Pensionskassor sinar

Börsfallet i kombination med rekordlåga räntor har medfört att pensionsbolagen förlorat enorma belopp. Finansinspektionen ser så allvarligt på utvecklingen att man nu vecka för vecka kontrollerar bolagens förmåga att betala sina pensionsutfästelser.


6 september, 2011

Placera.nu berättade på måndagen att Länsförsäkringar Liv stänger sin traditionella pensionsförvaltning för nya kunder. Samtidigt säljer livbolaget ett dotterbolag i en interntransaktion till ägaren Länsförsäkringar AB.

Bolaget uppger att dotterbolagsförsäljningen inte har till syfte att snabbt få in kapital för att täcka skulderna. Men oavsett vad syftet är med affären blir effekten att livbolagets skuldtäckning förbättras.

Flera livbolag har pensionsprodukter i så kallad traditionell pensionsförvaltning där en avkastningsränta är garanterad. I fallet Länsförsäkringar Liv är den garanterade räntan 3 procent. Problemet är nu att livbolagen inte kan få en någorlunda riskfri avkastning som räcker till pensionsåtagandena. Den tioåriga svenska statsobligationen har kommit ned på en ränta under 2 procent, här finns alltså inte tillräckligt med avkastning för livbolagen.

Ett alternativ är börsen. Kursuppgångar på aktier skulle kunna uppväga den låga avkastningen på räntemarknaden. Problemet är att börsen fallit dramatiskt sedan i maj i år.

"Så här låga räntor i kombination med börsfallet gör läget allvarligt. Sedan början av augusti gör vi veckovisa enkäter om livbolagens solvens", säger Malin Björkmo som är avdelningschef för försäkring och fond på Finansinspektionen.

"Livbolagens solvens är god än så länge, men den har fallit på senare tid", fortsätter Malin Björkmo.

Det är rimligt att dra slutsatsen att pensionsbolagen sålt aktier i stor skala för att rädda vad som räddas kan i nedgången. Samtidigt pekar mycket på att försäljningar har skett i så stor skala att de i sig förstärkt börsnedgången. Bara Länsförsäkringar Liv bör ha förlorat ungefär 15 miljarder kronor sedan den 1 juli i år, alltså på bara två månader. (Detta är ett antagande baserat på bolagets skulder på cirka 100 miljarder kronor och den rapporterade solvensen.)

Malin Björkmo ger ett diplomatiskt svar på frågan om livbolagen har sålt aktier i stor skala.

"Det är en rimlig åtgärd om man har problem med solvensen", säger hon.

Länsförsäkringar Livs solvensgrad uppges i dagläget till 112 procent av de totala skulderna. Mycket förenklat kan man säga att lagen sätter en lägstanivå på 104 procent. LF Liv hade en siffra på 127 den 1 juli. Det har alltså gått snabbt nedåt.

"Om solvensgraden går under den tillåtna inleder vi en dialog med bolaget och ser till att bolaget tar fram en plan för att återställa en tillfredsställande finansiell ställning. Det handla då förenklat om att se till att det finns tillgångar som täcker skulderna till försäkringstagarna. I vinstutdelande livbolag kan det till exempel handla om att ägaren får ge ett kapitaltillskott", säger Malin Björkmo.

Ämnen i artikeln

Handelskriget

Förvaltare

Analys

Bostadsmarknaden

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,13%

Senast

2 277,60

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.