Det är ett faktum att vi inte kan lita på de allmänna skyddssystemen lika mycket i dag som för ett par årtionden sedan. Numera har var och en av oss ett större ansvar för vår egen pension än tidigare.
Det borde alltså vara strålande tider för traditionella livbolag, men i själva verket talar mycket för att de går en osäker framtid till mötes. Dessutom står hela den bransch som i dag består av förmedlare, konsulter och finansiella rådgivare inför en radikal omdaning. Kvar blir några jättar och några nischaktörer. Här förklarar vi varför:
Pensionsmarknaden håller på att bli en "kryssmarknad", där individen själv kryssar i sina pensionsval på en blankett eller en hemsida. Behovet av rådgivning till individer kommer att minska radikalt.De som tjänar över tio inkomstbasbelopp om året, de så kallade tiotaggarna, försvinner snart som marknad för försäkringsförmedlare. Det handlar om omkring 60 000 välavlönade tjänstemän som haft individuella pensionslösningar inom den gamla ITP-planen. I stället blir det företagen där de arbetar som ser till att de får bra pensionsvillkor och därmed tar över en stor del av det arbete som försäkringsförmedlarna hittills har skött.Nya och enklareprodukter, som vanliga löntagare utan specialintresse för finansiella frågor kan begripa, blir allt vanligare. Behovet av individuell rådgivning minskar. Det drar undan marknaden för en viktig del av livbolagens verksamhet, att ge råd till löntagare om hur de ska placerar sina pensionspengar. I stället kommer den breda informationen att förbättras, så att vi äntligen lär oss vad pensionssparande handlar om.Kostnaden för rådgivning i pensionsfrågor kommer därmed att bli mer synlig och då kanske det inte är lika roligt att betala längre. Svenskar gillar inte att betala för tjänster, utom möjligen hos frisören.Flera livbolag är redan i dag så svaga att de egentligen borde sluta ta emot pengar från spararna. På Finansinspektionens hemsida kan man se vilka bolag som har bra eller dåliga nyckeltal. Ett tal som säger någonting, även om det inte på långa vägar avslöjar allt, är den kollektiva konsolideringen, som är ett mått på värdet av bolagets samlade tillgångar i förhållande till bolagets samtliga åtaganden. Där är det lätt att se att ett sorgebarn är SEB Trygg Liv Nya. Salus Ansvar Liv är så svagt att det i praktiken har försvunnit från marknaden, spararna skickas över till SEB Trygg Liv. Problemet för svaga livbolag är att de måste placera i säkra räntebärande papper. Aktier som kan ge högre avkastning måste de avstå från, eftersom risken är högre.
Med tanke på ovanstående är det en rimlig gissning att flera av dagens traditionella livbolag kommer att försvinna eller åtminstone stängas för nya sparpengar.
De bolag som blir kvar kommer att vara starka och erbjuda enkelt sparande för vanligt folk.
Summa summarum: Kunden blir vinnare.
Björn Dickson