Finansfonden som har hittat vinnarna

Teknikutvecklingen gör att den traditionella finansindustrin håller på att stöpas om i en allt snabbare takt. Känner du att det är svårt att hitta framtidens vinnare inom finansindustrin men vill ha en viss exponering.? Då har Placera finansfonden för dig

placera-redaktionellt-2018-Jupiterfinancial.png

20 september, 2019

När man tittar tillbaka 10-20 år, hörde de traditionella bankerna till världens absolut största bolag mätt i börsvärde. Idag är verkligheten en annan. JP Morgan Chase är den enda storbanken som idag hör till världens största bolag. Före på listan hittar vi uteslutande teknik och moderna konsumentbolag som Amazon.

placera-20092019Jupiter.png

Finanssektorn är bara en av många sektorer som blivit ”disruptade”, alltså utsatta för en process som uppstår när ett företag eller sektor inte kan anpassa sig till ny teknik och nya affärsmodeller för att göra affärer. Och just finanssektorn har blivit utsatt för en digitaliseringsprocess när tekniken har utvecklats snabbt och när de globala investerarna gärna skjuter till kapital till nya bolag med nya affärsmodeller, något som skapat många nya aktörer inom sektor och ökad konkurrens.

placera-Spets_150.jpg

Ett tidens tecken är storbolaget Visa som idag hör till världens tio största bolag. Och en bra representant och exempel på en aktör som varit med och stöpt om finansbranschen.

Visa är verksamt inom betalkort och digitala betalningslösningar.

Bolaget startades faktiskt av Bank of America redan 1958, för att tillhandahålla (data)systemet för deras nya tjänst betalkort.

Visa knoppades sedan av och blev börsnoterat i mars 2008, det var då världenw största IPO.

Aktien noterades till 11 dollar, justerat för en split 2015, idag är priset 175 dollar. En kursuppgång på nästan 16 gånger pengarna.

Något som idag gör Visa till ett av världens största bolag mätt i börsvärde. Och är betydligt värt mer idag än de flesta globala banker, även inräknat mamman Bank of America, men det är ingen slump.

placera-redaktionellt-2018-200919visagraf.PNG

Visa är ett tydligt exempel på ett bolag som gynnats av strukturella trender och tillväxt. Den underliggande tillväxten är en minskad användning av kontanter och den enorma tillväxten inom digitala betalningar. Digitala betalningar växer så det knakar med hjälp av en lavinartad ökad e-handel. Något som inte fanns 1958.

Placera tror att det kan vara bra att ta rygg på en aktivt förvaltad fond för att hitta framtida vinnare bland de globala finansbolagen. Särskilt då det kan vara svårt att se de starkaste underliggande strukturella trenderna i sektorn.

Det talar för förvaltare med lång erfarenhet från sektorn som gör bra egen aktieanalys och vågar avvika från index, och därmed har stora möjligheter att hitta guldkorn och leverera en bra överavkastning.

Spetsfonden Jupiter Financial Innovation förvaltas av Guy de Blonay. Totalt förvaltar han runt 10 miljarder kronor i tre olika finansfonder. Han har förvaltat fonden sedan januari 2015 och han har lång erfarenhet av just förvaltning av finansbolag.

placera-nyabilder-Jupiter_Guydeblonay.PNG

Guy de Blonay

Investeringsmandatet är brett. Fonden investerar i finansbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier. Fonden investerar både på utvecklade marknader och tillväxtmarknader.

Just underkategorierna inom finanssektorn är många. De spänner från bankverksamhet, börsoperatörer, fondförvaltare, teknikbolag inom betalningslösningar, dataanalysföretag och även fastighetsbolag ingår här.

Investeringsprocessen bygger på en referensportfölj som består av tre delar eller teman. Där fokus är att hitta bolag med en hög lönsamhet till bolag med en hög försäljningstillväxt. Som drivs på av strukturella trender. Det är inte alltid samma bolag som har båda egenskaperna.

Den första delen har fokus på finansbolag med hög utdelning och bra balansräkning. Bolag som har en bra lönsamhet och en relativt låg värdering. Typisk investering här är Investis Holding, som är ett schweiziskt fastighetsbolag med huvuddelen av fastigheterna runt Genéve. Stabil verksamhet, ett bra kassaflöde och hög utdelning är dess signum

Den andra delen utgörs av tillväxtbolag på tillväxtmarknader eller relativt nya finansbolag som drar nytta av strukturell tillväxt. Förvaltaren letar i huvudsak aktier inom främst digitalisering, betalningslösningar, dataanalys och internet/data-säkerhet.

Här är fonden investerad i betalningsbolagen Visa, Mastercard och PayPal. Bolag som gynnas av digitaliseringsprocesser och ökad e-handel. På tillväxtmarknaderna finns det många snabbväxande bolag inom finanssektorn. En favorit är den kinesiska försäkringsjätten Ping An.

Den sista delen placeras i bolag som gynnas av en speciell händelse. Det kan vara ny ledning, ändrad affärsmodell med ny strategi eller utförsäljning av icke kärnverksamhet. Här hamnar idag i huvudsak traditionella banker. Den amerikanska storbanken Citigroup hittar vi här. Där ser förvaltaren stora kostnadsbesparingar komma, som skapar möjlighet till betydande extrautdelningar. När jag senast träffade Guy de Blonay,så berättade han att inom temat speciella händelser skulle han kunna köpa in sig i några av de svenska storbankerna.

Utifrån de olika temana sätter han ihop en diversifierad fondportfölj på mellan 50 till 70 bolag. Idag finns det 63 innehav i fonden. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig. Av fondens tio största innehav har fem av dem varit med i fonden mer än tre år.

Fem största innehaven i Jupiter Financial Innovation
Visa
4,8%
Kort och digitala betalningslösningar
Intermediate Capital Group
4,7%
Brittisk kapital- och fondförvaltare
Mastercard
4,6%
Kort och digitala betalningslösningar
Global Payments
4,6%
Finansiell mjukvara inom betallösningar
Fiserv
4,6%
Mjukvaru- och servicebolag i finansbranschen
Källa: Jupiter Asset Management
23,3%

De tio största innehaven väger totalt 46 procent av fondens värde. De två största innehaven är kort och betaltjänstbolaget Visa på 4,8 procent och den brittiska kapital- och fondförvaltaren Intermediate Capital som väger 4,7 procent. Inget innehav väger mer än 4,8 procent vilket ger fonden en bra riskspridning. Totalt 73 procent av fondens innehav är stora bolag. Medelstora bolag utgör 19 procent.

Fondens största sektorbet är finansbolag på 37 procent. Det är en tydlig undervikt mot snittet i fondkategorin som är på drygt 91 procent. Näst största sektor är teknikbolag på 34 procent, vilket är en klar övervikt. Går man ett steg vidare och ser på undersektorer så väger finansiella servicebolag, support service och finansiella mjukvaruproducenter tyngst.

Nordamerika är största regionen där hela 70 procent är investerat. Europeiska investeringar väger 20 procent, och då väger Storbritannien hälften av det.

Fonden har haft en bra avkastning på hela 85 procent de senaste fem åren vilket gör den till klassledare. Avkastning för kategorisnittet är 72 procent. Även i år har fonden lyckats klart bäst med en uppgång på 37 procent. Avkastningen har kommit till en risk som är lite länge än kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation.

Jupiter Financial Innovation
Kategori Branschfond, finans
Avkastning % 5 år
81,2
71,1
Avkastning % i år
36,0
25,1
Risk % 3 år
16,1
16,6
Betyg*
4
Avgift%/år
1,7
1,6
Rörlig avgift 
Nej
Förvaltare:
Guy De Blonay
* Morningstar har 5-gradig skal där 5 är högsta betyg
Källa: Morningstar den 19 sept 2019

Fonden har fyra stjärnor hos Morningstar och förvaltar idag drygt 800 miljoner kronor. Tyvärr är den årliga avgiften enligt Avanzas beräkningar högst i klassen och landar på 2,8 procent. Trots den höga avgiften tycker vi på Placera att Jupiter Financial Innovation är köpvärd på lång sikt. Förvaltaren har en ovanligt bra förmåga att hitta framtida aktievinnare inom finanssektorn och leverera en bra riskjusterad avkastning.

Placera ser spetsfonden Jupiter Financial Innovation, som en krydda i en fondportfölj. Fonden fungerar utmärkt exponering mot den snabbväxande delen av finanssektorn. Placera rekommenderar en lång sparhorisont på mellan tre till fem år, för att tillgodo göra sig förvaltarens investeringsstrategi.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter,  YouTube och Soundcloud

1 dag

1 mån

1 år

Visa

Senast

329,61

1 dag %

−0,52%

Mastercard

Senast

517,33

1 dag %

0,76%

PayPal

Senast

61,00

1 dag %

1,26%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,72%

Senast

2 355,58

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.