Fondavgiften du (oftast) kan strunta i

Fonder Vad betyder det att en fond har en insättnings- eller inlösenavgift? Och varför kan du som sparare nästan alltid strunta i det? Placera rätar ut frågetecknen.

I ett brev till redaktionen var det en läsare som ställde sig frågande till CB Fonders Save Earth Funds avgifter, en fond som Placeras fondexpert, Pär Ståhl, rekommenderar i sin barnsparportfölj. Läsaren ifrågasatte fondens insättningsavgift på hela fem procent.

I CB Fonders Save Earth Funds informationsblad kan man läsa att fonden har en maximal insättningsavgift på 5 procent.

Den uppmärksamme läsaren hade gjort precis som man ska, nämligen gått in och läst fondens KIID-dokument (Key Investor Information Document). Där står bland annat om fondens placeringsinriktning, historiska risknivå, avgifter och tidigare resultat.

I CB Fonders Save Earth Funds KIID-dokument står det att fonden har en maximal insättningsavgift på fem procent. Vissa fonder kallar det insättningsavgift, andra köpavgift. Inlösen- och säljavgift förekommer också.

I själva verket är det en avgift som i princip aldrig belastar fondspararen.

”Svenska fonder tar generellt inte ut köp- och säljavgifter”, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens Förening.

Fredrik Pettersson

”Däremot måste man i KIID-dokumentet ange de högsta möjliga köp- och säljavgifter man enligt fondbestämmelserna får lov att ta ut."

Men varför finns då avgiften? Anledningen är enkel. Fondbolaget vill helt enkelt skydda sig från att en annan fond eller institution investerar tungt i fonden för att sedan dra sig ur efter en kort tid.

"Man får aldrig förbjuda någon att investera i en fond. Avgiften är ett sätt att göra det oattraktivt att investera i det fall fonden blivit för stor och förvaltaren bedömer att mer pengar skulle försvåra möjligheten att leverera bästa möljiga avkastning", säger Alexander Jansson, vd på CB Fonder och förvaltare på Save Earth Fund, som ändå framhäver att det i CB Fonders fall handlar om en standardskrivning som egentligen saknar praktisk betydelse.

"Avgiften finns egentligen inte. Vi har aldrig tagit ut avgiften eller ens funderat på det, vi kommer att ta bort den vid nästa uppdatering av prospekt och KIID så att det blir entydligt vad som gäller, eftersom många ser den och blir fundersamma."

Alexander Jansson

Men varför vill en fond inte ha pengar? Ett stort inflöde, liksom utflöde, ur en fond sätter fondförvaltaren i en knepig sits. Förvaltaren måste på kort tid köpa ett stort antal aktier och sedan sälja snabbt och mycket, även det på kort tid.

Det kan kosta fonden, och alltså fondspararna, mycket pengar. Därför har fondbolagen helt enkelt valt att ha en hög avgift för sådana fall. Avgiften tillkommer fonden, inte fondbolaget.

”Många svenska fonder har tagit bort den för att det blev så mycket förvirring”, säger Fredrik Pettersson.

Den populära fonden Core Ny Teknik har en ”inlösenavgift” på 2 procent. Där står det tydligt att avgiften inte tas ut för närvarande samt att det finns en gräns på 30 dagar.

Tidigare hade flera av Länsförsäkringars indexfonder såväl en köp- som säljavgift. När det uppmärksammades av bloggare med stor läsekrets i början av 2018, som inte förstod syftet med avgiften, bestämde de sig för att ta bort den.

Tydligare gentemot spararna – ja. Men nödvändigtvis bättre? Nej, inte om det finns en risk för att kraftiga in- och utflöden skadar fonden. Då är det ju i själva verket en större nytta att ha kvar den.

Men hur ska man då i de fallen det inte står skrivet veta att fonden inte tar en köp- eller säljavgift? Det står ju klart och tydligt att de kan göra det.

Fredrik Pettersson tipsar om att läsa informationsbroschyren.

”Anger man inte aktuella avgifter i KIID-dokumentet kan man gå till informationsbroschyren. Där kan man se de aktuella avgifterna och under vilka förutsättningar fonden kan ta ut avgifterna.”

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -