Ett händelserikt år är till ända, och ett nytt står för dörren. Jag passar på att se över barnens fondval och genomföra ett fondbyte.
Jag väljer att ta bort fonden Swedbank Robur Ny teknik. Fonden faller bort då de framgångsrika förvaltarna bakom fonden Carl Armfelt och Erik Sprinchorn valt att lämna fondbolaget.
Vintern ser tyvärr ut att kunna erbjuda fortsatt stökiga börser och finansmarknader. Så jag väljer att lyfta in en fond av mer defensiv karaktär.
Valet blir spetsfonden UB Infra som investerar i stabila Infrastrukturbolag. Fonden har över tid avkastat som en globalfond till lägre risk. Om börserna fortsätter att åka jojo, kan UB Infra vara ett stabilare och mer defensivt val.
Fonden förvaltas sedan 2007 av Pekka Niemelä på finska United Bankers. Han förvaltar två fonder, en med tillväxtmarknadsfokus och UB Infra A som investerar globalt i börsnoterade infrastrukturbolag från OECD-länderna, alltså 36 medlemsländer som har ett ekonomiskt utvecklingssamarbete.
Investeringsprocessen är analysdriven. Pekka Niemelä föredrar bolag som är verksamma på en marknad med naturligt monopol. Investeringar sker företrädesvis i kvalitetsbolag som i grunden har en stark affärsmodell med bra bolagsledning, höga inträdesbarriärer och bra prissättningsförmåga. Bolagen är i huvudsak verksamma inom eldistribution, flygplatser, hamnar, vägtullar, gas-distribution och vattenförsörjning.
De tre senaste åren har UB Infra A levererat en bra riskjusterad avkastning. Och avkastat bättre än både kategorisnittet av liknande fonder och jämförbart index. Den har belönats med fyra stjärnor av Morningstar.
Det har varit ett tufft och händelserikt år för fondinvesterare. Och absolut inget undantag för barnens fondportfölj.
Fram till mitten på augusti var avkastningen hög men det har gått nedåt sedan jag gjorde de senaste fondbytena i augusti. Totalt landar året fondavkastning runt nollan med någon minusdecimal. Det är bättre än kategorisnittet för Sverigefonder som är minus drygt 3 procent. Men sämre än en globalindexfons som i kronor har en avkastning på drygt 3 procent.
Fondportföljen har totalt sett en lägre risknivå än globalindexfond, vilket vi hoppas ska betala sig om börserna fortsätter att svänga kraftigt. Sedan i början på oktober har fondportföljen sjunkit mindre än en Globalindexfond.
Den fonden som utmärker sig är Lannebo Vision som avkastat drygt 14 procent sedan årsskiftet. På andra plats hittar vi Swedbank Robur Ny teknik med en uppgång på knappt 7 procent. Men det är långt ifrån avkastningen i slutet av augusti då fonden nådde närmare 35 procent sedan årsskiftet.
Hösten har varit plågsam för många fonders avkastning, vilket varit påtagligt för en teknikfond som Swedbank Robur Ny teknik.
Tanken med barnens fondval är att jag ska försöka hitta en långsiktig mix av bra aktivt förvaltade fonder tillsammans med billiga och bra indexfonder. Totalt månadssparar jag i åtta fonder. Riskspridning mellan olika regioner, länder och valutor är viktigt. Dock ligger vikten på Sverige, där pengarna ska investeras och konsumeras på sikt.
Mina killar har ganska många år kvar före de ska använda kapitalet så jag fortsätter att ha en hög aktieexponering i fondvalen. Månadssparandet sker till lika stor del i varje fond och jag passar nu på vid årsskiftet att re-balanserar portföljen vid till lika stora fonddelar.
Jag vill också passa på att slå ett slag för månadssparandet. Det är tydligt när börserna svänger som nu, att du köper andelskurser vid olika tidpunkter både i uppgång, i nedgång och efter nedgång på börserna. Precis som 2018 har varit är det viktigt att sprida ut inköpen.
Övriga fonder i barnens portfölj har jag valt att ha kvar.