Leder dollarrallyt mot undergången?

Krönika Investerare som spekulerar i att dollarrallyt är över för den här gången har skäl att fundera en vända till. Liksom på vad konsekvenserna blir om förstärkningen fortsätter.

Varningen kommer från den tidigare IMF-ekonomen Stephen Jen som ser strukturella skäl till varför efterfrågan bara kommer att stiga.

I en Bloomberg-artikel presenteras den tämligen enkla logiken i resonemanget: Halva världen har lånat pengar av USA och snart ska lånen betalas tillbaka. För att det ska kunna ske måste man köpa dollar.

Det finns därför, enligt Stephen Jen, en uppdämd och strukturellt betingad efterfrågan på dollar som inte går att trolla bort och som talar för att valutan kommer att fortsätta stärkas under lång tid framöver.

Enligt Stephen Jen har stater och företag världen över tillsammans lånat 9 biljoner dollar – ungefär 80 000 miljarder kronor. Det motsvarar en ökning med 50 procent, i dollar, på de sju år som gått sedan Federal Reserve chocksänkte sin ränta och dollarlån blev än mer eftertraktat.

Det är summor som till stor del ska betalas tillbaka under kommande år, hävdar IMF-veteranen och stödjer sig på uppgifter från centralbankernas samarbetsorganisation Bank for International Settlements.

Lägg därtill att centralbanker världen över har minskat på dollar i sina valutareserver under det senaste decenniet. Dollarns andel av de globala valutareserverna minskade på tio år från 73 till rekordlåga 60 procent 2011. Sedan dess ska centralbankernas samlade dollarinnehav åter ha klättrat till 63 procent.

Stephen Jen spår att dollarn inte bara kommer att handlas i paritet med euron. Inom tre månader räknar han med att en euro kommer att kosta 96 cent.

Om han får rätt innebär det ett antal saker för svenska investerare, både positiva och negativa. Till att börja med kan vi räkna med fortsatt värdeökning på investeringar i USA, trots att de inte stiger i lokal valuta. Lägg därtill att konkurrenskraften för europeisk industri, inte minst den exportintensiva svenska, ökar.

För svenska företag med hög andel kostnader i kronor och intäkter i dollar blir det naturligtvis en attraktiv sits. För importerande företag är det självklart inte lika attraktivt. Och efterfrågan på semesterresor till Miami kommer sannolikt inte stiga om Stephen Jen får rätt.

Men det är långt ifrån säkert att en sådan här utveckling blir till finansmarknadernas fördel. Om dollarförstärkningen verkligen tar ny fart kommer det att finnas gott om företag med stora dollarlån som får problem. Liksom en del stater.

Är det här månne den svarta svanen som ska sänka finansmarknaderna? Den som lever får se.

Det var i alla fall över 13 år sedan dollarn handlades i paritet med euron. Sommaren 2008 kostade en euro 1,592 dollar. På måndagen hade dollarn stärkts till 1,055 mot euron.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -