Oljepriset ligger nu kring 80 dollar fatet och har inte fallit så mycket som man kunnat tro med tanke på den svaga konjunkturen.
”Hade det inte varit en så dysfunktionell marknad med en konstellation av Opec och Ryssland så hade priset kanske varit kring 50 dollar eller lägre”, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.
Christian Kopfer
Utöver det är det just nu en premie på omkring 5-10 dollar till på grund av oroligheterna i Mellanöstern, inte minst Huthirebellerna som attackerar fraktfartyg i Röda havet.
”Man måste gå längre vägar och binder på det sättet mer olja ute till havs. Det har verkat åtstramande och påverkar balansen mellan utbud och efterfrågan.”
De högre prisnivåerna på över 75 dollar större delen av året har gjort att USA:s oljeproduktion ökat.
Har det faktum att det är valår och att Biden-administrationen står bakom den gröna omställningen någon betydelse för din syn på USA och oljan?
”Nej, vi har sett att det spelar inte så stor roll vilken administration det varit. Att ha en hög inhemsk produktion gynnar amerikanerna, eftersom man är nettoimportör av olja.”
Finns det ingen risk för att Opec med Saudiarabien i spetsen ökar utbudet kraftigt för att skrämma bort amerikanska oljeproducenter från marknaden likt hur det var kring 2015?
”Då var vi nere på 30 dollar fatet, inte på grund av efterfrågan, utan för att det var ett krig mellan Saudi och USA om marknadsandelar. Det är ett krig som jänkarna inte kan vinna, men det är osannolikt att det händer igen, för ingen tjänar på det. Då var också Ryssland en konkurrent och inte med i Opec+.”
Opec+ styrs till mångt och mycket i praktiken av Saudiarabiens premiärminister Mohammed Bin Salman.
Christian Kopfer tror att oljepriset kommer att stiga under 2024.
”Det är framför allt drivet av högre konsumtion. De flesta är överens om att oljeförbrukningen borde minska, men det går åt andra hållet. Det, och Opec+ stora makt över prissättningen, gör att vi kommer upp i 100 dollar i år tror jag.”
Hur påverkar sanktionerna mot Ryssland, som ju är en stor oljeexportör, oljemarknaden?
”De har varit duktiga på att kringgå sanktionerna och exportera olja till Indien och Kina, om än med rabatt, men de har inga problem att få ut oljan.”
När kommer peak oil, då? Flyttas det framåt?
”Nej, det är fortfarande runt decennieskiftet plus minus ett par år. Det är många variabler som spelar in, till exempel gör ju lågkonjunkturen att färre vill köpa dyra elbilar.”
Även koppar har legat på oväntat höga nivåer utifrån konjunkturläget, och likt oljan handlar det om att den har strukturella vindar i ryggen.
”Det är elektrifieringen som ligger till grund, annars handlas andra råvaror med liknande exponering såsom zink, nickel och aluminium kring typiska konjunkturbottennivåer”, säger Christian Kopfer.
”Det har redan hänt att man dragit ned produktionen av zink. Det är den typiska botten vi har sett. När det kommer till zink, stål och pappersmassa har vi till och med sett gröna skott.”
Vid vilken fas i en konjunkturcykel börjar råvaror generellt vända från botten?
”Det är ofta råvarupriser som går ned först och sedan är det inte ovanligt att råvaror börjar stiga trots att konjunkturen fortfarande försämras.”
Och det beror på att efterfrågan inte ökar, utan för att utbudet minskat?
”Ja, det sker ofta sex till nio månader före konjunkturen.”
Hur viktig är återhämtningen i Kina för råvarumarknaden?
”Kina står för runt 50 procent av världens råvaruåtgång, så det är alltid en viktig aktör. Men med eller utan Kina så tenderar råvaror att röra sig i de här cykliska mönstren i alla fall. Det är alltid kombinationen utbud och efterfrågan, så jag ägnar mig inte så mycket tid att ligga sömnlös över hur det går i Kina.”
Hur tycker du våra svenska metalljättar klarar sig i nuvarande läge? När du och jag talades vid senast i somras så hade det precis brunnit i ett av Bolidens smältverk, Rönnskär. Koppar, som ju klarat sig bra prismässigt i jämförelse, är deras viktigaste metall. Aktien är ned 38 procent på ett år.
”Boliden har mycket zink och nickel också, det är egentligen väldigt mycket bolagets egna tillkortakommanden och mycket operationellt strul. Branden i Rönnskär är bara ett i raden av alla produktionsmässiga trubbel det senaste året. De stängde även ned en zinkgruva som man kanske ska öppna igen. Det och mycket annat stök.”
Nu har kronan stärkts också?
”De drabbas av en kronförstärkning, men samtidigt har de tjänat mycket på att den försvagats under alla år.”
SSAB, då?
”SSAB tycker jag gör det väldigt bra. Det är ett av världens bästa stålbolag – kanske det bästa. Stålpriserna är visserligen på väg upp, men samtidigt är man exponerad mot en svag europeisk efterfrågan, samtidigt som att kapaciteten är neddragen. Det gynnar SSAB.”
Smältugn på SSAB i Oxelösund.
”Specialstålet tror jag kommer överraska. Det är utan att överdriva världens bästa stål som man också numera lärt sig att ta betalt för. Förut har man fokuserat på att få ut så mycket volym som möjligt, men nu fokuserar man mer på värde och då kommer man ha mer motståndskraftig intjäning.”
Det är mycket uppmärksamhet kring grönt stål i allmänhet, och möjligheterna till att få lönsamhet i det i synnerhet. Var kommer SSAB in i bilden här?
”Det har framför allt handlat om ifall SSAB kommer att tvingas till mycket investeringar, men de kommer främst hamna hos statliga LKAB. Det är mer naturligt affärsmässigt eftersom det handlar om järnmalm. För SSAB kommer mer handla om investeringar för att återvinna stål och kunna köpa LKAB:s gröna järn.”
Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.
Följ mig gärna på X
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, X, Spotify och Soundcloud