I förra veckan somnade Warren Buffetts legendariske parhäst Charlie Munger in. Om endast en månad skulle Charlie Munger fyllt 100 år och för den filosofiskt lagda kanske det är ett tecken. Då Charlie inte strävade efter perfektion så kanske 99 år räckte här på jorden. Charlie själv, som stod med båda benen på jorden, tänkte förmodligen att vid 99-års ålder talar statistiken för att livet kan vara över vilken dag som helst. Men det är svårt att inte känna en viss sorg över att han inte fick fira sin 100-årsdag som han såg fram emot. Och det tomrum han lämnar efter sig vid Berkshires kommande stämma kommer bli påtagligt.
Charlie Munger 1/1 1924 - 28/11 2023
Charlie Munger förespråkade ständigt sunt förnuft. Med ett sinne för humor och ett frispråkigt sätt att uttrycka sig på så konstaterade han ofta att både han och Berkshires framgång är en produkt av att det finns rätt mycket idioter och osmarta människor i världen. På en mer seriös not så lyfte han alltid fram nyfikenhet och läsiver som framgångsfaktorer, tillsammans med sunt förnuft som sagt, och inte minst långsiktighet. Att inte vara dum och att ständigt agera rationellt räcker långt.
Ett av de mest kända citaten som Munger är känd för är ”Bullshit earnings” som han kallade EBITDA för. Det finns en hel uppsjö med härliga citat att välja mellan men just detta gillar jag skarpt, kanske för att jag är benägen att hålla med till fullo, om än att det kan finnas vissa undantag förstås.
Om man ser till olika ”finansgurus” genom tiderna ser man snabbt att det finns två läger – spekulanter och investerare. Till de förra hör profiler som George Soros och Jim Rogers, Jesse Livermore, med flera. Charlie Munger hörde definitivt till de senare. Grunden i hans investeringsfilosofi kom från Benjamin Graham, med en fundamental ansats kring bolagsvärdering där allt handlar om att skilja på pris och värde i slutändan. Charlie var en tänkare och lyfte också fram vikten av att se problem från alla sidor. ”Invert, always invert” som han uttryckte saken.
Det är lätt att fastna mentalt i ett specifikt synsätt, exempelvis att alltid fokusera på låga multiplar eller tvärtom att sätta hög tillväxt framför allt. Därav vikten att vrida och vända på problem. För ofta handlar ju bra investeringar om att se det andra missar. Att sedan tålmodigt vänta på lägen där bra bolag av någon anledning handlas till en låg prislapp är en viktig pusselbit. När du sedan hittar ett riktigt bra case så ska du också satsa ordentligt på det och våga vara långsiktig.
Charlies favoritcase var den amerikanske lågpriskedjan Costco (dåvarande Price Club). Charlie var så övertygad att han menade att det var en av kanske blott 5-6 gånger han varit säker på att han har ett riktigt bra case, och alltså skulle satsa stort. Han gillade den effektiva driften med stora butiker som gjorde det möjligt att vara prisledande och det faktum att de gjorde allt rätt. De var tidiga med lojalitetsklubben och hade större, mer praktiska, parkeringar än konkurrenterna exempelvis. Men framförallt gillade han den kapitallätta modellen där Costco betalar leverantörerna först efter att de sålt produkterna.
Ända fram till sin död var Munger aktiv i styrelsen. Han lyckades dock aldrig övertyga Buffett om Costco, där den senare inte gillar detaljhandeln. På en stämma för många år sedan berättade på den noten Buffett en historia om att han och Munger var på ett flygplan som blev kapat och kaparna skulle då skjuta de båda kapitalisterna. Men först fick de varsin sista önskan. Charlie önskade då att få berätta om dygden med Costco med tillhörande bildmaterial, varpå Warren då vände sig till kaparna med sin önskan.
- Skjut mig först.
Noterbart här är också att Charlie inte betraktade Costco på dagens pris att vara något kap, även om han väntar sig att verksamheten kommer fortsätta utvecklas väl. Värdet är helt enkelt inte längre väsentligt högre än priset.
Ibland kritiseras djupt fundamentala investerare som Warren Buffett och Charlie Munger för att vara tråkiga. Tar man exempel som CostCo och Coca-Cola framstår de inte som vare sig särskilt framsynta eller inspirerade case. Men Charlie Munger var inte rädd för att tänka brett och annorlunda. Ett bra exempel är att Charlie var positiv till Kina där BYD blev en dundersuccé medan Alibaba inte föll särskilt väl ut. Han ansåg dock in i det sista att Kina har ljusa utsikter och att ”Kinas ekonomi har bättre framtidsutsikter än nästan alla andra stora ekonomier”.
Det finns mycket mer att skriva om Charlie Munger förstås och en sida räcker inte långt för att beskriva denna legend. Men jag är glad för all kunskap, skratt och klokskap han bjöd på. Tack för allt Charlie, vila i frid.
Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 49 den 4 december