SCA, Billerud Korsnäs och Holmen har gått plus i år, där SCA har stigit med 22 procent. Däremot har Stora Enso inte hängt med - aktien har fallit med 14 procent i år.
Den generellt starka uppgången beror till stor del på att bolagen har stor exponering mot förpackningar som går mot livsmedel, bryggerier och medicinska förpackningar. På grund av coronaviruset har efterfrågan på just hygienprodukter, så som toalettpapper och pappersnäsdukar, samt livsmedel- och medicinförpackningar ökat, vilket gynnar bolagen.
Den globalt växande efterfrågan på pappersbaserat förpackningsmaterial hade sin start redan i 2017 på grund av bland annat en stor ökad miljömedvetenhet. I samma veva minskades även efterfrågan på och tillverkningen av grafiskt papper, såsom tidningspapper, skriv- och tryckpapper, till följd av bland annat den ökande digitaliseringen.
”En stor del är att bolagen går in i denna svaghet som starka och välskötta bolag. Det viktigaste i det är att man har monterat ner en stor volym av grafiska papper, som är problemområdet. Ett annat problemområde är sågade trävaror men bolagen har generellt sett en väldigt stor exponering mot förpackningar som vi ser håller uppe väldigt väl”, kommenterade Johannes Grunselius, analytiker på Kepler Cheuvreux, i en intervju hos Swedbank/Aktiellt.
I det korta perspektivet ser börsen positivt på aktierna tack vare den stora exponeringen mot förpackningssegmentet. I det långa perspektivet finns till exempel en risk att det blir brist på ved – råvaran för att göra pappersprodukterna. De stora skogsbolagen SCA, Holmen och Stora Enso, som är stora skogsägare och äger mycket av sin vedråvara, kan då gynnas även på lång sikt.
Dessutom pekar tecken på att det har skett ett skifte på marknaden från tillväxtaktier till värdeaktier, så som skogsaktierna.
Lars-Erik Lundgren, förvaltare på Aktie-Ansvar ser också god potential hos Stora Enso och anser att aktien har laggat lite för mycket i förhållande till resten av sektorn och anser därmed att aktien är undervärderad.
”En förklaring är att bolaget faller in bland finska peers. Det är ju egentligen ett finskt bolag så deras peer group är naturligt finskt. Om Stora Enso hade haft samma multiplar som Holmen och SCA skulle aktien kanske dubblas. Ur ett finskt perspektiv, om man jämför med exempelvis UPM, skulle den då se otroligt dyr ut, men den skulle se okej ut om man jämför med Holmen och SCA” , säger han till Placera.
Lars-Erik Lundgren
En annan anledning är att Stora Enso, jämfört med SCA och Holmen, har störst marknadsvärde i förhållande till sina tillgångar.
”Skogen som Stora Enso har är därmed inte lika stor del av helheten som det är för SCA och Holmen. På så sätt kan Stora Enso betraktas som mer cykliskt” säger Lars-Erik Lundgren.
Tabellerna visar andelen av bolagens nettoomsättning för varje segment under 2019. I dessa syns att Stora Enso, Billerud Korsnäs och Holmen har stor exponering mot kartong som används för bland annat livsmedelsförpackningar och medicinska förpackningar. SCA har istället stor exponering mot skog och är en stor producent av träprodukter, massa, papper och förpackningsmaterial.