Börsfrossan förra året drabbade även Latinamerikafonderna. Som grupp föll de med drygt 20 procent. Börsnedgången i Brasilien var ännu mer kännbar och Brasilienfonderna tappade 22 procent. Brasilien är den klart största aktiemarknaden i Latinamerika och står för cirka 60 procent av det samlade börsvärdet.
Förutom eurokrisen oroades internationella investerare av en den stigande inflationen i Brasilien. Och under fjolåret ökade inflationen ända fram till september och nådde sin topp på 7,3 procent. Därefter började inflationen bromsa in och i slutet av året låg den på 6,5 procent.
När inflationen bromsade in blev det även möjligt för landets centralbank att inleda räntesänkningar i augusti. Brasiliens ekonomiska tillväxt bromsade också in kraftigt mot slutet av året, vilket ledde till att brasilianska staten kom med flera åtgärder för att stimulera ekonomin.
Brasilianska staten tog även bort den tvåprocentiga skatten på utländska aktieinvesteringar i början av december. Samtidigt informerade finansministern om skattelättnader som främst riktar sig till efterfrågan på hemmamarknaden.
Den nya presidenten, Dilma Rousseff, som tillträdde i januari 2011 presterade tämligen bra under sitt första år vid makten och stödet för henne pekade uppåt. En av anledningarna tros vara att hon tillämpar nolltolerans mot korruption, och har gjort sig av med sex ministrar under 2011 på grund av just korruptionsmisstankar.
Vändningarna i krisen i euroområdet och nyheter från USA och Kina kommer säkerligen att påverka de internationella investerarna även under 2012. De ekonomiska diskussionerna i Brasilien kommer istället för inflationen troligtvis att präglas av den ekonomiska tillväxten och hur den tar fart tack vare de statliga stimulansåtgärderna och räntesänkningarna.
Enligt bedömare väntas tillväxten öka mot slutet av året, och enligt de senaste prognoserna kommer den brasilianska bruttonationalprodukten att växa med litet över 3 procent i år, vilket är en tydlig nedgång från senaste års 7,5 procent. Landets centralbank väntas också fortsätta med att sänka styrräntan, åtminstone under första halvåret.
2012 har startat bra för både Latinamerika- och Brasilienfonder. De breda Latinamerikafonderna har stigit med drygt 14 procent i år. Samtidigt har de smalare Brasilienfonderna, som tog mer stryk förra året, stigit med nästan 20 procent.
Både Brasilien och Latinamerika borde även framöver gynnas av den ljusare synen på den globala konjunkturen och den ökade riskviljan hos internationella investerare.