Storbolagsrisk talar för likaviktat index

Marknadskommentar De senaste åren har "Magnificent 7"-bolagen dominerat de amerikanska börserna, och deras andel av de amerikanska aktieindexen har ständigt ökat. I denna miljö anser Placera att ett likaviktat index erbjuder flera fördelar som gör det till ett intressant alternativ för investerare.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

I ETF-världen, där investeringar huvudsakligen sker mot olika aktieindex, dominerar börsvärdesviktade index. Ett tydligt exempel är SPDR S&P 500 ETF Trust, världens största ETF, som förvaltar nästan 550 miljarder dollar—nästan tio gånger så mycket som den största ETF:n som följer det likaviktade S&P 500-indexet.

Med denna dominans av börsvärdesviktade index har det blivit alltmer relevant att diskutera valet mellan dessa och likaviktade index. Trots att det likaviktade S&P 500-indexet inte får lika mycket uppmärksamhet som det traditionella indexet, erbjuder det unika fördelar som gör det värt att överväga för investerare som söker diversifiering och balans i sina portföljer.

De senaste tio åren har S&P 500 index haft en högre genomsnittlig årsavkastning än den likaviktade varianten S&P 500 Equal Weight index. Men under sommaren har avkastningen för det likaviktade indexet varit högre och tror man att den medvinden håller i sig kan en investering i ett likaviktat index vara att föredra.

Koncentrationsrisken historiskt hög

Att koncentrationsrisken är högre än på länge i S&P 500 index är känt och i slutet av juni nådde koncentrationsrisken den högsta nivån på 50 år, enligt indexberäknaren S&P Dow Jones Indices.

Till exempel har teknikjättar som Apple, Microsoft, Nvidia och Amazon nått en oproportionerligt stor andel av börsvärdet, vilket skapar en betydande inverkan på indexets dagliga avkastning. Det gör att indexinvesterare är starkt exponerade mot dessa bolag och de specifika sektorer de tillhör.

Om historien för de senaste 50 åren upprepar sig, är sannolikheten stor att vikten för de största bolagen kommer att minska, vilket lär gynna det likaviktade indexet.

Diversifiering

En av de mest uppenbara fördelarna med ett likaviktat S&P 500 index är dess högre grad av diversifiering. I ett börsvärdesviktat index, som det traditionella S&P 500, domineras indexet av några få stora företag som Magnificent 7.

De tio största bolagen i S&P 500 index utgör idag drygt en tredjedel av hela börsvärdet. De tre största bolagen mätt i börsvärde är Apple, Microsoft och Nvidia väger tillsammans närmare 20 procent.

Ett likaviktat index, å andra sidan, tilldelar varje bolag en lika stor vikt, vilket innebär att varje bolag, oavsett storlek, har samma inverkan på indexets totala avkastning. I den lika viktade varianten S&P 500 Equal Weight index får varje bolag en vikt på 0,2 procent vid varje kvartalsskifte. Under kvartalet bestäms bolagens vikt på aktiens avkastning.

De tio största innehaven i S&P 500 Equal Weight index har en vikt på 2,4 procent och det största bolaget  med en blygsam vikt på 0,27 procent är golvtillverkaren Mohawk Industries, där bland annat svenska Pergogolv (tidigare Perstorp Golv) ingår.

Den betydligt lägre koncentrationen till ett fåtal stora bolag ger en bättre spridning av risker, då negativa händelser inom en specifik sektor eller ett specifikt företag inte påverkar hela portföljen lika mycket. På så sätt kan investerare uppnå en mer balanserad exponering mot olika sektorer och bolag.

Sektorer och bolagsstorlek

Eftersom ett likaviktat index inte är dominerat av stora bolag, tenderar det att ge en relativ övervikt till sektorer som vanligtvis består av mindre företag, såsom fastigheter och industri.

S&P 500 index domineras av tekniksektorn på knappt en tredjedels vikt. S&P 500 Equal Weight indexets sekorfördelning är jämnare. Tekniksektorn väger tyngst även här men med knapp marginal före industrisektorn. Dessutom överviktar indexet mindre teknikbolag, vilket är bolag med teknologiska innovationer som har potentialen att bli framtida storbolag.

En annan betydande skillnad mellan indexen är skillnaden i storleken på bolag.

I S&P 500 Equal Weight Index utgör medelstora bolag en majoritet av indexet. Stora bolag och jättebolag, inklusive de som ingår i "Magnificent 7," representerar endast en tredjedel av S&P 500 Equal Weight Index. Detta står i skarp kontrast till S&P 500 Index, där stora bolag utgör hela 82 procent.

Historisk avkastning

De senaste tio åren har det börsvärdesviktade S&P 500 index överträffat det likaviktade indexet i fråga om avkastning. Det beror till stora delar på att S&P 500 index tenderar att ha en större exponering mot de absolut största bolagen och en stor andel teknik- och kommunikationsbolag, som varit populära att köpa hos investerarkollektivet de senaste tio åren.

Samtidigt har mindre och medelstora bolag som utgör en större andel av det likaviktade indexet haft en svagare avkastning särskilt de senaste två åren.

Lyfter vi blicken och ser på avkastningen för de senaste 15 till 20 åren, är avkastningen mellan indexen i princip likvärdig med en  marginell fördel för S&P 500 Equal Weight Index.

Det som sticker ut med avkastningen för S&P 500 Equal Weight Index under de senaste 20 åren är att det även överträffar andra index som fokuserar på medelstora och små bolag. Denna överavkastning kan bero på indexets metodik som involverar regelbunden ombalansering.

Dessutom innebär den kvartalsvisa ombalanseringen av ett likaviktat index att det systematiskt säljer aktier som har ökat i värde och köper de som har minskat.

Bättre synlighet och nyckeltal

En annan fördel med ett likaviktat index är att det ger investerare en mer rättvisande bild av hela marknadens utveckling. I ett börsvärdesviktat index kan en handfull stora företag dölja den underliggande avkastningen hos de mindre företagen.

I ett likaviktat index är alla företag representerade lika mycket, vilket ger en mer korrekt spegling av det bredare tillståndet ekonomin. Den likaviktade varianten ger dessutom helt andra nyckeltal.

Årets avkastning i S&P 500-indexet har till stor del drivits av en liten grupp bolag med stor vikt i indexet. Nvidia-aktien ensam stod, före de senaste dagarnas nedgång, för en tredjedel av S&P 500-indexets totala uppgång.

För närvarande är P/E-talet för S&P 500 Equal Weight-index 18, jämfört med 22,4 för det traditionella S&P 500-indexet. Det indikerar att S&P 500 Equal Weight-index handlas till en mer attraktiv värdering, särskilt med tanke på att S&P 500-indexet ligger på historiskt höga nivåer.

Slutsats

Medan ett likaviktat S&P 500 index erbjuder flera potentiella fördelar, inklusive bättre diversifiering, likvärdig avkastning och en mer rättvisande marknadsbild, är det viktigt att notera att det också kommer med vissa nackdelar. Till exempel kan det innebära högre handelsomkostnader på grund av den frekventa ombalanseringen.

För investerare som söker en diversifierad och balanserad portfölj kan ett likaviktat S&P 500 index vara ett alternativ till det traditionella börsvärdesviktade indexet.

Det finna några få noterade ETF på Avanzas sparplattform som investerar efter det likaviktade indexet S&P 500 Equal Weight index.

ETF-leverantören Xtracker erbjuder två varianter en vanlig och en som är ESG-anpassad. Xtracker S&P 500Equal Weight UCITS ETF 1C och Xtrackers S&P 500 Equal Weight ESG UCITS ETF 1C.

Den tredje ETF:n är Invesco S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Dist som är den största likaviktade börshandlade fonden i världen.

Pär Ståhl

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -