Storbankerna har länge dragits med myten om passiv och dyr indexnära förvaltning. När det gäller SEB Global kan placera.nu avliva den.
Länge var fonden en dyr indexsmygare som inte satte kundernas bästa i fokus. Men under sommaren 2010 byttes förvaltningsorganisationen ut. In kom Rikard Andersson med sitt sju man starka QPM-team. Förkortningen står för quantitative portfolio management.
Teamet arbetar huvudsakligen med kvantitativ och regelbaserad förvaltning. Men inte på samma sätt som tidigare då förvaltningen inriktade sig på trendföljande strategier. Förvaltarna använder fundamental analys men tittar också på tekniska variabler och försöker dessutom fånga upp olika beteendemönster på marknaden. Riskhanteringen är också viktig i förvaltningen där förvaltarna strävar efter att minska den i förhållande till fondens jämförelseindex.
Det nya förvaltningsteamet kommer att ta större risker genom att avvika mer från index. Det är både på gott och ont, tar de rätt investeringsbeslut betyder det ökad avkastning, men det motsatta gäller också. På fondspråk kallas detta för aktiv risk eller tracking error.
Det är uppenbart att förändringen har burit frukt. Bilden nedan visar skillnaden i fondens avkastning i förhållande till index på rullande 12 månader. Historiskt är det ingen rolig läsning. Från 2007 till i mitten av 2011 underpresterade fonden i princip varje 12-månadersperiod.
Men under 2011 skedde något, och i juli det året hamnade överavkastningen på plus. Det sammanföll med ettårsdagen av fondens nya förvaltning. Sedan dess har fonden överpresterat ordentligt. Det är sällan som man ser en sådan signifikant skillnad i förvaltningsresultatet.
Sedan juli 2010 har fonden stigit med drygt 15 procent. Det kan tyckas lite på drygt 2 år men under samma period har världsindex stigit med knappt 10 procent och gruppen breda globala aktiefonder har bara stigit med knappt 3 procent. Samtidigt har Ulrika Bergman, en i teamet och ansvarig förvaltare för just denna fond, lyckats hålla nere risken, som uppgår till låga 6,7 för SEB Global mot 8 för index och knappt 10 för fondkategorin.
Även när vi ser på den mer standardiserade mätperioden, tre år, ligger även SEB Global riktigt bra till, trots att det första året ligger utanför den nya förvaltningen. Fonden har stigit med stigit med 7,6 procent per år till en risk om 8,8 procent. Motsvarande siffra för Världsindex är en avkastning på 5,4 till en risk om 9,2 och för fondkategorin 3 procent till risk 10,7.
Den förbättrade relativa avkastningen och risken syns också tydligt i Morningstars treårsbetyg. Fram till augusti 2011 prenumererade fonden på näst lägsta betyget, 2. Men sedan dess har betyget stärkts. Idag har fonden högsta betyg, 5, vilken den haft sedan i början av året.
Placera.nu tycker det är mycket roligt att SEB har visat att det går att vara aktiv och framgångsrik med ett stort kapital. Även om just den här fonden bara har 1,5 miljarder kronor i kapital så förvaltar teamet drygt 50 miljarder kronor på samma sätt.
Vi tror att Rikard Andersson med sitt sju mannateam kommer fortsätta att leverera god avkastning och rekommenderar köp för SEB Global.