Läkemedelsfonden påminner om en passivt förvaltad aktieindexfond men med ett eget handplockat index bestående av stora globala läkemedelsjättar. Avgiften är högre än för en normal aktieindexfond. Argumentet för att ändå rekommendera fonden är de väl utvalda innehaven och den låga kostnaden.
Framtiden ser just nu ljus ut för dessa bolag då efterfrågan är stigande på läkemedel, speciellt i USA. Dessutom är läkemedelsaktier vanligen inte konjunkturkänsliga. Förvaltaren Hans Johnsson har möjlighet att ändra i innehaven i Läkemedelsfonden men gör så bara om något speciellt inträffar. Innehavens storlek anpassas kontinuerligt för att hålla dem värdemässig jämnstora.
Det var i juli som Trippel Läkemedel bytte namn till Läkemedelsfonden. Namnbytet var en naturlig följd av att antalet innehav, på Finansinspektionens begäran, utökades från tre till nio. Första halvåret i år och hela förra året, då den fortfarande var trippel, gick fonden mycket bra och rejält mycket bättre än index. En av förklaringarna är utköpet av Gambro, men även Astra Zeneca har haft en bra kursutveckling.
Tidigare år har resultaten varit mer ojämna. Snittavkastningen de senaste tre åren är 12,4 procent. De få innehaven gjorde dessutom att risken tidigare var oacceptabelt hög.
Fonden hade tidigare tre lika stora innehav i Astra Zeneca, Pfizer och Gambro. Den sist nämnda byttes efter EQT/Investors bud ut mot Getinge. Under andra halvåret har fonden köpt in aktier i svenska Meda, danska bolagen Novo Nordisk, Lundbeck, William Demant, finska Orion och schweiziska Roche. Förvaltningsavgiften ligger på 0,9 procent.