevarande år och möjligtvis även nästa år. Uponors spridda geografiska verksamhet innebär dock att USA inte belastar koncernen alltför mycket. Bostadsmarknaden i USA kan dessutom svänga snabbt och styrs väldigt hårt av räntan, men än finns inga tydliga tecken på en vändning.

Tillväxten de senaste tre åren har mer eller mindre varit obefintlig för koncernen. 2006 var dock ett undantag, med en 12 procentig organisk tillväxt, främst drivet av en kraftigt ökad efterfrågan på plaströr. Den fina trenden har fortsatt i år. Försäljningen de första sex månaderna ökade med 15 procent jämfört med motsvarande period förra året och rörelseresultatet likaså med 32 procent, vilket gav en rörelsemarginal på 12,8 procent. Uponor ligger för närvarande över det nya mål som sattes upp i vintras med en tillväxt överstigande 6 procent per år fram till 2009. Dock är det fortfarande en bra bit upp till målet om en rörelsemarginal på 15 procent. 

Balansräkningen är stark och historiskt har man skiftat ut en hel del pengar till aktieägarna. Direktavkastningen är runt 4 procent. Verksamheten är i grunden stabil och det finns ytterligare tillväxtmöjligheter inom plaströren framgent, speciellt med tanke på att priset på koppar och andra metaller väntas fortsätta stiga till följd av den starka världskonjunkturen. Men verksamhetens konjunkturkänslighet och den svaga amerikanska marknaden gör att aktien ska handlas med en viss rabatt i dagsläget. Med ett p/e-tal på 17 så är Uponor inget superklipp och även om en kurs runt 30 euro inte är orimlig på längre sikt så känns potentialen lite för klen för ett köpråd.

Ämnen i artikeln

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.