Så investerar du i riskkapitalbolag

Fondanalys Att diversifiera med noterade riskkapitalbolag har varit en bra strategi. En fond som investerat i noterade riskkapitalbolag har utklassat globalt aktieindex sedan hösten 2009. Placera lyfter fram en gammal favorit.

Riskkapitalbolagen har över tid skapat stora värden för dess investerare. De senaste 20 åren har den genomsnittliga årsavkastningen varit 13 procent för riskkapitalbolagen. Samtidigt har det breda S&P 500 aktieindex som innehåller de 500 största och mest likvida bolagen på USA börserna gett en årlig avkastning på 8 procent per år.

Stora institutioner som exempelvis pensionsbolag har under en lång tid gjort framgångsrika riskkapitalinvesteringar. Men det har varit ett tillgångsslag för de stora institutionerna då det krävts stora investeringsbelopp.

Men genom att det finns flera riskkapitalbolag noterade går det att få exponeringen även för en privat sparare. Och det finns ett antal fonder som är specialiserade på att hitta de bästa riskkapitalbolagen.

Riskkapitalbolag investerar i onoterade företag som inte är tillgängliga via traditionella investeringskanaler. De har som regel stor kunskap inom de sektorer och marknader som portföljbolagen finns på. De har historiskt varit duktiga på att hitta och investerar i stora strukturella trender inom biotech- och hälsovårdssektorn samt inom teknik som digitaliseringstemat.

Riskkapitalbolagens affärsmodell är fokuserad på att försöka utveckla omsättning och vinsten i portföljbolagen med en långsiktig tidsperiod på mellan 5 och 10 år. Och inte minst är de aktiva ägare med en tydlig långsiktig placeringshorisont.

En viktig del vid förvärv är att stötta ledningen och vara ett bollplank som aktiv ägare. Oftast blir det kostnadsreduktion och effektivisering efter ett bolagsköp. Efter det är det tillväxt som gäller, både organiskt och genom tilläggsförvärv - oftast många mindre köp.

Många äldre riskkapitalbolag har samlat på sig mycket kunskap och har stora industriella/sektornätverk under sina många år som investerare. Riskkapitalbolagen är attraktiva och har ganska lätt att knyta till sig gamla stjärn-VD:ar som rådgivare, de har både erfarenhet och nätverk som generar idéer om nya affärer.

Inte minst är effektiv kapitalanvändning och finansieringen viktig. Det är tydligast vid investeringar i verksamheter som har stabila kassaflöden. Här jobbar de med lånefinansiering som ger en bra hävstång på investeringen. Det är komponenter och faktorer som tillsammans skapar en överavkastning på någon procentenhet per år.

Vill du inte leta efter noterade riskkapitalbolag själv kan man köpa en aktivt förvaltad fond med fokus på noterade riskkapitalbolag. Det finns vissa fördelar, det ger en hög diversifiering med olika riskkapitalbolag i portföljen och förhoppningsvis kan en förvaltare med stor kännedom hitta de bästa riskkapitalbolagen.

Placera gillar sedan tidigare Carnegie Listed Private Equity. Fonden är aktivt förvaltad och förvaltas sedan fonden startade i oktober 2009 av Tom Berggren. Fonden gick tidigare under namnet OPM Listed Private Equity. Carnegie Fonder förvärvade tre fonder från OPM under hösten 2020 och införlivade fonderna i Carnegies fondutbud.

Tom Berggren

Investeringsprocessen är analysdriven och man letar noterade riskkapitalbolag globalt med bra ledning och en stark historik för en lång investeringshorisont.

Investeringsuniverset omfattar runt 300 börsnoterade riskkapital- och investmentbolag globalt. Förutom investeringar i noterade riskkapitalbolag, investerar fonden även i börsnoterade investmentbolag som investerar direkt i enskilda onoterade bolag. Typiska bolag är Berkshire Hathaway och Investor.

Tom Berggren fokuserar på att investera i ledande kvalitetsbolag som har en rimlig värdering. Bolagen ska ha en lång verksamhet och en ledning med en gedigen avkastning som skapat en tydlig överavkastning.

De äldsta riskkapitalbolagen är de amerikanska KKR och Blackstone Group som har över 40 års erfarenhet av värdeskapande. De blev börsnoterade 2010 respektive 2007 och båda bolagen har kvar sina grundare som vd:ar.

I Blackstone Group återfinns grundaren Stephen A. Schwarzman som bolagets första och enda vd. I KKR som står för Kohlberg, Kravis och Roberts, delar de båda grundarna Henry Kravis och George Roberts på bolagets ordförande och vdskap sedan 1976.

Riskkapitalbolagen har ofta olika investeringsinriktningar. Det finns bolag som bara investerar i hälsovårdsbolag, andra i undervärderade och mogna industribolag och infrastrukturbolag. Flera är verksamma inom framtidsbranscher inom ny teknik, förnybar energi och miljö. Det ger fonden en bra riskspridning.

Fonden har mellan 30 och 40 innehav och man får en bra och väldiversifierad portfölj. De underliggande bolagen i varje riskkapitalbolag är flera hundra.

Förvaltaren är långsiktig och har ett stort tålamod. Omsättningshastigheten i fondens innehav är låg. Fondens tio största innehav väger 55 procent. Vanligtvis omfattar fondens största investeringar en vikt mellan sju och fem procent.

Tio största aktieinnehaven 
Aktier i %
Apollo Global Management Inc  7,9
KKR & Co Reg  7,8
BlackStone Hg Fin Co LLC A Reg  7,4
Berkshire Hathaway Inc  5,3
HGCapital Trust Plc  5,2
Ares Management LP 5,1 % 5,1
Oakley Capital Investments Ltd Reg  4,9
Harbourvest Global Private Equity Ltd 4,1
Carlyle Group Reg  3,9
Onex Corp  3,8
Källa: Carnegie Fonder 55,4

 

Största innehav är amerikanska Apollo Global Management, KKR, Blackstone Group och Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway. De väletablerade bolagen väger tillsammans drygt 28 procent och utgör en solid bas i fonden.

USA är det största landet med 65 procent. Japanska bolag väger knappt 6 procent, följt av Frankrike och Storbritannien med drygt 5,5 procent vardera.

Carnegie Listed Private Equity har sedan fondstarten 2009 utklassat en globalaktieindexfond. Den årliga avkastningen har varit 15 procent per år. Det är den heliga avkastningen för många investerare. 15 procents avkastning per år dubblar värdet din investering på fem år.

Förvaltaren har lyckats att skapa en avkastning de senaste fem åren med genomsnittlig årsavkastning på 12,4 procent. Bättre än kategorisnittet av liknande fonder och globalfonder. Den riskjusterade avkastningen är hög. För den prestationen har fonden belönats med fyra stjärnor av Morningstar på tre och fem års sikt.

I år har fonden haft motvind och backat drygt 13 procent.

Carnegie Listed Private Equity A  
Avkastning % 3 år 32,4
Avkastning % i år -13,2
Risk % 3 år 21,3
Betyg* 4
Avgift%/år 1,5
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: Tom Berggren
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar 111122  

 

Den årliga avgiften är 1,5 procent, vi tycker att avgiften är försvarbar då fonden levererat en bra riskjusterad avkastning. Fonden har 5 miljarder kronor under förvaltning.

Placera rekommenderar köp Carnegie Listed Private Equity och tror att förvaltaren över tid kommer att fortsätta leverera en hög riskjusterad avkastning. Placera rekommenderar en lång sparhorisont på mellan tre och fem år. Fonden finns även i PPM utbudet under PPM-nummer 341362.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Carnegie Listed Private Equity A Köp 494,80 -
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -