Concentric fortsatt dyr

Aktieanalys Concentrics vd tycker sig se tecken på att marknaderna bottnat. De konkreta bevisen för detta är dock få och nuvarande värdering lockar inte till köp.

Med sin stora exponering mot USA och sektorer som lastbilar och entreprenadmaskiner borde Concentrics aktie ha sugits med i det så kallade Trump-rallyt på börsen i slutet av förra året. Donald Trumps oväntade valseger i USA i november eldade på i princip allt annat relaterat till USA och infrastruktur. Anledningen är de löften om enorma infrastruktursatsningar som Trump gjorde under sin valrörelse.

Tungviktare som Volvo, Atlas, Sandvik och SKF steg alla kraftigt under slutet av 2016 på förhoppningar om stigande aktivitet de kommande åren. Concentrics aktie seglade dock mest sidledes från september och året ut.

Concentric är en världsledande tillverkare av pumpar för dieselmotorer och hydraulik som används i allt från lastbilar, anläggningsmaskiner och truckar. Bolaget är syster till Haldex och var tidigare ett affärsområde inom Haldex-koncernen kallat Hydraulic Systems. Gamla Haldex delades dock som bekant i tre separata bolag 2011.

Utvecklingen för Concentric sedan dess har överlag varit stark. Bolaget bantade precis som nya Haldex snabbt bort en hel del dödvikt och förbättrade marginalerna markant. Den kraftiga inbromsningen i efterfrågan på lastbilar och anläggningsmaskiner i USA det senaste året ,har dock påverkat Concentric kraftigt negativt.

Bolagets förmåga att slå vakt om sina marginaler även i tuffast tänkbara miljö, har dock uppskattats av aktiemarknaden. Aktien har därför klarat sig bra och den återhämtade sig snabbt under våren och sommaren i fjol. Det är även en viktig delförklaring till varför inte Concentric fick vara med på Trump-rallyt på börsen. Aktien var helt enkelt rejält högt värderad långt innan USA fick sin nya president.

Andra faktorer som bidrog till en avslagen kursutveckling under avslutningen på 2016 var en ljummen rapport för tredje kvartalet och dystra uttalanden om marknadsläget från ledningen. Den synen underströks av att Concentric i slutet av 2016 sjösatte ett besparingsprogram. Som orsak angavs just förväntningar om fortsatt svaga slutmarknader under överskådlig tid.

Totalt kommer sju procent av arbetsstyrkan lämna bolaget. Vissa lagerenheter kommer även att slås samman, vilket sammantaget kommer att leda till besparingar på 30 Mkr om året från och med i år.

I samband med bokslutsrapporten för 2016 sade dock vd David Woolley till Nyhetsbyrån Direkt att han nu tror att botten i efterfrågan har passerats. Lagernivåerna hos återförsäljare av tunga lastbilar i USA ser enligt vd:n äntligen ut att börja stabiliseras.

David Woolley ser även positiva signaler på andra håll. Lastbilstillverkarna själva har uttalat sig positivt om Europamarknaden, bland andra Volvo som höjde sin prognos för Europa. Stigande råvarupriser har höjt temperaturen något inom gruvsektorn. Även på anläggningssidan finns positiva tecken och kanske framför allt förhoppningar om ökade finanspolitiska initiativ.

Det rör sig dock än så länge om fromma förhoppningar. I bokslutsrapporten summerar Concentric de produktionsplaner som finns tillgängliga från de olika kundgrupperna. Slutsatsen är att produktionsvolymerna som Concentric har att slåss om under 2017 kommer att vara oförändrade jämfört med i fjol.

Det fjärde kvartalet 2016 bjöd på blandade signaler om marknadernas tillstånd. Omsättningen fortsätter att falla för Concentric, både i Europa och i Nordamerika. Justerat för valutaeffekter blev nedgången 7 procent jämfört med i fjol. För säljregionen Nord- och Sydamerika försämrades även det underliggande rörelseresultatet och lönsamheten kraftigt. Enligt bolaget är det fortsatt ett nyförvärvat argentinskt bolag som tynger.

I Europa förbättrades däremot lönsamheten rejält, om vi justerar för omstruktureringskostnader. Totalt kunde därför Concentric rapportera en underliggande lönsamhetsförbättring i kvartalet.

Ett positivt besked var att Concentrics orderingång översteg faktureringen med bred marginal, både i Europa och Nordamerika. ”Book to bill” ligger kring 115 procent för kvartalet, den högsta nivån på flera år. Det pekar allt annat lika mot ett trendbrott i den vikande försäljningskurvan.

Ett trendbrott kan vara på väg även i analytikernas vinstprognoser för Concentric. De har trendat nedåt en längre tid nu och kanske har de nu kommit ned lite för långt. Utfallet i fjärde kvartalet var 7 procent bättre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning.

Under 2017 räknar de analytiker som bevakar Concentric i snitt med att omsättningen ökar med 4 procent och den underliggande rörelsemarginalen stärks några tiondelar. Vinsten per aktie väntas landa på 6,13 kronor.

För 2018 är prognosen 7 procent högre intäkter och en fortsatt förbättrad lönsamhet. Vinsten per aktie stiger då till 6,81 kronor. De prognoserna innebär p/e-tal på 20,2 respektive 18,2.

Utdelningen för 2016 föreslås bli 3,50 kronor per aktie. Det ger en direktavkastning i aktien på 2,8 procent i vår.

Concentric har gått starkt på börsen det senaste året.

Concentric-aktien har inlett 2017 piggare än den avslutade 2016. Kursen är upp 9 procent från årsskiftet. Ser vi ett år tillbaka i tiden har aktien stigit 45 procent. Vinstprognoserna har under den perioden som sagt trendat stadigt nedåt så värderingen har tryckts allt högre. P/e 20 på innevarande år är en rekordhög nivå och en bra bit över historiskt normala nivåer.

En klar återhämtning i efterfrågan är på dagens nivåer redan inprisad i Concentric-aktien och vi tror den får svårt att klättra så värst mycket högre innan bevisen på bättre tider blir mer konkreta. Värderingen är helt enkelt allt för hög i dagsläget för att vi ska kunna se aktien som köpvärd. Rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 123,25 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -