fredag 4 apr.fre 4 apr.
OMX Stockholm 30
−4,12%
(17:22)
Senaste artiklarna inom livbolag
(Uppdaterad) De rekordlåga marknadsräntorna har satt livbolagen i en rävsax. Nu tvingas Finansinspektionen rycka in för att rädda svenskarnas pensionspengar. "Situationen är besvärlig", säger generaldirektör Martin Andersson till placera.nu.
FI:s förslag om ett räntegolv är bra. Det är dock endast ett tunt plåster på såret. Livbolagen har försatt sig - och pensionsspararna - i en ohållbar situation genom att fortsätta lova spararna guld och gröna skogar, trots att de måste förstått att det i längden var ohållbart, skriver Frida Andersson.
Finansmarknadsminister Peter Norman är kritisk till att livbolagen har lovat spararna en avkastning som de nu inte kommer kunna ge. Men orolig för att de nu pressade livbolagen ska gå omkull är han inte. Det säger han i en intervju med placera.nu.
Finansinspektionen råder livbolagen att se över sina löften till kunder. Samtidigt varnar myndigheten för att livbolag som vill minska sin risk genom att sälja aktier bidrar till ytterligare kursfall på börsen.
De extremt låga räntorna tillsammans med börsfall är på väg att ta kål på livbolagen, konstaterar Söderberg & Partners i en analys, som pekar ut försäkringsbolaget Salus Ansvar som det bolag som ligger värst till.
Börsfallet i kombination med rekordlåga räntor har medfört att pensionsbolagen förlorat enorma belopp. Finansinspektionen ser så allvarligt på utvecklingen att man nu vecka för vecka kontrollerar bolagens förmåga att betala sina pensionsutfästelser.
De svenska livbolagen har hittills klarat sig bra i marknadsoron. Det konstaterar Finansinspektionen.
Det är inte bara bankerna som drabbas av finanskrisen. Även livförsäkringsbolagen pressas av oron och sänker nu sina återbäringsräntor. Men läget är långt ifrån så allvarligt som för 5-6 år sedan. Läs här varför.
Sent ska syndaren vakna. Nu tar Avanza Pension bort samtliga köp- och säljavgifter i fonderna. Den första dagen utan fondavgifter var den 12 augusti. "Vi stärker vårt erbjudande ännu mer", säger Henrik Källen, vd för Avanza Pension.
Svåra sparprodukter som få förstår, en allt större "kryssmarknad" för pensionsvalen och höga rådgivningskostnader som ingen längre vill betala. Det är tre av hoten mot livbolagens framtid. Till detta kommer att flera livbolag är ekonomiskt svaga. Men det finns ett liv efter döden - i alla fall för spararna.