Volvo och FPC fortsatt sänken

Börsen Stockholmsbörsen noterades för fortsatta nedgångar vid lunchtid på onsdagen. Inom storbolagsindexet stod Volvo och Fingerprint Cards för de största nedgångarna.

Vid klockan 12.40 hade OMXS30 backat med 0,5 procent. På kontinenten noterades franska CAC 40 för en nedgång om 0,4 procent medan tyska DAX var oförändrat.

De europeiska bankerna tog däremot revansch efter två dagar av kraftiga nedgångar, sedan Credit Agricole samt Société Générale rapporterat vinster över förväntan.

I Japan var nedgångarna fortsatt breda, med Nikkei 225 ned 1,9 procent, sedan det på tisdagen godkända stimulanspaketet inte lyckats bidra till optimism hos investerare.

Oljepriset pendlade mellan upp- och nedgångar, med WTI-oljan fortsatt under 40 dollar per fat.

Inom det svenska storbolagsindexet fanns Volvo och Fingerprint Cards i botten.

Den förstnämnda aktien sjönk med 1,5 procent, sedan analysfirman ACT Research rapporterat om en fortsatt nedgång i orderingången av tunga lastbilar i Nordamerika. I Volvos senaste kvartalsrapport kommunicerades att lastbilstillverkaren kommer att sänka produktionen i Nordamerika efter en lägre efterfrågan.

Fingerprint Cards backade samtidigt med 1,4 procent och har därmed fallit med nästan 6 procent sedan börsöppningen på måndagen.

I en analys från Svenska Dagbladet Näringsliv menar journalisten Peter Benson att det kommer bli svårt för Fingerprint att nå upp till en helårsomsättning på 7,7 miljarder kronor, som väntas av analytiker. Den stora ökningen i kundfordringar som framgick av den senaste kvartalsrapporten ses dessutom som problematisk.

På tisdagen presenterade Samsung sin nya flaggskeppsmodell Galaxy Note 7, som är utrustad med en så kallad iris-scanner, det vill säga en ögonavläsare som används för att låsa upp telefonen.

På motsatt sida av index hittades SSAB, som gått kräftgång den senaste månaden, upp 2,1 procent.

De svenska bankerna handlades nära oförändrat. Finanssektorn i Europa har backat kraftig under veckan i kölvattnet av det europeiska stresstestet och efter en svag kvartalsrapport från tyska Commerzbank.

Lundin Petroleum var marginellt lägre, ned 0,4 procent, sedan oljebolaget rapporterat för det andra kvartalet. Både vinst och försäljning inkom på en högre nivå än SME Direkts konsensusprognos. Bolaget rapporterade däremot att förseningar i borrprogrammet kan påverka framtida produktionsvolym.

Utanför storbolagsindexet märktes en uppgång i Sobi om 1,7 procent. På tisdagskvällen rapporterade media att Merck och Allergan är intresserade av att köpa det amerikanska läkemedelsbolaget Biogen, som är samarbetspartner till Sobi. Biogen rusade med hela 9 procent på New York-börsen.

Fastighetsbolaget Wallenstam lämnade en rapport där såväl hyresintäkter och driftsöverskott översteg motsvarande siffror föregående år. Resultatet var däremot drygt 40 procent lägre än vad det var under samma kvartal 2015. Aktien föll med 3,2 procent.

Bioteknikbolaget Lidds rusade med 17 procent efter att ett av bolagets patent fått godkänt i Kanada.

På makrogendan står tjänste-PMI från en rad länder. Veckostatistiken för de amerikanska oljelagren väntas kl 16.30.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -