Regeringen räknar med att svensk ekonomi växer 1,2 procent i år, 2,5 procent nästa år och 3,6 procent år 2015. Det samlade reformutrymmet för 2014 är 25 miljarder kronor.
Det sade finansminister Anders Borg vid en pressträff på Harpsund på fredagen i samband med regeringens budgetöverläggningar.
I Almedalen i början av juli räknade regeringen med att BNP skulle växa med 1,3 procent i år, 2,1 procent nästa år och 3,5 procent 2015.
I vårbudgeten var prognosen en BNP-tillväxt på 1,2 procent i år, 2,2 procent nästa år och med 3,6 procent 2015.
Regeringen reviderar upp BNP-prognosen för 2014 till 2,5 procent, det beror enligt Anders Borg på en lite starkare utveckling på hushållssidan, där de framåtblickande indikatorerna talar för bättre utveckling nästa år, sade han och tillade att vi dessutom fått en bättre utveckling på kommunsidan än väntat.
Den är alltså den inhemska sidan som växer, medan exporten är fortsatt svag, enligt finansministern som noterade att export och industriproduktionen har fallit i årstakt, noterade han.
Arbetslösheten väntas uppgå till 8,2 procent i år, 8,1 procent nästa år och 7,8 procent 2015.
Han konstaterade att utfallssidan på arbetsmarknaden kommit in bättre de senaste månaderna., därför reviderar regeringen upp sysselsättningsprognosen till +0,8 procent både för i år och nästa år. Samtidigt reviderar de ned arbetslöshetsprognoserna till 8,2 respektive 8,1 procent.
"När vi har starkare sysselsättningsutfall betyder det också att skatteintäkterna blir högre", sade han.
Det offentliga finansiella sparandet väntas uppgå till -1,5 procent i år, -1,4 procent nästa år och -0,3 procent 2015.
Anders Borg säger i en kommentar att budgetutrymmet ska användas för att stödja en gradvis återhämtning och motverka att den höga arbetslösheten som följt i krisens spår biter sig fast. Detta ska ske samtidigt som uthålligheten i Sveriges offentliga finanser värnas.
"Vi ska använda styrkan i våra offentliga finanser för att tillföra energi och stödja en återhämtning. Samtidigt ska vi hålla på säkerhetsmarginalerna", säger Anders Borg.
Den tröga utvecklingen i omvärlden fortsätter att hålla tillbaka tillväxten i Sverige. Med svag industriproduktion, fallande export och låga investeringar förväntas Sveriges ekonomi utvecklas svagt 2013. Från 2014 väntas svensk BNP-tillväxt normaliseras. Den dämpade utvecklingen påverkar arbetsmarknaden som utvecklas svagt under framför allt 2013.
Det finansiella sparandet bedöms uppvisa underskott 2013 och 2014 för att åren därefter återgå till balans och överskott. Utgiftstak och överskottsmål ska upprätthållas och värnas. Återgång till målet om 1 procents överskott ska ske gradvis i takt med att arbetslösheten minskar och resursutnyttjandet närmar sig balans. Med hänsyn till detta bedömer regeringen att de offentliga finanserna medger ett visst utrymme för reformer i budgeten för 2014.
Han sade att 2015 börjar de offentliga finanserna närma sig balans och kommer åter att ha ett överskott på 1 procent (av BNP) år 2017.
På en fråga om det är stopp för reformer under 2015 och 2016 svarade han att "det får vi överväga då och återkomma till när vi gjort prognoser".
Enligt finansministern är det nu avgörande att hålla koll på utgiftssidan, och nämnde den ökande korttidsfrånvaron som tillsammans med stigande pensionsutgifter "äter den 10 miljarder kronor till 2017".
Har man starka finanser och påtagligt goda säkerhetsmarginaler är det naturligt att finanspolitiken tar ett större ansvar, enligt Anders Borg.
"Med ett högt förtroende och låg skuldsättning ska man stötta ekonomin", sade han och tillade att vi ska återkomma till överskott i de offentliga finanserna när vi kommit ur lågkonjunkturen.
Han sade att regeringen avser att stötta tillväxten, stärka hushållen och värna sammanhållningen, samtidigt som vi strukturellt och långsiktigt förbättrar arbetsmarknaden
Återgång till 1 procent överskott bör ske gradvis i takt med att arbetslösheten sjunker och resursutnyttjandet stiger.
Centerns förslag om att ta bort företagens ansvar för andra sjuklöneveckan är en "komplicerad" materia enligt Anders Borg.