Veckan som gått på börsen blev en av de galnaste under efterkrigstiden. Mellan den lägsta noteringen på tisdagen och den högsta på onsdagen skiljde det 10 procent. Det är i paritet med en mild genomsnittlig årsutveckling.
Turbulensen vittnar om att aktieplacerarna nu är vilsnare än någonsin och handeln har utvecklats till en slags kamp mellan pessimister och optimister. När veckan summeras kan man konstatera att det blev oavgjort. Börsen låg på ungefär samma nivå på fredagen som på måndagen.
Optimisterna tar fasta på att Stockholmsbörsen har fallit med ungefär 20 procent sedan den förnyade finanskrisen började sänka aktiekurserna i början av maj. Samtidigt har börsbolagen kommit med sina resultatrapporter för årets andra kvartal, och i dessa har inget sagts om en försvagad försäljning, snarare tvärtom.
De vinstprognoser som en lång rad analytiker gör och som sammanställs i enkäter utgör det man kallar marknadens förväntningar. När man sätter dessa vinstförväntningar i relation till aktiekurserna får man fram en värdering. Värderingen uttrycks i det så kallade p/e-talet, där man delar aktiekursen med den förväntade vinsten.
Börsen har nu gått ned medan vinstprognoserna legat mer eller mindre stilla. Effekten blir att p/e-talen faller. Det genomsnittliga p/e-talet för OMXS30-index ligger nu 10. Mot det kan ställas att en mer normal börsvärdering är ett p/e-tal på 13-14. Börsen skulle i så fall har en uppgångspotential på 30-40 procent.
Pessimisterna fnyser åt denna analys. De hävdar att vinstförväntningarna ligger alldeles för högt eftersom de anser att skuldkrisen i USA och i Europa inom kort kommer att påverka den så kallade reala ekonomin, med en nedgång av konsumtion och investeringar. Det innebär i så fall att företagens försäljning kommer att falla, och då även vinsterna. Med lägre vinstantaganden ligger börsen redan nu på en normal värdering, och någon potential för uppgång finns därmed inte, anser de.
Några av börsens stora bolag har nu p/e-tal under 10, baserat på 2011 års förväntade vinster. Bland dessa finns Volvo med 8,5, Autoliv på 7,8, Trelleborg på 7,6 och Astrazeneca på 6,8. Även börsens alla fyra byggbolag återfinns under 10. Som jämförelse kan nämnas att ett av börsens högst värderade bolag, H&M, har ett p/e-tal på 20.
Är du pessimist eller optimist? Det är frågan du måste ställa dig om du funderar på att köpa aktier eller aktiefonder. Ingen människa kan sia om framtiden, men i ett mer normalt marknadsläge brukar en verklighetsuppfattning och syn på framtiden vara den dominerande, och det är den som ger utslag på börsen i form av upp- eller nedgång. Just nu finns ingen dominerande marknadsuppfattning.
Det är det som gör det så svårt. Och i kombination med nya handelsmekanismer som naken blankning och datorstyrd handel avspeglar sig avsaknanden av ett så kallat konsensus i denna vilda berg- och dalbana på börsen.
Den som följer börsen minut för minut har i denna typ av marknad extremt stora möjligheter att tjäna eller förlora pengar. Den som är en mer normal småsparare vars största intresse är att inte förlora pengar, bör hålla sig undan.
Det skakiga läget har onekligen höjt intresset för börsen och sparfrågor. Under vecka 32 satte placera.nu nytt rekord med över 170 000 unika besök på sajten.
Vi tar det som att ni läsare ger oss godkänt när vi varje dag gör vårt allra bästa för att tolka och förmedla det som händer på finansarenan. Och vi försöker hela tiden bli bättre.