Köpvärda aktier i april

Köptips Mars månad blev ytterligare en bra period för listan över köpvärda aktier. Inför april växlar vi ned på riskskalan. Svårtolkade förutsättningar ger en tvetydig bild. På listan gör vi två byten.

Månaden har inneburit en viss tillnyktring efter det senaste månadernas Trump-drivna rally. Men Stockholmsbörsen har ändå stigit högre. Styrkan inom råvarusektorn har avtagit och de politiska oroshändelserna radar upp sig i april.

Under mars har vår lista över köpvärda aktier i snitt stigit med 2 procent, inkluderat rätten till utdelning. Totalindex (OMXSGI) har stigit 1,5 procent.

Återigen har Placera haft tur med tajmningen i aktievalen. Den främsta bidragsgivaren till snittavkastningen var nykomlingen Scandic Hotels som stigit 16 procent, efter att bolagets största ägare, riskkapitalbolaget EQT sålt sitt kvarvarande innehav till hotellkoncernen Provobis.

Även Ework, som funnits på listan sedan ingången av februari, har ökat ytterligare i värde. Senaste månaden med 11 procent. Och sedan vårt intåg i aktien med hela 33 procent.

De aktier som tyngt listan är Doro (-7%) och Resurs Holdnings (-6%). Autoliv som fick lämna listan inför mars har fortsatt att tappa höjd senaste månaden (-6%)

Inför april gör vi två byten på listan.

Det är också månadens två förloraraktier som får lämna listan. Resurs har funnits med sedan oktober i fjol men utvecklingen övertygar inte. Trots förväntat god direktavkastning och en låg värdering får bolaget därför lämna listan. Ersättare blir väl meriterade handelsbolaget Bufab, som gått från klarhet till klarhet.

Doro har varit med sedan september i fjol. Sen dess har aktien avkastat 4 procent. Trots att verksamheten ses som en defensiv är de kortsiktiga svängningarna i aktien stora. Mycket på grund av att Doro trots allt är ett småbolag med allt vad det innebär. Doro ersätts med vårdkoncernen Capio som vuxit genom förvärv. Och mer är att vänta.

Här är hela listan för februari:

Bufab: (Tillkom listan: april -17, utveckling senaste månaden: n.m)

*Läs senaste analysen skriven 21 februari 2017* Bufab rapporterade i senaste kvartalet en planenligt bra tillväxt och kraftigt förbättrad lönsamhet. Mycket går bolagets väg även det finns orosmoln inför 2017. Dessutom ökar ägarfamiljen löpande sitt ägande.

Capio: (Tillkom listan: april -17, utveckling senaste månaden: n.m)

*Läs senaste analysen skriven 7 mars 2017* Ledningen ligger inte på latsidan. Senare delen av 2016 och inledningen av 2017 har präglats av förvärv. Vinstutvecklingen är stark inte minst på grund av synergier och effektiviseringar som fått genomslag. Dessutom har bolaget tydligt defensiva kvaliter.

Scandic Hotels: (Tillkom listan: mars -17, utveckling senaste månaden: 16%)

*Läs senaste analysen skriven 24 februari 2017* Scandic Hotels ska ta över driften på flera nya hotell under först halvåret. Hotellmarknaden är stark i norden och aktien är lågt värderad. Med en stor andel affärsresenärer är Scandic en satsning på en fortsatt stark konjunktur. Dessutom ger aktien en bra direktavkastning.

Ework: (Tillkom listan: februari -17, utveckling senaste månaden: 12%)

*Läs senaste analysen skriven 21 februari 2017* Konsultmäklaren Ework vinner mark i it-branschen på de traditionella konsultbolagens bekostnad. Bolaget tar också allt fler uppdrag inom andra branscher. Tillväxten har varit mycket god under flera år och framtiden målas i ljusa färger. Aktien är dessutom en utdelningsfavorit.

Dometic: (Tillkom listan: januari -17, utveckling senaste månaden: -4%)

Kylskåpstillverkaren har varit aktiv på förvärvssidan samtidigt som värderingen är attraktiv. Utsikter till bra efterfrågan 2017 och lönsamhetsförbättringar talar för fortsatt god vinsttillväxt kommande år.

Getinge: (Tillkom listan: januari -17, utveckling senaste månaden: 5%)

Medicinteknikjätten har ett antal tuffa år bakom sig med kostsamma och ännu inte uppklarade myndighetskrav, men med ny ledning och förestående uppdelning av koncernen ser vi nu goda möjligheter till en comeback för aktien.

Industrivärden: (Tillkom listan: december -16, utveckling senaste månaden: 6%)

Nya tider stundar i det gamla investmentbolaget efter Lundbergs övertagande. Tyngden i cykliska bolag och bolag som vinner på en svag krona gör Industrivärden extra intressant. De största innehav i Industrivärldens portfölj är SHB, SCA, Sandvik, Volvo, Skanska, ICA och Ericsson.

Nordea: (Tillkom listan: november -16, utveckling senaste månaden: 0%)

Trots lågräntemiljön visar bankrapporterna solida resultat och en bra grund för fortsatt generös utdelningspolitik. Om räntorna dessutom börjar stiga så stärks branschens vinstförmåga ytterligare.

Nibe: (Tillkom listan: november -16, utveckling senaste månaden: -2%)

*Läs senaste analysen skriven 27 februari 2017* Värmeproduktbolaget är en klassisk förvärvare på börsen med en uttalad ambition att fortsätta köpa i många år till. Bolagets omsättningsmål är satt till 20 miljarder kronor år 2020 men chansen finns att detta nås i förtid.

Hexpol: (Tillkom listan: oktober -16, utveckling senaste månaden: 1%)

*Senaste analysen skriven 22 februari 2017* Polymerspecialisten är en av börsens största förvärvsmaskiner som dock legat lite lågt med köpen den senaste tiden – vilket avspeglats i en svag kursutveckling. Utrymme till förvärv saknas inte och signalerna från bolaget tyder på att det börjar bli dags.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Pär Ståhls förslag på tio köpvärda fonder.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -