Låt oss vänta in räntehöjningarna

Vår marknadssyn Ett starkt amerikanskt teknikrally har delvis skymt att majbörsen egentligen inte varit något att yvas över. Nu väntar nya räntebesked och efter det kan det vara dags att peka ut en ny färdriktningen för börsen.

Maj har varit en ganska skakig månad på många av världens finansmarknader. Det stora undantaget är tekniksektorn där AI-yran fortsatt att driva kurserna. Inte minst efter Nvidias överraskande starka rapport. Utvecklingen för den tekniktunga amerikanska Nasdaq-börsen har egentligen varit uppseendeväckande under i stort sett hela 2023.

Hittills i år är Nasdaq 100 upp med lite drygt 30 procent, trots onsdagens bakslag. Den uppgången ska dessutom sättas i relation till klassiska Dow Jones-index som i sin tur ligger runt nollan under samma tidsperiod. Så något brett börsrally är det knappast tal om och det är dessutom ett fåtal bolag på Nasdaq som står för en överväldigande del av börsuppgången.

Det här kan vara en förklaring till att många större investerare ställer sig lite skeptiska till om det här verkligen är början på en ny positiv trend för börsen. På den svenska börsen syns heller ingen positiv vändning utan börsen har backat med lite knappt 3 procent under maj.

Även i övriga Europa har det varit lite trögt och Stoxx600 är ner med lite drygt 2 procent. Så rent generellt har maj snarast varit en ganska dyster börsmånad men den svaga utvecklingen har delvis sminkats över av ett, i huvudsak amerikanskt, teknikrally.

Mycket under maj har annars handlat om det amerikanska skuldtaket och den nödvändiga höjningen. Som vanligt, är man nödgad att konstatera, har det varit en hel del käbbel och utspel som tidvis har gjort marknaden nervös men nu ser det ut som att frågan är löst innan statskassan blivit helt tömd.

Det ska dock tilläggas att en lösning av skuldtaksfrågan knappast är en långsiktigt nettopositiv drivkraft för börsen utan snarare handlar det om att ett verkligt katastrofscenario kunde undvikas. För att få igenom en höjning har president Biden dessutom varit tvungen att skära i en del tänkta satsningar.

Nästan lite i skymundan av teknikrally och skuldtaksdiskussioner har det skett andra saker som troligen har betydligt mer bäring på börsutvecklingen under kommande månader.

En sådan sak är att man på marknaden sakta men säkert börja skruva ner förväntningarna på kommande räntesänkningar från de stora centralbankernas sida, med Federal Reserve i spetsen. Räntesänkningar väntas nu tidigast mot slutet av 2023, enligt prissättningen på räntemarknaden, och möjligen i inledning av 2024, enligt analytikerkåren.

Men allra först räknar många med att både Federal Reserve och ECB höjer räntan ytterligare en gång i samband med de penningpolitiska beskeden den 14 respektive den 15 juni. Även om inget är hugget i sten och förväntningsbilden skiftar närmast från dag till dag. Men givet att det är stigande osäkerhet kring vad Fed och ECB kommer att leverera kan det nog bli en lite stökig börs- och ränteresa fram till dess.

Däremot tror vi på Placera att diskussionen om att räntetoppen är här, och spekulationerna om kommande räntesänkningar, kommer att ta förnyad fart efter eventuella räntehöjningar. Inte minst som inflationen ser ut att vara på fortsatt nedgång. Med viss risk för att amerikanska inflation biter sig kvar på obekvämt höga nivåer när majsiffrorna publiceras.

Även på långräntesidan har det rört sig en hel del men det tycks, i alla fall i nuläget, mest varit hänförligt till den amerikanska skuldtaksdiskussionen. För under de allra senaste dagarna har det skett ett ordentligt nedställ för den viktiga amerikanska tioårsräntan. Men med närmast gigantiska statliga lånebehov i närtid och en amerikanska bankkris som fortsätter att puttra lite under ytan så törs vi inte dra allt för långtgående slutsatser utifrån den nedgången.  

När det gäller konjunkturutvecklingen så är det också lite blandad kompott. Åt det positiva hållet drar att amerikansk ekonomi, eller snarare amerikanska hushåll, fortsätter att överraska. En stark arbetsmarknad och hyggliga löneökningar gör att konsumtionen kunnat hålla sig uppe. Håller den trenden i sig så kan marknaden fortsätta att sparka recessionsburken framför sig.  Vilket torde vara positivt för humöret på finansmarknaden.

I Europa har visserligen tunga Tyskland sjunkit ner i recession men även i Europa lyfter hushållshumöret när energipriser och inflation sjunker samtidigt som löneökningarna ligger på relativt höga nivåer. Så hoppet om att Europa i stort ska kunna hålla hjulen i rullning för förhållandevis stort.

Det som kanske framför allt oroar oss på Placera är att industrikonjunkturen fortsätter att utvecklas trögt. De inköpschefsindex för maj, som rullats ut under senare tid, har inte varit någon upplyftande läsning. I stort sett över hela linjen ligger inköpschefsindexen för industrin under det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Det tolkar vi som en påtaglig risk för att den globala konjunkturen kan försvagas ytterligare även om tjänstesektorn fortsätter att utvecklas hyggligt. I det senare fallet tycker vi dessutom att tolkningen försvåras av att vi egentligen inte vet hur mycket av den starka utvecklingen som fortsatt är en effekt av att länderna släppt på covid-restriktionerna.

Marknadens huvudscenario är ändå att den globala ekonomin ska klara av en mjuklandning och att det inte blir någon krasch. Det kan räcka för att hålla uppe humöret på finansmarknaderna.

Svensk ekonomi brottas i sin tur med sina problem och även om hushållen fortsätter att spendera så räcker pengarna till betydligt mindre real konsumtion än tidigare. Även här ser vi en viss ljusning när det gäller inflationsutvecklingen, men risken är ändå stor att Riksbanken levererar en ny räntehöjning i samband med det penningpolitiska beskedet i slutet av juni. Vi på Placera hoppas att Riksbanken har is i magen och låter räntan ligga still men den rekordsvaga kronan är troligen spiken i kistan för banken. Den skakiga fastighetssektorn är ett kapitel för sig.

Vi på Placera är, med vissa undantag, försiktigt inställda till börsutvecklingen i riktig närtid. Det är egentligen först efter att de stora centralbankerna levererat sina räntebesked som det, enligt oss, kan vara dags att pekat ut en ny färdriktning. 

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -