På torsdagen kom beskedet att Erik Penser Bank lägger ned tradingen. Samma dag erkände Carnegie att deras trading går samma väg. I våras lade Investor ned sin trading, och vilken inverkan trading fick på HQ Bank vet ni nog vid det här laget.
Många aktiefirmor drar dessutom ned på mäkleriet. Öhman Fondkommission, i grunden en aktiemäklarfirma, sålde i somras mäklardelen till en norsk firma. Kvar bli så kallad private banking och rådgivning.
Man ska dock göra skillnad på en trader och en mäklare. Tradern gör affärer med firmans egna pengar. Affärerna har ofta handlat om att hitta köplägen i marknaden baserat på kunskaper om orderläge och spreadar, alltså skillnad mellan köp- och säljkurs.
Den här typen av handel fungerade utmärkt till för bara några år sedan. Men dels medförde börsfallet 2008 stora förluster, dels har Stockholmsbörsen och andra marknadsplatser ryckt undan mattan för tradern. Till exempel har börsen minskat den så kallade tick-sizen, alltså det öresintervall som en aktie kan svänga med som minst.
Tick-size-nivåerna är idag 1 öre för en aktie som kostar mellan 10 och 50 kronor. Bolag som Teliasonera, SEB och Lundin Mining handlas alltså i intervall på 1 öre. Mellan 50 och 100 kronor är tick-sizen 5 öre.
Dessa nivåer har sänkts dramatisk på senare år. Det är inte länge sedan det var minst en 25-örings intervall upp till en 100-kronorsaktie.
Den här förändringen är frampressad av de firmor som har handelsrobotar. Dessa firmor betalar rejäla avgifter till börsen Nasdaq OMX för att få plats med sina datorer i börsens datorhall, för att med så kort fiberkabel som möjligt göra extremt många och snabba affärer.
För den typen av handel är det mycket bättre med en liten tick-size därför att aktiens pris då rör sig oftare vilket de snabba datorerna kan fånga upp. För en mänsklig trader som vill tjäna pengar på prisskillnader är det tvärtom väsentligt svårare göra det när skillnaden är 1 öre snarare än 25 öre. De så kallade spreadarna bli dramatiskt mindre.
Lägg till detta fenomenet dark pools. Det går numera att lägga order på börsen som inte syns förrän matchningen mot en motpart är gjord. Dessa så kallade dark pools bli allt vanligare. Det så kallade orderdjupet, som förr gav tradern avgörande information om efterfrågeläget på en aktie, är idag värdelöst.
Mäklaren är en annan sort. Mäklaren utför affärer åt kunder med kundernas pengar. Den klassiska mäklaren som svarar i telefon är också på väg bort. På denna arena har internetmäklare som Avanza och Nordnet kommit för att stanna. Du och jag gör ju våra aktieaffärer betydligt snabbare och billigare på internet än via telefon.
Att det är billigare gör att det går att sänka courtagen, vilket sätter ytterligare press på den traditionella mäklaren.
Vår egna PC-datorer och handelsrobotar har alltså trängt ut människan från aktiehandeln på samma sätt som robotarna tagit över fabriksgolven. Det är bara inte fullt lika visuellt.
Ett problem är att ingen, inte ens Nasdaq OMX, verkar ha koll på vad robotarna egentligen gör. Finns det marknadsmissbruk inprogrammerat i algoritmerna?
Ingen vet. Affärerna går för fort.
----
Uppdatering 9 september, 08.50: Med anledning av kommentarerna nedan vill jag säga att den här krönikan på inget sätt försöker lägga skulden för börsnedgången på handelsdatorer. Jag säger bara att datorerna har sopat undan mattan för två yrkesgrupper.
Vad gäller robothandelns inverkan på aktiekurserna finns många fenomen som ger upphov till frågor. Men några svar finns ännu inte.
Vad gäller de stötande och vulgära kommentararer som en person konsekvent skriver till mina artiklar vill jag säga att jag ber alla andra läsare om ursäkt för att ni ska behöva utsättas för dem. Vi suddar dem självklart så fort vi ser dem. Men vi är inte i tjänst dygnet runt.
Jag har i det längsta hoppats att min galne stalker skulle tröttna, men med tungt hjärta börjar jag inse att jag måste göra en polisanmälan.