Ett förbättrat tonläge i handelsdiskussionerna samt några andra oroshärdar som minskat i styrka har skapat ett allt positivare investerarsentiment. Det har gått fort, senast i somras skrämde den inverterade avkastningskurvan i USA slag på marknaden. Det var den första inverterade avkastningskurvan sedan finanskrisen - en indikation på kommande recessionen och sämre tider. Nu verkar investerarna ha gett tolkningsföreträde åt att den svaga makrostatistiken under hösten sannolikt nått botten och vändningen är nära.
Brexit är en annan riktig surdeg som skapat oro och stora utflöden från europeiska aktier. Nu visar den senaste valundersökningen inför valet den 12 december den största majoritet för Boris Johnsson konservativa parti på över 30 år. Risken för en hård brexit har minskat betydligt. Det kan helt klart bli en katalysator för att de globala investerarna ska styra kapitalet tillbaka till Europa igen. Det har varit stora nettoutflöden från europeiska akter det senaste ett och halvt året, samtidigt som inflödet till amerikanska aktier varit massivt.
SIXRX sedan mitten av augusti
Sedan vändningen i mitten på augusti när det såg som absolut mörkast ut, har Stockholmsbörsen stigit hela 14 procent, och intar en topplacering tillsammans med Tokyobörsen och Frankfurtbörsen. Med ökad riskvilja gynnas som oftast värdepapper med högre risk. Och visst har det varit hög handelskonfliktsrisk på vinnarbörserna, de hör ju som bekant till de mest exportberoende börserna i världen. Och därmed gynnas de extra mycket av en snar och relativt bra lösning av handelskonflikten.
Den ökade riskaptiten har smittat av sig på de globala företagsaffärerna. Den senaste veckan har fyra stora uppköp skett till ett värde på motsvarande 70 miljarder dollar. USA:s största digitala aktiemäklare Charles Schwab, världens största lyxkonglomerat LVMH, schweiziska läkemedelsjätten Novartis och japanska Mitsubishi har alla hållit i taktpinnen.
Värt att notera är att det är fyra marknadsledare och endast Charles Schwab är ett amerikanskt bolag. Konsensus har varit att det är amerikanska bolag som ska stå för globala företagsaffärer då de har en stark dollar i ryggen, men i vanlig ordning överraskar marknaden.
Flera börser handlas på rekordnivå och med ett bättre risksentiment i marknaden känner jag mig nu som en fotbollstränare med ett mycket bra lag. Jag tar det säkra före det osäkra och göra inte några fondbyten. Listan över Placeras köpvärda fonder, alla med olika risknivå, har landat på plus under november. Lyfter man blicken så har alla fonder stigit mycket sedan mitten på augusti.
Det senaste fondbytet var Fidelity European Dynamic Growth Fund. Fokus i fonden ligger på att hitta välskötta europeiska bolag som har en tydlig tillväxt i kombination med ett bra och växande kassaflöde. Fonden har motsvarat mina högt ställda förväntningar och stigit med drygt 3 procent. Det är bättre än huvuddelen av fondernas snittavkastning i kategorin Europafonder, tillväxtbolag.
Placeras lista erbjuder en tydlig bredd. Den saknar möjligtvis en teknikfond. Men vårt globalfondsval MS INVF Global Opportunity har en tydlig lutning mot snabbväxande tillväxtbolag med en unik affärsmodell och en tredjedel av fonden är investerad i teknikbolag. Det är faktiskt den fond som har haft den högsta avkastningen under månaden på närmare 5 procent, Sedan årsskiftet hör den till den absoluta toppen av globalfonder med en 43-procentig uppgång.
Den senaste månadens största bidrag kommer från det amerikanska betalkortsbolaget Mastercard, mjukvarubolaget Adobe och inte minst det dansk/schweiziska logistikbolaget DVS Panalpina. De tre vinnarna hör till fondens tio största innehav. De har stigit 8, 14 respektive 18 procent den senaste månaden.
Den fond som utklassat kategorisnittet av liknande fonder allra mest är Spiltan Aktiefond Stabil. Fonden har imponerat den senaste månaden med en avkastning på över tre procent samtidigt som fondkategorin Sverigefonder stigit runt en procent. Fonden största bidrag den senaste månaden kommer från värme- och energieffektiviseringsbolaget Nibe som stigit 13 procent och Hexagon med 11,5 procent, båda bolagen hör till fondens tio största innehav.
Hälsovårdssektorn har tidigare i år hört till en av de svagaste sektorerna på global basis. Sedan mitten på oktober har sektorn fått upp ångan rejält. Senast i helgen höjdes temperaturen ytterligare då Novartis la bud på 9,7 miljarder dollar för ett lite amerikanskt bioteknikbolag. Det ökade intresset för sektorn har gynnat Placeras hälsovårdsfondsval DNB Health Care A, som har näst högst avkastning bland fondvalen den senaste månaden.
Inom blandfondsvalen sticker Carnegie Strategifond ut med en riktig bra avkastning. Fonden har avkastat drygt 1,7 procent, vilket är betydligt bättre än kategorisnittet av liknande blandfonder. Det är i nivå med Stockholmsbörsen index fast till en betydligt lägre risk. Lifco som är fondens tredje största innehav på knappt 5 procent utmärker sig med en bra månad. Avkastningen är närmare 9 procent.
Bland de fonder med lägst risk fortsätter räntefonden IKC Avkastningsfond att imponera. Under månaden har den levererat en dubbelt så hög avkastning som kategorisnittet till en lägre risk.
Tycker du som vår strateg Pekka Kääntä att börsen ska fortsätta upp så satsar du på någon av våra fem fonder inom segmenten hög och högre risk.
Den som vill ta mest risk kan gå till Swedbank Robur Östeuropa. Fonden ger en bra exponering mot våra närmaste tillväxtmarknader: Ryssland, det snabbväxande Östeuropa inklusive Grekland och Turkiet. Fonden har tendens att röra sig lite i otakt med övriga fonder vilket kan var bra i en fondportfölj. Den senaste månaden är fondens avkastning lägst, men för det senaste halvåret hör avkastning till de högsta.
MS INVF Global Opportunity är vår högpresterande globalfondsval, med en betydande del investerat i snabbväxande teknikbolag.
Spararna har nu hittat tillbaka till Sverigefonder. Placeras val är Spiltan Sverige Stabil. En fond som historiskt levererat en stabil avkastning oavsett marknadssentiment och den senaste månaden har den över presterat.
Vill du ha en lägre risk men fortfarande aktieexponering, så erbjuder DNB Health Care en bred exponering mot globala hälso- och läkemedelsbolag. En sektor som nu fått upp ångan men samtidig brukar erbjuda en defensiv aktieplacering. PriorNilsson Realinvest har ett tydligt fokus på nordiska realtillgångar, fondens största innehav är SCA, som är Europas tredje största privata skogsägare.
Tycker du att lagom är bäst då bör du välja bland våra två blandfondsval.
Carnegie Strategifond letar investeringar bland välskötta värdebolag och klassas som en balanserad blandfond, normalt är runt 60 procent investerat i aktier. Fonden har lägre aktievikt och risk än Placeras andra blandfondsval, Sensor Sverige Select. Det är en aggressiv blandfond som har tillväxtaktier i fokus och en aktiv förvaltning av fördelningen mellan aktier och ränteinvesteringar.
För den som vill minska risken mer har vi två lågriskfonder. De utgörs av två räntefonder, IKC Avkastningsfond och räntefonden Spiltan räntefond Sverige.
Våra tips på tio köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från.
Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.
HÖGST RISK
Spetsfonder
Swedbank Robur Östeuropa: En Östeuropafond som förvaltas av stjärnförvaltaren Elena Lovén, som levererar en hög riskjusterad avkastning till fondkategorins lägsta risk.
HÖGRE RISK
Spetsfonder
PriorNilsson Realinvest: Fonden med tydligt fokus på realtillgångar, som levererat en hög avkastning till en riktigt låg risk med tanke på att den investerar i aktier.
Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden investerar i välskötta bolag med en bra balansräkning och god utdelningspotential. En stabil fond med relativt låg risk och en av fondkategorins högsta avkastningar.
DNB Health Care: Investeringsmandatet är brett. Fonden kan investera i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier.
Fidelity European Dynamic Growth Fund: Fonden är aktivt förvaltad sedan november 2008 av Fabio Riccelli. Han har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som är bäst i klassen för de tre senaste åren såväl som på 5 år och i år.
Morgan Stanley Investment Fund Global Opportunity A. Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010.
MEDELRISK
Spetsfonder
Sensor Sverige Select: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader.
Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.
LÅG RISK
Basfonder
Spiltan Räntefond Sverige: Lars Lönnquist på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.
Spetsfonder
IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor.
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ mig gärna på Twitter
Följ Placera på Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube och Soundcloud
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Fidelity European Dynamic Gr A-Dis-EUR | Köp | 745,42 | - |
Swedbank Robur Östeuropafond A | Köp | 41,33 | - |
PriorNilsson Realinvest A | Köp | 3 530,66 | - |
Spiltan Aktiefond Stabil | Köp | 810,94 | - |
Köp | 400,40 | - | |
MS INVF Global Opportunity A | Köp | 811,51 | - |
Sensor Sverige Select A | Köp | 273,63 | - |
Carnegie Strategifond A | Köp | 1 519,41 | - |
Spiltan Räntefond Sverige | Köp | 123,67 | - |
IKC Avkastningsfond | Köp | 121,35 | - |