Så går det för kvalitetsförvärvarna

Aktier Många av de svenska serieförvärvarna har under den senaste tiden gått som tåget på börsen. Placera har tagit en snabbtitt på de senaste rapporterna för några av de mest kvalitativa bolagen inom sektorn.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Indutrade 

Indutrade, som förvärvar och utvecklar nischade industri- och teknikbolag, har på fem års sikt gett aktieägarna en avkastning på 230 procent. Börsvärdet ligger på drygt 100 miljarder kronor. 

Andra kvartalets rapport som släpptes i mitten av juli var stabil, precis som det brukar se ut när Lundbergföretagen finns med i toppskiktet på ägarlistan. Aktien gick upp någon procent i samband med att böckerna öppnades. 

Den översta raden ökade med 5 procent varav 1 procent var hänförlig till organisk tillväxt. Detta är förhållandevis starkt med tanke på de tuffa jämförelsetalen från föregående år.

Går vi längre ner i resultaträkningen och tittar på ebita-resultatet så ökade det med 3 procent till 1,25 miljarder kronor vilket ger en marginal på 14,8 procent (15 procent). Vinst per aktie ökade 1 procent. Avkastningen på det sysselsatta kapitalet ligger fortsatt och taktar på över 20 procent. 

Vd Bo Annvik skriver att efterfrågan fortfarande är dämpad inom ett par större kundsegment, exempelvis anläggning och infrastruktur. Däremot ser det starkt ut inom medicinteknik och läkemedel. Konjunkturutsikterna är enligt Annvik fortsatt osäkra. Å andra sidan är orderboken fortsatt välfylld och det finns ett bra inflöde med nya uppköpskandidater. 

På innevarande års prognoser handlas Indutrade till ev/ebita 25 och p/e 37.

Lifco

Lifco, där Carl Bennet är storägare, levererade en rapport i mitten av juli som fick aktien att rusa med 10 procent. På fem års sikt är aktien upp 210 procent och börsvärdet uppgår till 135 miljarder kronor. 

Under kvartalet såg Lifco en försäljningsökning på 8,5 procent, den organiska tillväxten låg runt nollan. Den positiva utvecklingen beror på förvärv och fin organisk tillväxt i

Dental samt i delar av Systems Solutions. Det svaga marknadsläget i Demolition & Tools, där företag som verkar inom utrustning till infrastruktur-, rivnings- och byggindustrierna ingår, fortsätter att hålla i sig och påverkar den organiska försäljningen negativt. 

Rörelseresultatet (ebita) uppgick till 1,6 miljarder kronor vilket motsvarar en tillväxt på 8 procent. Ebita-marginalen uppgick till 24 procent. Den förhållandevis starka resultatutvecklingen beror på positiva mixeffekter där dotterbolag med högre marginal än genomsnittet gick starkt. Inom Demolition & Tools gick ebita-resultatet ner med 15 procent. 

Resultat per aktie ökade med fem procent och uppgick till nästan 2 kronor i andra kvartalet. Avkastningen på sysselsatt kapital låg även här på över 20 procent. Balansräkningen är i bra skick och förutsättningarna för flera bolagsköp under året är goda. 

Baserat på innevarande år får investerare betala ev/ebita 27 och p/e 40. 

Addtech 

Teknik-förvärvaren Addtech rusade med 12 procent i samband med rapportsläppet den 12 juli. Börsvärdet ligger idag på 85 miljarder kronor och på fem år är aktien upp drygt 400 procent. 

Under kvartalet ökade omsättningen till 5,4 miljarder kronor vilket motsvarar en tillväxt på sju procent. Den organiska försäljningstillväxten uppgick till två procent. Rörelseresultatet (ebita) expanderade med 19 procent vilket bidrog till att marginalen ökade till 15,3 procent (13,7).  Vinst per aktie ökade till 1,8 kronor (1,4 kronor)

Affärsläget är fortsatt stabilt på en övergripande nivå. Den svaga marknaden inom elektronik ,bygg och installation höll dock i sig. Dessutom var efterfrågan från sågverksindustrin kvar på låga nivåer. Ur ett geografiskt perspektiv är marknadsläget i Finland svagt.

Avkastningen på rörelsekapitalet (r/rk), som samtliga Bergman & Beving avknoppningarna använder, uppgick till 71 procent vilket är väldigt starkt. Läs mer om r/rk här. Även i Addtech fortsätter avkastningen på det sysselsatta kapitalet att överstiga 20 procent. 

Balansräkningen är i bra skick och förutsättningarna för en fortsatt aktiv förvärvsagenda är goda.

Aktien värderas till ev/ebita 27 och p/e 43 baserat på innevarande prognoser. 

Avslutning 

Samtliga förvärvare ovan fortsätter att leverera bra siffror även om den svagare konjunkturen fortsätter att påverka på sina håll. Något man bör ha i åtanke vid en investering i dessa bolag är att värderingarna är höga. 

Ludvig Löngårdh

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -