Avvaktande börs inför jobbsiffra

Börs Stockholmsbörsen handlades kring nollstrecket vid lunchtid på fredagen inför eftermiddagens amerikanska jobbstatistik för september.

Prognoserna där pekar mot en likartad utveckling som i augusti. Enligt Bloomberg News medianprognos väntas antalet sysselsatta i USA ha ökat med 150.000 personer, efter 142.000 i augusti. Vidare väntas arbetslösheten ha varit oförändrad på 4,2 procent, och även ökningstakten för timlönerna väntas ha varit oförändrad.

Omkring klockan 12.30 hade OMXS30 sjunkit 0,1 procent till 2.592. Aktier för omkring 4,3 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet. Samtidigt var tyska DAX-index upp 0,2 procent medan CAC40 i Paris steg 0,5 procent.

Inom det svenska storbolagsindexet gick fastighetsbolaget SBB starkast med en uppgång om 2,5 procent följt av Elextrolux, upp 2,2 procent. Tyngst gick det för Astra Zeneca som backade 1,5 procent.

Volvo Cars klättrade 3,5 procent efter att EU-länderna under fredagen röstat igenom tullar på bilar som tillverkats med konkurrensvidrigt statsstöd i Kina. Sverige lade ned sin röst med förhoppningar om att få till en särlösning för Volvo Cars, som tillverkar en av sina modeller i Kina.

Skanska har meddelat en order om motsvarande cirka 4,4 miljarder kronor för ett vägprojekt i USA och en om motsvarande cirka 570 miljoner kronor för en hälsovårdsbyggnad, även den i USA. Skanskaaktien var upp 2,6 procent.

Yubico lyfte 3,1 procent. Cybersäkerhetsbolagets vd Mattias Danielsson svarade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på kritiken som riktats mot bolaget från blankare samt meddelade att det First North-listade bolaget väntas byta till Stockholmsbörsens huvudlista i slutet av året eller i början av 2025.

På analysfronten har SEB sänkt sin rekommendation för Nordnet till behåll från köp, men höjt rekommendationen för Karnell till köp, från behåll. Nordnet sjönk 2,7 procent medan Karnell steg 4,8 procent.

Vidare har Handelsbanken höjt sin kortsiktiga rekommendation för SKF till köp från behåll. Enligt banken är den industriella cykeln på väg ut ur en avmattning snarare än att gå in i en, något som brukar gynna SKF:s tidigt cykliska profil. SKF-aktien steg 1,4 procent.

Nordea Markets har inlett bevakning av Stendörren med rekommendationen köp och riktkurs 250 kronor. Aktien adderade 3,9 procent till 215 kronor.

Dala Energi, som äger och förvaltar olika infrastrukturtillgångar, har tillsammans med Nordion Energi ingått ett avtal om ett strategiskt partnerskap rörande Dala Energis verksamheter inom elnät, fibernät och infraservicetjänster. Dala Energi-aktien steg 6 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -