Makroveckan: Fokus på inflationen

Makro Huvudfokus i veckan blir inflationssiffror från EMU-området och USA. I väntad på dessa siffror är det tillståndet för svensk ekonomi som får en rejäl genomkörare på statistikområdet.

Den svenska börsen ångade på och steg med 0,9 procent under veckan som gick. Däremot var det lite trögare på flera andra håll i världen och S&P500 låg still, trots en kanonrapport från Nvidia, medan Stoxx600 sjönk med 0,5 procent. Även bland tillväxtekonomierna var det lite mer dämpat då den kinesiska börsen vände ner rejält efter en längre tids uppgång.

På räntemarknaden var det mest uppåt. Framför allt i den korta änden av räntekurvan. Den amerikanska tioårsräntan steg visserligen under veckan som gick men håller sig hyggligt på mattan och handlas kring 4,46 procent. Fortfarande en bra bit under nivåerna som noterades i inledningen av året.

På råvarusidan kan noteras en viss dämpning och såväl olje- som kopparpris backade under veckan. Ett fat Brentolja handlas nu kring 82 dollar per fat.

Vi på Placera noterar dessutom att den svenska kronan har fortsatt att stärkas. Visserligen sker det från en låg nivå men trenden är upp sedan Riksbankens räntesänkning. Tvärtemot de dystra scenarier kring vad som skulle hända med kronan om Riksbanken var först ut i räntesänkningståget.

Vecka fylld med intressanta makrosiffror

Huvudfokus ligger på fredagens inflationssiffror från EMU-området och USA. Bägge siffrorna väntas visa på en tämligen stabil utveckling på en något ansträngd nivå. Utfall som avviker från konsensusprognoserna kan därmed ge stora effekter på finansmarknaden. Det lutar ändå åt en räntesänkning från ECB vid junimötet medan det ser ut att dröja innan Federal Reserve skrider till verket.

Konjunkturhoppet står till lite starkare siffror från Tyskland när IFO-index publiceras på måndag samt en färsk konjunkturbarometer för hela EMU-området på torsdag.

För svenskt vidkommande är veckan verkligen fullmatad. Vi ser kanske framför allt fram mot besked kring hur svenska hushåll agerar och mår. Detaljhandel och hushållsutlåning under april (onsdag) lär ge en bra indikation liksom hur hushållshumöret har utvecklats enligt den färska konjunkturbarometer som Konjunkturinstitutet publicerar på torsdag. I barometern får vi också tydliga tecken på hur läget och framtidsförväntningarna ser ut i näringslivet. Vi räknar med vissa förbättringar både vad gäller hushåll och näringsliv.

Torsdagens BNP-siffror för året första kvartal lär dock bli ganska dyster läsning även om svensk ekonomi skulle lyckas kravla sig ur recessionen. Riksgälden presenteras en prognos över statens lånebehov som lär bli mindre dyster.  

Måndag

USA-börsen håller stängt. Det tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv, väntas fortsätta att röra sig uppåt. Även om det sker från en låg nivå så väcker det förstås hoppet om att Europas ekonomiska motor ska kunna agera draglok istället för släpankare framöver. Bilden över nuläget har stärkts i inledningen av året.

Tisdag

I USA väntas bostadspriserna ha fortsatt upp i mars. Däremot har hushållshumöret börjat vika ner ganska ordentligt under de senaste månaderna. Något som väcker en del frågetecken kring hur konsumtionsviljan kommer att se ut framöver. Än så länge har det i alla fall inte synts någon direkt dämpning men möjligen har buffertarna som byggdes upp under pandemiåren krympt rejält. Riksbanksdirektionen frågas ut i finansutskottet.

Onsdag

Högintressanta svenska siffror över detaljhandel och hushållsutlåning. Det mesta tyder på att hushållen nu törs shoppa loss i högre grad men däremot har man varit försiktiga med att ta nya (bostads)lån. En starkare bostadsmarknad tyder dock på att utlåningen kan ha tagit lie bättre fart i april. På marknaden fokuserar investerare i högre grad på de preliminära tyska inflationssiffrorna för maj samt den regionala sammanställning av det ekonomiska läget som den amerikanska centralbanken publicerar under kvällen.

Torsdag

Svenska BNP-siffror för årets första kvartal väntas visa på fortsatt mycket svag utveckling men möjligen har vi smitit ur recessionsgreppet. Konjunkturinstitutets barometer hoppas vi ska visa på bättre stämningsläge bland både hushåll och företag. Samma bild ska förhoppningsvis samma undersökning för EMU-området uppvisa. Amerikanska BNP-siffror är som alltid högintressanta.

Fredag

Veckan avslutas med stora inflationsdagen. Enligt preliminära siffror väntas den breda inflationen i EMU-området ha tickat upp en aning i maj. Däremot väntas kärninflationen ligga kvar på 2,7 procent. En lite stökig siffra även om det lutar rejält åt en räntesänkning i juni från ECB:s sida. I USA publiceras den viktiga PCE-deflatorn för april. Både den breda och kärninflationen väntas ligga på samma nivåer som föregående månad. Däremot finns visst hopp om att månadsutvecklingen ska dämpas något från mars månads 0,3 procent.  

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -