Broman: Framtida digitala vinnare

Fonder Digitalisering och teknik är områden som tog ett tigersprång i våras men som fortsätter att ta mark. Placera har pratat med Helen Broman, förvaltare på Lannebo Teknik Småbolag - fonden som ser potential i områden där digitalisering lyser med frånvaro.

Helen Broman förvaltar, tillsammans med Johan Nilke, Lannebo Teknik Småbolag, fonden som investerar i mindre tillväxtbolag på ett globalt plan. Fonden lanserades i november 2019 och har sedan dess gått upp totalt 18 procent. Fonden fick sig, som nästan allt annat, en rejäl smäll i mars månad men är trots det uppe 12 procent i år. Fonden har sex olika teman; säkerhet, hälsa, miljö, digitalt innehåll, datahantering och resurseffektivisering. Förvaltningsavgiften ligger på 1,6 procent.

Helen Broman berättar att fonden riktar sig till personer som vill åt en global exponering mot teknikdrivna företag och som tror på att teknik är en stor kraft för en mer hållbar värld. Teknikbolag och teknikdrivna tillväxtbolag har gynnats av en acceleration under våren, men enligt Helen Broman har resan mot digitalisering pågått längre än så.

“ Det har inte börjat nu, det har pågått länge, men har accelererat i samband med corona och gett fokus och bränsle till teknikbolag - vilket reflekteras i aktiekurserna”.

Vilka aktier ser ni går allra bäst just nu?

“Tittar man på specifika bolag i vår fond så har teknikbolaget Sinch gått väldigt bra. Aktien är uppe drygt 180 procent i år och är vårt tredje största innehav i Lannebo Teknik Småbolag. Sen har vi även ett amerikanskt bolag, Ping Identity Holding, som är fondens största innehav och har temat digital säkerhet”, säger Helen Broman. 

Hon berättar att digital säkerhet är ett område som växer väldigt starkt och att det finns många bolag med samma tema som haft en stark kursutveckling.

“Det hör ihop med det faktum att allting blir mer digitaliserat och att det därmed behövs digitala säkerhetslösningar för att motverka attacker och intrång i företagens nätverk”.

“Vi är långsiktiga och det är därför väldigt svårt att sia om kortsiktiga rörelser. Vi investerar i bolag som vi tror långsiktigt på och som har bra marknadspositioner. Då brukar även utvecklingen och avkastningen speglas i det”.

Ser ni fler områden där det finns potential?

“Ja, jag skulle vilja lyfta digitaliseringen av industrin. Jag tycker ofta att fokus har varit mot privatpersoner och det är oftast lättare att relatera till det”.

Hon jämför Facebooks WhatsApp med Microsoft Teams. Det förstnämnda, som är en kommunikationskanal för privatpersoner, har ungefär tre miljarder användare. 

“Jämför man det med Microsoft Teams, som är en kommunikationskanal inom företag, så har de 75 miljoner användare. Det är såklart inte helt jämförbart men är i alla fall en indikation på att det finns väldigt mycket att göra på företagssidan och att man inte har kommit lika långt i digitaliseringsresan”.

Hon nämner ett par innehav inom just digitalisering av industrin. Svenska HMS Networks tillverkar mjukvara och hårdvara för att koppla upp maskiner i industrin som gör att fabrikschefer kan sitta varsomhelst och styra maskinerna.

“Idag är cirka 20 procent av världens maskiner uppkopplade, vilket är en väldigt låg andel så jag tror att det kommer hända väldigt mycket på den här fronten, så inom det området kommer det nog att ske en hel del investeringar”, säger Helen Broman.

Hon nämner även ett annat innehav, nämligen tyska Basler som är leverantör av industriella kameror som används i produktion och som kontrollerar och inspekterar att produktionen går rätt till.

Hur stor andel av er portfölj är riktad mot bolag där de digitala tjänsterna går mot industrin?

“Det är en svår fråga då det är många bolag som erbjuder en bred produktportfölj. När det kommer till digitalisering av företag så har vi en del innehav som gör den mjukvara som effektiviserar processer inom företag. Men vi är mindre viktade mot de bolag som går mot industrin jämfört med de som går mot privatkonsumenter”, säger Helen Broman.

“Vår investeringsfilosofi bygger på att vi investerar i kommersiellt gångbara bolag. Jag tror att på grund av att man har kommit längre med digitalisering mot konsumenter så finns nog också fler sådana bolag i dagsläget. Men det gör också att det finns stor potential inom industrin och inom företag”

Vilka företag ser ni som är minst digitaliserade, där det kan finnas en så kallad “catch-up”?

“Jag själv tycker utbildning är ett område där digitalisering inte är så utbredd ännu och där det finns lång väg kvar. Ett av våra teman är digitalt innehåll, där både digital underhållning, såsom datorspel, samt digitala utbildningslösningar inkluderas. Detta är ett av våra fokusområden just med bakgrund mot att det finns långt kvar på resan där”, säger Helen Broman.

Hon berättar om två bolag som har temat “digitalt innehåll”. Dels brittiska Learning Technologies Group, som utvecklar digitala utbildningslösningar åt företag, dels svenska BTS Group som gör både fysisk men framförallt digital mjukvara för strategiimplementering åt företag. 

“Tittar man på lite olika studier som publiceras ser man att hälsovård är ett område som ligger långt efter i digitaliseringen. Där handlar det om, för vår del, att hitta bolag som utvecklar mjukvara som effektiviserar vårdprocesser”, säger Helen Broman.

Vilka trender ser ni i framtiden?

“Tidigt i pandemin såg man att några av teknikbolagen blev direkta vinnare till följd av att människor tvingades arbeta mer hemifrån. Då kom många remotelösningar, samtidigt som användandet av datorspel och e-handel ökade kraftigt”.

“Jag tror att flytten till molnet, som accelereras redan nu, kommer ha fortsatt stor efterfrågan. Det kommer ta tid för företag att flytta sin struktur till molnlösningar och där kommer vi in på digital säkerhet”.

“Vi har ju sett att användningen har ökat av datorspel och liknande och vi ser en acceleration. Men det handlar även om att tröskeln har sänkts för många att börja spela datorspel och det är rimligt att tänka sig att dessa användare kommer att bestå, även efter krisen”, säger Helen Broman.

Hon tror att man i framtiden kan vänta sig digital säkerhet och all typ av effektiviseringar inom företagen, effektiviserade processer, samt att se till att alla, det vill säga anställda inom företagen samt företagen sinsemellan, kopplar upp sig på distans. Då tror hon att industri med maskiner och fabriker har mycket kvar att göra på denna front och som därmed har en stor potential att växa digitalt.

“Trots att pandemin har gett stor motvind på många sätt har den verkligen gett teknikfonder rejält med bränsle och fått dem att flyga”, menar Helen Broman.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -