De båda företagen skiljer sig markant i storlek. Sweco har omkring 9 000 anställda utspridda i 12 länder. Företaget utför uppdrag 80-talet länder men Sverige är den klart dominerande marknaden för företaget.
Försäljningen för helåret väntas uppgå till 8,8 miljarder kronor. Börsvärdet på bolaget ligger för närvarande på knappt 8 miljarder kronor.
Rejlers är i jämförelse betydligt mindre. Koncernen har totalt 1 600 anställda varav 1 000 personer återfinns i Sverige och resterande personal i Sverige, Finland, Norge och Ryssland.
Omsättningen förväntas landa på cirka 1,5 miljarder kronor för helåret, börsvärdet på företaget ligger på dryga miljarden.
Det är med andra ord en väsentlig skillnad i storlek mellan de båda bolagen. Att ett företag är litet behöver dock inte innebära att aktien mindre attraktiv än större företag i samma sektor. Om vi kikar på årets tredje kvartal så var det en munter läsning för aktieägarna i de båda bolagen.
Vi börjar med Sweco som levererade ett rörelseresultat på 106 miljoner kronor för kvartalet, vilket var det bästa resultatet för semesterkvartal hittills i företagets historia. En förklaringsvariabel är förvärvet av det statliga teknikkonsultföretaget Vectura som konsoliderades från och med den första augusti.
På skuldfri basis betalade Sweco 900 miljoner kronor för Vectura som har en årsomsättning på cirka 1,3 miljarder cirka 1 200 anställda. Kostnaden för sammanslagningen beräknas till 100 miljoner kronor och ge synergier på cirka 70 miljoner kronor per år.
Förvärvet framstår som strategiskt helt riktig för Sweco. Vectura är Nordens ledande konsult inom transportinfrastruktur, speciellt inom järnvägssektorn. Det är ingen vågad gissning att just infrastruktursatsningar inom järnväg kommer att vara mycket omfattande under en lång period framöver.
Även för Rejlers pekar kurvorna i rätt riktning. Under det tredje kvartalet ökade försäljningen med 13 procent till 317 miljoner kronor. Rörelseresultatet uppgick till 11,2 miljoner kronor, vilket i princip är en fördubbling jämfört med motsvarande kvartal föregående år.
Rörelsemarginalen landande på måttliga 3,5 procent vilket i och för sig var en uppryckning jämfört med de 2,1 procent som noterades för motsvarande kvartal 2012. För de första nio månaderna uppgick rörelsemarginalen till 5,3 procent, vilket kan jämföras med 5,9 procent för motsvarande period år 2012.
Marginalerna för Rejlers är därmed betydligt sämre än de 5,9 procent som Sweco redovisade för tredje kvartalet och 7,5 procent som redovisades för de första nio månaderna.
Rejlers har ambitiösa tillväxtambitioner för de närmaste åren. 2015 ska företaget omsätta 2 015 miljoner kronor samt ha 2 015 anställda. Om det är seriösa tillväxtplaner eller bara en lek med siffror återstår att se. Det är uppenbart att det krävs ett antal förvärv för att nå de uppställda målen.
Om vi då jämför värderingen för de båda bolagen så finns det skillnader. Rejlers börsvärde motsvarar 67 procent av den förväntade årsomsättningen, motsvarande siffra för Sweco är 90 procent.
Enligt siffror från Factset förväntar sig marknaden stigande resultat för de båda företagen de kommande åren. Enligt de prognoser som nu ligger i marknaden värderas Rejlers till ett p/e-tal på 16,7 för år 2013. För 2014 och 2015 ligger p/e-talet på 11,9 respektive 10,1.
Om vi tittar på Sweco ligger p/e-talet, enligt Factset, på 17,5 för innevarande år samt 14,1 för år 2014 och 12,2 för år 2015.
Sweco har därmed en något högre värdering, vilket mot bakgrund av högre marginaler och inte minst det nyligen genomförda förvärvet känns rimligt. Å andra sidan kan man hävda att Rejlers har en större potential än Sweco till marginalförbättringar, vilket skulle kunna motivera en värdering i nivå med Swecos.
Vilket av bolagen man väljer är därmed en smaksak. Vi anser att båda företagen är intressanta på lite sikt, inte minst mot bakgrund av de omfattande infrastrukturinvesteringar som kommer att krävas i Sverige under en lång tid framöver.
Under år 2013 har kursen i Rejlers ökat med 28 procent medan motsvarande siffra för Sweco är 22 procent. För de sista tre månaderna är bilden den omvända. Swecos aktiekurs har ökat med 16 procent medan aktieägarna i Rejlers har fått nöja sig med mer måttliga 1 procent.
Sammanfattningsvis ser vi båda företagen som intressanta på sikt. Inom vår placeringshorisont på 3-6 månader har vi dock svårt att se vad som skulle kunna lyfta värderingen. Det som snabbt kan förändra bilden är självfallet om ett eller ett par strategiskt riktiga förvärv skulle annonseras.
Vår samlade bedömning blir en neutral rekommendation för de båda bolagen.