Dansk ölutmanare på väg tillbaka

Bärs Royal Unibrew är på väg ur en lönsamhetssvacka och mycket talar för bra vinsttillväxt framöver. Kommer kursen fortsätta klättra, eller har tåget gått för denna gång?

Solen värmer våra nordiska länder under inledningen på sommaren och det är goda nyheter för bryggerier och läskförsäljare med stor exponering mot regionen. En av dem som verkar i skuggan av jätten Carlsberg är den mindre, men väldigt framgångsrika, branschkollegan Royal Unibrew som också är noterad på Köpenhamnsbörsen.

Royal Unibrew har valt en lite annorlunda väg än giganterna i sektorn och satsar på att ha en portfölj med dels starka lokala varumärken, dels välkända internationella varumärken som man säljer via samarbeten med branschjättar som PepsiCo, Heineken och Diageo. Tillsammans bygger det en bred portfölj med produkter som Royal Unibrews säljare kan ta med sig ut till butiker och restauranger, vilket har varit ett framgångsrecept.

Bryggaren delar själv upp sina marknader efter två strategispår: Multi-beverage och Multi-niche. I den förstnämnda kategorin som utgör nästan två tredjedelar av omsättningen har man en stark regional position med både öl och andra drycker i utbudet och det är i huvudsak Norden och Baltikum som man kör detta spår i.

Inom Multi-niche har man gjort intåg på selektiva marknader med intressanta varumärken som har tillväxtpotential. Frankrike, Italien och Tyskland är några exempel.

Öl och specifikt egna märken som Royal, Faxe och Lapinkulta är nog det som de flesta förknippar bolaget med, men även om öl är den största produktkategorin står den bara för en tredjedel av omsättningen. Kolsyrad läsk (CSD) är nästan lika stort och den snabbaste tillväxten hittar man inom energidrycker, cider och ”ready to drink”, sockerfria produkter samt drycker med låg eller ingen alkohol.

Finansiellt kan Royal Unibrew som många andra se tillbaka på ett 2022 där inflationen gjorde livet besvärligt. Kostnadsökningar som inte har hunnit kompenseras av egna prishöjningar har ätit av den tidigare utmärkta lönsamheten, men nu ska gapet mellan leverantörernas och de egna prisökningarna snart vara stängt.

Det är åtminstone bilden som gavs i årsredovisningen i våras och som upprepades i senaste kvartalsrapporten. Även helårsutsikterna upprepades i rapporten vilket innebär en prognos om intäkter på 13-14 miljarder kronor och ett rörelseresultat på 1550-1750 Mkr. Ett utfall mitt i båda prognosintervallen skulle innebära en rörelsemarginal på 12 procent.

Analytikerna räknar i snitt med en omsättning på 13,4 miljarder kronor, medan marginalantagandet är lite högre än mitten på bolagets intervall och sammantaget landar det i en förväntad rörelsevinst strax under 1,7 miljarder i år.

Fortsatt tillväxt och förbättrade marginaler kommande år gör att vinsttillväxten blir ganska god kring 17-18 procent under 2024 och 2025 om analytikerna får rätt. En analytikerkår som för övrigt är relativt stor, vilket man nog får tacka Carlsberg för.

 

  2021A 2022A 2023E 2024E 2025E
Omsättning, MDKK 8746 11487 13388 14005 14519
Rörelsemarginal % 18,9 13,2 12,6 14,1 15,8
Vinst/aktie, DKK 26,5 23,1 24,6 28,9 34,1
Utdelning/aktie, DKK 14,5 14,5 14,6 15,9 18,3
Källa: S&P Global          

 

Aktien som länge var en av framgångssagorna på Köpenhamnsbörsen följde den förbättrade lönsamheten upp, men i fjol tog det stopp när lägre vinster fick kursen att dyka ordentligt under 2022.

Sedan i höstas har kursen dock repat sig rejält och är upp med över 50 procent.

Kombinationen av en stabil och lönsam grundverksamhet, med bra utdelningar och kontinuerliga aktieåterköp, och den nischade tillväxtstrategin förtjänar i våra ögon en premie. Det har Royal Unibrew också efter den starka börsperioden senaste halvåret.

P/e-talet ligger nu på 25 för att falla till 21 respektive 18 kommande två år. Det är en bra bit över branschsnittet som ligger kring 18 i år och 15 för nästa år. Carlsberg ligger som en jämförelse på p/e 20 i år, medan Heineken och branschgiganten Anheuser-Busch Inbev båda har en multipel på 18.

Trots den fylliga värderingen är inställningen bland analytikerna försiktigt positiv. 5 firmor sätter köp, 5 är avvaktande och 2 är negativa. Vi är också försiktigt positiva till bolaget och strategin, och vinsttillväxten kan som nämnts bli bra den närmaste tiden, men vi tycker att det redan speglas i kursen på de här nivåerna.

Vi sätter Royal Unibrew på kylning tills vidare och tar gärna fram köprådet när värderingen är lite mer förlåtande. I nuläget avstår vi.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Royal UNIBREW Neutral 636,60 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -