Räkna med en andhämtningspaus

Vår marknadssyn Det har varit en flygande start på börsåret. Nu lutar det lite mer åt en andhämtningspaus i väntan på att företag och centralbanker ska börja leverera.

Det har varit en intressant start på börsåret 2024. Året inleddes med höga förväntningar på både snabba och omfattande räntesänkningar från i stort sett alla västerländska centralbanker.  Efter en lite tveksam start tog det ordentlig fart på de flesta av världens börser, bland annat drivet av en påtaglig hausse kring vad den nya AI-tekniken skulle kunna bidra med. Även om det framför allt var bolag som står för själva infrastrukturen i form av halvledare och processorer som drog i väg på börsen.

På senare tid har förväntningarna på framför allt amerikanska räntesänkningar dämpats rejält samtidigt som AI-yran kanske lagt sig lite grann. Men mars blev ändå en riktigt fin börsmånad. Den svenska börsen steg med hela 5,1 procent och S&P500 var upp med 2,3 procent. Det nya som tillkommit är att förväntningarna på en fortsatt stabil amerikansk konjunktur och en vändning uppåt i Europa och Kina ökat under senare tid. Det har bland annat bidragit till att börsuppgången breddats både regionalt och över bransch.

  

Aprilbörsen har ändå startat lite trevande. Ett starkt bidragande skäl är att marknadsräntorna åter börjat stiga och sedan är väl känslan att det också varit dags för en liten andhämtningspaus efter den starka starten på året. Det är trots allt lite utmanande när det framåtblickande PE-talet för amerikanska S&P500 stigit till över 20. Om vi bortser från pandemiåren så får vi gå tillbaka till IT-yran kring millennieskiftet för att hitta motsvarande nivåer. Den svenska, liksom de flesta andra börser är däremot försiktigare, om än inte lågt, värderade. Den kinesiska börsen undantagen.  

Geopolitiken fortsätter också att stöka till det, även om de negativa finanseffekterna hittills varit förvånande små. Nu stiger dock oljepriset och Brentoljan börjar nosa på 90 dollar per fat. Dessutom ligger fraktpriserna på en förhöjd nivå. Det här riskerar förstås att ställa till de för både centralbanker och världsekonomin även om de negativa effekterna ännu så länge inte ska överdrivas.

Så långt det lite mer negativa.

Åt det positiva hållet drar i sin tur hoppet om en mer rejäl konjunkturvändning när vi kommit ytterligare en bit in på det nya året. Snabba indikatorer som inköpschefsindex har börjat vända upp, även om det i många fall sker från låga nivåer. Dessutom fortsätter inflationstakten att dämpas. Vilket inte bara innebär att centralbanker snart kan börja sänka räntan utan också att hushållen i många länder för första gången på några år kan se fram mot stigande realinkomster. I USA har det här varit en realitet under de senaste åren vilket starkt bidragit till att amerikansk ekonomi fortsatt att prestera.

Det finns också små tecken på att världshandeln tagit lite bättre fart efter att ha befunnit sig i en svagt negativ trend sedan återhämtningen efter pandemin. Ett skäl torde vara att den kinesiska ekonomin, efter en längre tids besvikelser, nu ser ut att ha fått upp lite ånga.

Och att det kan svänga både rejält och snabb på räntemarknaden är något som vi verkligen fått lära oss under inledningen av 2024. I början av året prissatte räntemarknaden sex räntesänkningar från Federal Reserve och det har numera krupit ner till lite knappt tre. Det kan förstås svänga lika snabbt åt andra hållet. Nästa penningpolitiska besked från Fed väntas den 1 maj.

 

ECB och Riksbanken ligger närmare en första räntesänkning men frågan är om det är för tidigt att räkna med sänkningar redan den 11 april och 8 maj när dessa centralbanker kommer med sina besked. På marknaden har man mer siktet inställt på respektive banks junimöten men vi på Placera låter ändå osvuret vara bäst. Framför allt tror, och hoppas vi, att Riksbanken kan ta det första räntesänkningssteget redan i maj. Det är väl framför allt en fortsatt kronförsvagning som talar emot ett sådant scenario.

Det mest centrala för hur aprilbörsen kommer att utvecklas blir ändå den rapportperiod för första kvartalet som snart tar fart. Om vi tar den svenska börsen så var årsboksluten ingen direkt höjdare, förutom bankerna förstås, men marknaden valde att blicka framåt. Nu gäller det för företagen att leverera. Om än inte strålande resultat så mer optimistiska framåtblickande signaler som bekräftar bilden av att konjunkturen börjat röra sig åt rätt håll.   

sammantaget har vi på Placera en lite mer försiktig inställning till börsen i det korta perspektivet. Det förtjänar ändå att nämnas att den svenska börsen är upp med lite knappt 30 procent sedan den bottnade i slutet av oktober i fjol. En del positivt har förstås hänt sedan dess men nu är det upp till bevis. Både för företag och centralbanker.  

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -