Bostadsfastighetsbolaget Sydsvenska Hem redovisar ett resultat före skatt för det andra kvartalet 2020 på -4,8 miljoner kronor (12,8) efter att ha redovisat orealiserade värdeförändringar på fastigheter om -9,7 miljoner kronor (8,4) i kvartalet.
Vakansgraden avseende studentlägenheter i koncernens fastighet Ridskolan utanför Helsingborg har ökat snabbt på grund av ett omfattande renoveringsbehov.
"Fastighetsportföljens värdenedgång är i allt väsentligt hänförlig till Ridskolans ökade vakansgrad och kraftig ökning av förväntade underhållskostnader. Det pågående projektet avseende lägenhetsrenoveringarna i Ridskolan bedöms ha en framtida positiv effekt på värdet. Lägenhetsrenoveringarna i fastigheten Ridskolan beräknas komma belasta bolagets likviditet i år med cirka 7,3 miljoner kronor", skriver Sydsvenska Hem.
Utöver detta kommer verksamheten fortsätta i oförändrad omfattning med ett nästintill fullt uthyrt fastighetsbestånd, bedömer bolaget.
Koncernens hyresintäkter uppgick under andra kvartalet till 11,3 miljoner kronor (11,3) med ett driftöverskott på 8,5 miljoner kronor (8,1). Förvaltningsresultatet steg till 4,8 miljoner kronor (4,4).
Spotlight-listade Spago Nanomedical, som är ett nanomedicinbolag som utvecklar produkter för diagnostik och behandling av livshotande sjukdomar, redovisar ett resultat för det andra kvartalet 2020 på -4,8 miljoner kronor (-4,5).
Rörelsens kostnader var 6,3 miljoner kronor, mot cirka 9 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol. Likvida medel vid utgången av kvartalet uppgick till 41,4 miljoner kronor (33,2).
Under kvartalet försenades bolagets kliniska aktiviteter på grund av covid-19. Antalet patienter på klinikerna sjönk drastiskt under perioden och omfördelning av sjukhusresurser gjorde att rekryteringen till studien Spagopix-01 pausades.
"Efterhand som covid 19-trycket på sjukvården sedan minskat kan vi konstatera att den andra dosgruppen i studien är i gång", skriver vd Mats Hansen i delårsrapporten.
Han uppger vidare att Tumorad-projektet gjort framsteg under sommaren. Bolaget har genomfört tester i en preklinisk musmodell för aggressiv bröstcancer med lyckat resultat, vilket ligger till grund för beslutet att formellt utse produktkandidat i projektet.
"Det markerar också att vi slutfört det explorativa studieprogrammet och nu går vidare till regulatorisk utvecklingsfas. Ett klinikförberedande program med ett fåtal prekliniska studier i enlighet med riktlinjer från såväl europeiska som amerikanska myndigheter, har stämts av med Läkemedelsverket. Förberedelserna för intern tillverkning av material för dessa regulatoriska toxikologi- och dosimetristudier har inletts", skriver Mats Hansen.
Medicinteknikbolaget Integrum redovisar en minskad förlust för det första kvartalet (maj-juli) i det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Resultatet blev -3,3 miljoner kronor, att jämföra med motsvarande period i fjol om -4,9 miljoner.
Bolagets totala intäkter steg till 7,3 miljoner kronor (4,6), varav nettoomsättningen ökade till 7,2 miljoner kronor (4,0).
Integrum ser en positiv trend med en omsättningstillväxt om 82 procent under kvartalet, jämfört med samma period i fjol.
"Bakom tillväxten ligger främst en ökad marknadsaktivitet i USA, där våra nuvarande OPRA-centra börjar få upp farten. På den amerikanska marknaden ser vi en tillväxt på 487 procent jämfört med samma kvartal föregående år och 48 procent jämfört med förra kvartalet", kommenterar vd Maria Elena López i delårsrapporten.
Integrums samarbete med Onkos går framåt och godkännandeprocessen fortskrider vid flera sjukhus där de ansvarat för marknadsföringen, skriver vd:n vidare, och tillägger att trots pandemin förväntas fortsatt de första operationerna på ett "Onkos-center" utföras under bolagets andra kvartal i år.
På bolagets europeiska marknad har coronapandemin haft "större" påverkan där planerade operationer utförts i en mycket mer begränsad omfattning. Sommarperioden, som förknippas med semester, samt reducerad sjukhuskapacitet har också bidragit till att försäljningen minskade med 40 procent jämfört med samma kvartal förra året, skriver Maria Elena López.
Att förutsäga vilka effekterna som coronapandemin väntas ha på Integrums verksamhet de följande kvartalen är svårt och bolaget förväntar sig att olika marknader kommer att starta planerad verksamhet vid olika tidpunkter.
"Även på marknader där vi har sett tecken på återhämtning under det första kvartalet har detta bara varit i en relativt begränsad utsträckning. Vi är dock säkra på att så snart planerad verksamhet kommer att genomföras i mer normala former så förväntar vi oss att stocken av uppskjutna ingrepp medför snabbare tillväxt under de kommande kvartalen", skriver Integrum-chefen.
Rörelseresultatet blev -3,1 miljoner kronor (-4,9) för periodens gång.
Eyeonid, som är verksamt inom digitala säkerhetslösningar, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2020 på -14,9 miljoner kronor (-12,7).
De totala intäkterna sjönk till 5,4 miljoner kronor (6,6), varav nettoomsättningen steg till 2,1 miljoner kronor (1,7). Intäktsraden aktiverat arbete för egen räkning minskade till 3,2 miljoner kronor (4,6).
Rörelseresultatet sjönk till -14,4 miljoner kronor (-11,9).
"Resultatet av andra kvartalet ligger enligt min förväntan och i linje med planen där förutsättningarna för en ökning i tillväxttakt blir allt tydligare. Första halvåret har varit innehållsrikt i många avseenden och bolaget har stärkt såväl sin finansiella ställning genom nyemissioner och en ny låneram, tillika har vi genomfört flera affärer och lanseringar under perioden och intensifierat bolagets transformationsarbete", säger bolagets vd Patrik Ugander.
"Under perioden har fokus dels legat på att säkra avtal och lanseringar, och dels att tillsammans med kunderna skapa förutsättningar för en ökad konvertering av antalet betalande kunder. Vi har i slutet av andra kvartalet en adresserbar kundbas på drygt 55 miljoner kunder som idag är kunder till våra partners. Vi bedömer att basen under resterande del av året kommer att växa ytterligare, till mellan 70 till 80 miljoner", uppger Eyeonid-chefen.
Aktien i Eyeonid är noterad på handelsplattformen NGM Nordic MTF.
Det finländska gamingbolaget Nitro Games, som är listat på First North i Stockholm, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2020 på -0,5 miljoner euro (-0,7).
Nettoomsättningen steg till 0,5 miljoner euro (0,05). Ebitda-resultatet förbättrades till -0,4 miljoner euro (-0,5).
"Vi startade året med bra momentum och fortsatte våra sekventiella förbättringar under första halvåret. Våra intäkter fortsatte att växa och ebitda-resultatet fortsatte att förbättras. Samtidigt arbetar vi med fler projekt än året innan", säger Nitro Games vd Jussi Tähtinen i rapporten.
Oljebolaget Maha Energys ebitda-resultat sjönk till 3,4 miljoner dollar (9,2) i det andra kvartalet 2020. Nettoresultatet blev 0,4 miljoner dollar (6,2). Vid kvartalets utgång uppgick bolagets kassa till 15,7 miljoner dollar (20,5).
Under det andra kvartalet hade bolaget en daglig snittproduktion om 3.602 fat per dag. Motsvarande siffra under jämförbar period i fjol var 2.739 fat per dag.
Maha Energy uppnådde en produktion på "rekordnivåer", men omsättningen var nästan halverad för det andra kvartalet.
Bolagets vd, Jonas Lindvall, konstaterar i rapporten att en handfull arbetare insjuknat i covid-19 under perioden, där samtliga arbetare nu har tillfrisknat, något som påverkat verksamheten.
Omsättningen för det andra kvartalet blev 7,9 miljoner dollar (14,1).
Maha Energy framhåller vidare i rapporten att bolaget genererat positiva netbacks trots att priset på Brentoljan varit klart lägre än under jämförelsekvartalet från ifjol.
"/…/per fat olja kommer Maha Energy fortsatt att generera positivt kassaflöde på så pass låga nivåer som 16 dollar fatet", skriver Johan Lindvall i rapporten.
Under det andra kvartalets gång var påverkan från covid-19 mycket stor, vilket lett till att bolagets investeringsprognos samt operativa utgifter sänktes för att behålla pengar i kassan. Mot slutet av kvartalet, i takt med att de produktionsnedskärningar som Opec med allierade kommit överens om, stabiliserades oljepriserna och bolagets verksamhet sparkades åter i gång på näst intill normala nivåer.