Ljus i fondmörkret

Fonder Det har varit en bedrövlig period för fondspararna. Sedan i mitten av maj har nio av tio fonder minskat i värde. Men som Placeras genomgång visar finns det också ljuspunkter.

Året började bra – riktigt bra. Fram tills i slutet av april hade börsen stigit med cirka 15 procent. De flesta inväntade semestrarna med tillförsikt och med tjocka plånböcker. Men det blev inte som de hade tänkt sig.

För det första kom det ingen sommar. För det andra kom det ingen värme. Som lök på laxen började börserna världen över hacka och tappa mark. Initialt såg de flesta aprilnedgången som en mindre korrigering som snabbt hämtade sig igen.

Men sedan blev det allvarligare, nedgångarna fortsatte och blev större och längre än de korta uppgångarna. När vi summerar utvecklingen för alla fonder som säljs i Sverige från den 21 maj tills nu så är det ingen rolig läsning.

Drygt 87 procent av fonderna har gått ned i värde. Den genomsnittliga avkastningen ligger på minus 8 procent. Det har varit en enorm skillnad mellan bästa och sämsta fond. Multistrategifonden, Odey Swan I EUR Acc, har stigit med 18 procent medan Kinafonden, Harvest China A Shares Equity, har backat med 50 procent.

Bland de största förlorarna hittar vi i allmänhet fonder som investerar på tillväxtmarknaderna och framför allt i Kina. Men vi finner också branschfonder som investerar i energi och naturresurser.

Sämst har det gått för Kinafonderna, som grupp har de tappat nästan 30 procent under perioden. Det kan jämföras världsindex som bara har gått ned 10 procent.

Bland Kinafonderna har vi en hel del Sverigebekantingar så som Granit Kina 130/30 som ligger i botten på minus 37 procent. Även indexfonden, Cicero China Index, har haft det tufft och har tappat 33 procent, vilket placerar den på bronsplats i botten. I toppen bland Kinafonderna hittar vi Simplicity Kina som bara har backat 20 procent.

Nästan lika dåligt har det gått för Brasilienfondrena. Som grupp har de tappat knappt 30 procent. Handelsbanken Brasilienfond som förvaltas av Christoffer Haldin, som Placera har skrivit om tidigare, har klarat sig relativt bra. Nedgången har begränsats till 27 procent.

När investerarna tror på sämre tider för stora länder som Kina och Brasilien så slår det mot efterfrågan av naturresurser. Det visar sig också i fondernas avkastning. Branschfonderna med inriktning på naturresrurser har tappat 23 procent som grupp. Riktigt dåligt har det gått för BGF World Mining A2 som har förlorat en tredjedel av fondspararnas pengar sedan den 21 maj. Det kan jämföras med gruppens etta, Vontobel Future Resources A, som bara har tappat 15 procent i värde.

Av Bric-länderna har Indienfonderna klarat sig bäst. Som grupp har de bra gått ned med 7 procent. Rysslandsfonderna som redan hade fallit kraftigt innan maj har dock också fått stryk den senaste tiden. Som grupp har de tappat nästan 20 procent. Glädjande för svenskt vidkommande är att den minst dåliga Rysslandsfonden är Alfred Berg Ryssland som bara har tappat 15 procent. Det är nästan 10 procentenheter bättre än gruppens jumbo, FIM Russia, som har gått ned med 23 procent.

Men det finns en del glädjeämnen trots denna bistra sommar. Av de 13 procenten av fonderna som har stigit i värde uppgår avkastningen i genomsnitt till 1,2 procent. De bästa finns bland hedgefonderna. Som grupp har de stigit med nästan 3 procent, så det är kanske inte så konstigt att de har attraherat fondspararna den senaste tiden.

En av de som klarat sig riktigt bra är RAM Systematic L/S European Equities som har stigit med drygt 3,5 procent. En annan är Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge som har trotsat utvecklingen och stigit med 4,5 procent. En av Placeras favoritfonder är sedan gammalt lågriskhedgefonden, Atlant Stability. Även den har presterat relativt bra under denna turbulenta sommar och har bara tappat 0,4 procent i värde.

Av de cirka 2 400 aktiefonderna är det endast nio som har trotsat börsfrossan och står på plus. En av dem är Tundra Pakistan Fund A som har stigit med 6 procent under samma tid som världsindex har tappat 10 procent.

En klapp på axeln är också befogad åt Jonas Linnell som förvaltar SEB Europafond Småbolag. Fonden har stigit med 0,3 procent samtidigt som gruppen europeiska småbolagsfonder har tappat nästan 5 procent.

En tredje är Tundra Vietnam som har stigit med 0,02 procent sedan i mitten av maj. Dock har fonden tappat 12 procent den senaste månaden.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -