Trots att aktievalen rymmer svenska likväl som utländska bolag, småbolag och världens största bolag. I branscher i allt från lokala bygg till internationell fintech och lyxkonsumtion, så har de värderats upp till nya rekord på börserna under första veckorna i januari.
Det råder internationell aktiehausse och frågan är hur långt bort vi är från en avkylning?
Börsåret 2019 handlade väldigt mycket om USA och Kinas handelskrig. Även januari 2020 har präglats av förhandlingarna. Snabbare än förväntat är ett fas 1-avtal nu på plats.
Det är ett steg i rätt riktning men enligt experterna inte någon enorm förändring mot utgångsläget.
På det flesta punkter var avtalet som marknaden förväntat, enligt en analys från Commerzbank.
Som bekant rör sig aktiemarknaden gärna redan inför större händelser. När det sedan blir verklighet tenderar det att leda till pyspunka i motsatt riktning. Hur vida det blir så denna gång återstår att se.
Kina ska utöver den befintliga importen från USA (176 miljarder dollar 2017) köpa varor och tjänster för ytterligare 200 miljarder dollar över en tvåårsperiod.
Blir det verklighet är det positivt för amerikanska livsmedelsproducenter och tillverkningsindustrin. En rad svenska industribolag leverera i sin tur till USA:s industri, vilket alltså kanske kan ge ett visst uppsving i efterfrågan även här. Och det behövs eftersom mycket är inprisat i höga värderingar på flera av våra verkstadsklenoder.
I något av avtalets många kapitel avhandlades de amerikanska kortjättarnas möjligheter att på egen hand agera i Kina. Enligt avtalet ska Mastercard, Visa och American Express få tillgång till den kinesiska betalmarknaden.
Nyheten förklarar sannolikt varför kortjättarna rusat högre under december och januari, trots att avtalet tidigare inte varit officiellt. Möjligheterna att fortsätta växa är nu ännu bättre, samtidigt som konkurrensen om betalningsflödena är stenhård i Kina redan som det är.
För Mastercard, som är Placeras val i sektorn, är detta såklart en god nyhet. Aktien har under januari månads första två veckor stigit ytterligare 4,4 procent.
Återigen är Nibe den bästa aktien i vårt urval. Bristen på likvärdiga placeringar, i bolag som både verkar för en bättre miljö och är lönsamma, måste ha bidragit till hajpen.
Nibe handlas nu till p/e 40 på årets väntade resultat. Detta är betydligt högre än de senaste åren då värderingen varierat mellan p/e 20-25.
Tyska fastighetsbjässen Vonovia har också stigit till nya rekordnivåer under månaden. Men till skillnad från sina svenska motsvarigheter är värderingen i Vonovia fortfarande lägre. Det gör den relativt sett till ett fynd, menar kollegan Karl Lans.
Detsamma gäller för svenska Cibus med finska intressen i en rad livsmedelsfastigheter. Aktien fick nyligen ytterligare en köprekommendation. Kollegorna på Börsveckan gillar den höga direktavkastningen och de trygga intäkterna i sin utdelningsportfölj.
Det gör Placeras Per Ericson sedan den 27 maj 2019 och från köprekommendationen har aktien stigit 25 procent.