Förvaltarens bästa miljöaktier

Fonder Priset på solkraft och vindkraft sjunker allt djupare, och danska vindkraftsjätten Vestas rasar på börsen. Men miljöfondförvaltaren Alexander Jansson har hittat andra favoriter.

”Intresset för miljöfonder har fått ett stort uppsving i år och mycket talar för att trenden håller i sig", säger Alexander Jansson, förvaltare av miljöfonden CB Save Earth.

Alexander Jansson, CB Fonder

”Det förvaltade kapitalet i CB Save Earth har nästan fördubblats i år. Det är en kombination av bra avkastning i fonden, upp 18 procent i år, och ett större medvetande hos investerarna”, säger han.

”Svanenmärkningen blev bra för oss och det blev fokus på miljöfonder. Även kvällspressen skrev om det, media som normalt inte skriver om fonder. Framförallt är Svanenmärkningen känd för 95 procent av svenska befolkningen vilket inte UN PRI och Swesif är”, säger Alexander Jansson som också är VD för bolaget CB Fonder och tillsammans med Carl Bernadotte och Marcus Grimfors förvaltar CB Save Earth Fund och europafonden CB European Quality Fund.

Alexander berättar att Svanenmärkningen, inte tvingat förvaltarna till några förändringar i portföljen, men dock en tydligare dokumentation kring investeringsprocessen och de bolag de investerar i.

Fonden investerar i bolag som gynnas av en eller flera av de tre megatrenderna: vattenhantering, förnybar energi och miljöteknik.

”Vi har investerat mer i miljöteknikbolag och nu består halva fonden av bolag som gynnas av den trenden. Det har varit lyckosamt i år, då flera av fondens stora bidragsgivare kommer därifrån. Miljöteknikbolagen har mognat och deras omsättning växer mer än globalt BNP.  Det spiller över på vinsterna, vilket skapar överavkastning. Vattenhanteringsbolag har gett överavkastning i 10 år. Den trenden ser vi nu inom miljöteknik också”, säger han.

Två av de tre bästa bidragsgivarna till fondens avkastning i år är vattenhanteringsbolagen Xylem och Aalberts Industries. Amerikanska Xylem har en svensk anknytning då man köpt det småländska bolaget Flygt Industrier som tillverkar våt- och cirkulationspumpar. Fondens sämsta innehav under året är danska Vestas Wind.

”Vestas Wind har drabbats av prispress, när upphandlingarna i exempelvis Storbritannien och Tyskland numera använder auktionsförfarande. Man har slutat med subventioner, då vindkraften är mogen och kommit ner så mycket i pris att den kan stå på egna ben. Det är bra för konsumenterna, då det sannolikt skapar en ny våg med prispress, men mindre bra för tillverkarna av vindkraftverk.”

”Vi trodde Vestas som marknadsledare skulle klara av prispressen bättre än konkurrenterna, men vi hade fel och sålde hela innehavet när bolaget rapporterade. Vind och sol börjar allt mer konkurrera mot varandra – det blir ett ”race to the bottom” som vi inte vill vara exponerade mot”, säger Alexander Jansson.

”I Storbritannien var det en intressant vindkraftsupphandling i september, där priset per MWh var nästan 40 procent lägre än det pris den brittiska regeringen bundit upp sig att betala i 35 år till de som bygger det nya kärnkraftverket Hinkley – och det ska stå klart först 2023. Till dess har priserna på sol och vind sjunkit ytterligare, vilket säger en del om magnituden på paradigmskiftet i energimarknaden.”

Alexander Jansson lyfter fram två mycket intressanta miljöteknikbolag som finns i fonden. Men han vill inte säga om de planerar att köpa mer i just dem.

Tyska Infineon är marknadsledare inom halvledare och ser ut att ha en mycket intressant strukturell tillväxt framöver. Det drivs av digitalisering och energieffektiviseringen inom både elbilar och elnät. Det andra bolaget är belgiska Umicore som är världsledande inom batteriåtervinning och gynnas sannolikt av elbilstrenden då de kan återvinna stora delar av ett litiumjonbatteri.

”Infineon och Umicore är bolag som vi gillar att äga i fonden. Det är som spadar. När det är guldrusch ska man sälja spadar till guldgrävare”, avslutar Alexander Jansson.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -