Börsen på minus, storbankerna tynger

Börsen Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid på tisdagen nedåt med it-försäljaren Dustin, som släppte kvartalsrapport under morgonen, på tydligt minus.

Omkring klockan 12.50 var OMXS30 ned 1,1 procent till 2.556. Aktier för strax över 4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på kontinenten sjönk även de ledande europeiska börserna. Tyska DAX-indexet backade 0,9 procent, franska CAC40 försvagades 0,6 procent och brittiska FTSE 100 sjönk 0,4 procent.

I toppen av storbolagsindexet återfanns SBB som steg 4,6 procent. Swedbank och Nibe var bland förlorarna med nedgångar om 2,5 procent respektive 1,9 procent.

Samtliga storbanker handlades lägre på tisdagen.

Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley har gjort en genomgång av de nordiska storbankerna och justerat sina riktkurser för dessa. Detta som en följd av Riksbankens och ECB:s tidigare räntesänkningar.

Swedbank tros vara särskilt sårbar i sektorn under detta kvartal, främst på grund av bankens exponering i Baltikum och eftersom ECB sänkte räntan där i juni, enligt Morgan Stanley.

It-återförsäljaren Dustin missade förväntningarna gällande bland annat justerat ebita-resultat och ebita-marginal för tredje kvartalet. Aktien föll 9,4 procent.

"Vår uppfattning är att marknaden under 2024 kommer att bli gradvis bättre. Det är ett positivt tecken i det här kvartalet", sade Dustins vd Johan Karlsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Negativt var det även för Pricer, som utvecklar prisinformationssystem, som backade 6,3 procent på nyheten om att Finansinspektionen ska utreda om bolaget har brutit mot bestämmelserna i marknadsmissbruksförordningen i samband med ett offentliggörande av insiderinformation.

Familjen Persson, H&M:s huvudägare, har köpt 10,3 miljoner aktier i klädkedjan för drygt 1,7 miljarder kronor. Aktien var sjönk 0,8 procent.

Cinis Fertilizers rekylerade måndagens tapp och klättrade 12 procent. Detta efter att holländska Van Iperen tillbakavisat uppgifter om att de är missnöjda med Cinis kvalité på gödsel. Bolaget flaggar även för fler leveranser under juli.

På analysfronten har Kepler Cheuvreux inlett bevakning av MTG med rekommendationen köp och riktkursen 109 kronor. Aktien lyfte drygt 3 procent till 85:90 kronor.

E-handelsbolaget Boozt sjönk omkring 5,6 procent efter att Danske Bank har sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

SEB Equities har höjt riktkursen för Ericsson till 75 kronor från 64 kronor. Aktien var dock ned 1,3 procent.

SEB Equities höjde även riktkursen för bioteknikbolaget Hansa Biopharma till 50 kronor från 32 kronor och aktien steg 3 procent till 47:34.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -