Veckan innan jul präglades i vanlig ordning av en allt tunnare handel på finansmarknaderna. Den svenska börsen lyckades ändå kravla sig upp med 0,2 procent medan S&P500 sjönk med motsvarande siffror. Stoxx600 var däremot upp med 0,6 procent.
Noterbart var dessutom att de amerikanska räntorna steg kraftigt och att tioårsräntan nu är uppe på 3,75 procent efter en uppgång med hela 27 punkter. Lite oklart varför långräntorna steg kraftigt men att den japanska centralbanken kom med ett överraskande, om än litet, åtstramningsbesked kan förstås ha påverkat. Den stora orsaken torde ändå ha varit en del positiva amerikanska makronyheter i form av bland annat bättre BNP-siffror än väntat och lite bättre hushållshumör.
Oljepriset har också studsat upp rejält och Brentoljan handlas nu kring 84 dollar per fat.
Nu väntar en extremt tunn makrovecka inför nyåret. Det borde annars vara läge att släppa lite dåliga alternativt goda makronyheter för att få maximalt genomslag. Så kanske det kan komma någon överraskning eftersom alla nyhetskanaler skriker efter nyheter som kan ha lite substans.
På den officiella makrolistan är det annars tunt med nyheter som i vanliga fall skulle kunna ge något större utslag på marknaden. Närmast till hands ligger kanske några siffror över utvecklingen på amerikansk respektive brittisk bostadsmarknad.
Annars lär mycket av marknadens fokus hamna på den kinesiska Covid-utvecklingen. Åt det positiva hållet drar att Kina släpper allt mer på restriktionerna men när smittspridningen samtidigt rusar så har marknaden lite svårt att dra ut färdriktningen.
Dessutom lär marknaden fullkomligt svämmas över av sammanställningar kring utvecklingen på finansmarknaden under 2022 och vilda spekulationer kring hur finansåret 2023 kommer att utvecklas.
Tisdag
Siffror över prisutvecklingen på amerikanska bostadsmarknad och det mesta tyder på att bopriserna nu börjar falla. Regionalt index från Dallas Fed.
Onsdag
Takten i hushållsutlåning till svenska hushåll har fallit rejält under senare tid. Det mesta talar för att den trenden fortsatt under november. En allt svagare bostadsmarknad pekar i den riktningen.
Torsdag
Penningmängdstillväxten i EMU-området saktar in när ECB inte länger öser ut pengar på marknaden. Det är många som nog egentligen gått och väntat och hoppats på att detta ska ske.
Fredag
Bostadspriserna i Storbritannien är på väg ner och eftersom utvecklingen liknar den i Sverige kan den här siffran var värd att hålla koll på även som svensk i bostadstankar. Inköpschefsindexet för Chicagoregionen vänta ha stigit efter ett mycket svagt utfall i november.