Hon vill städa upp bland rådgivarna

Intervju Hon har starkt kritiserat före detta finansmarknadsministern Mats Odell och skapade rubriker när hon ville slå ihop AP-fonderna. Nu vill Malin Björkmo, fondchef på FI, städa upp bland lycksökarna i rådgivningsbranschen.

Det slog ned som en blixt från klar himmel för dåvarande finansmarknadsministern Mats Odell. Malin Björkmo, chef för enheten för statligt ägande på näringsdepartementet, hoppade av just när regeringen som bäst förberedde utförsäljningen av flera statliga bolag. Resurserna var för snålt tilltagna, organisationen var underbemannad och för rörig, sa en kritisk Malin Björkmo i media.

I november 2009 blev det rubriker igen. Malin Björkmo utredde på Finansdepartementets uppdrag de statliga AP-fonderna och kom fram till att de grovt missat sina avkastningsmål sedan starten, att förvaltningen kostat för mycket pengar och att fondernas styrelser hade fel kompetens. Tidningsrubrikerna löd "Slå ihop AP-fonderna!". De fyra AP-fonderna själva blev inte glada.

Som chef för Finansinspektionens avdelning för fond och försäkring har Malin Björkmo nu hamnat i strålkastarljuset igen. Den här gången gäller det rådgivningsbranschen.

För några veckor sedan föreslog FI, med Malin Björkmo i spetsen, att man skulle förbjuda provisioner från försäkringsbolag till försäkringsförmedlare. Malin Björkmo menar att man på FI "känner en stor oro" för förmedlingsbranschen, där spararen lätt råkar ut för råd där spararen uppmanas att köpa det som förmedlaren får högst provision för.

"Antalet försäkringsförmedlare har ökat kraftigt under andra hälften av 2000-talet och de som har uppkommit har en högst varierande grad av seriositet. Det finns goda möjligheter att tjäna pengar i den här branschen och därmed har den lockat många lycksökare", säger hon och fortsätter:

"Försäkringsbolagen har blivit beroende av förmedlarna för att nå ut med sina produkter, och betalar därför stora provisioner. Hur oberoende blir då förmedlarens "råd" till spararen?".

Hur har regeringen svarat på FI:s utspel?

"Det finns ingen utredning tillsatt, men man har sagt att det är en intressant fråga att titta på. Tyvärr kan FI inte själva införa det här förbudet, vi kan bara tycka och lobba för vår åsikt. Bollen ligger slutligen hos regeringen."

Problemen med gränsdragningen mellan säljare och rådgivare har ju funnits länge och intressekonflikten är inget nytt. Varför har inget gjorts förrän nu?

"Ja, man har varit medveten om problemet länge, det diskuterades redan i början av 90-talet.Men försäkringsbolagen tycker att det system som har varit, med försäljning via förmedlare, har fungerat bra. Och här har branschen helt enkelt haft mycket att säga till om, och så har ingenting gjorts."

Vad kan man mer göra för att komma år problemet att säljare i sparbranschen utger sig för att vara rådgivare?

"Vi vill skruva upp kraven i vår tillsyn och även titta över vårt eget regelverk för att kunna göra skillnaderna mellan de två rollerna tydligare för alla.Allt fler länder har lagar kring provisionsförbud, främst våra grannländer, och även Nederländerna. Vi kommer att följa utvecklingen där."

Hur har branschen reagerat på att ni vill gå ut hårdare mot dem?

"Det finns de bolag i förmedlingsbranschen som redan idag tar betalt från kunderna istället för att få provisioner från försäkringsbolagen, och de tycker förstås att det ett bra förslag. Men så finns det de som är oroade och arga."

Tror du att de sparare som fram till nu använt sig av gratis förmedlings-  och rådgivningstjänster kan bli beredda att betala för rådgivningen?

"Ja, men det kommer nog att ta tid. Vi är beredda att betala en frisör, för jag anser att jag inte kan klippa mig själv. Det borde vara lika självklart att betala för sparråd om man inte anser sig kunna placera sina pengar själv. Att byta affärsmodell till att man tar betalt av kunden istället för av försäkringsbolagen är en stor men nödvändig omställning för branschen."

Det pågår en utredning om fri flytträtt för pensioner på regeringens initiativ. Vad tycker du om att en så stor del av svenska folkets sparande finns inlåst?

"Det är förstås rimligt att man ska kunna byta pensionsbolag om man inte är nöjd, men det finns problem med det."

Vilka då?

"Det kan utlösa en flyttkarusell, där förmedlare börjar locka över sparare på ett oseriöst sätt. När spararna har möjlighet att lämna sin placering så påverkas möjligheten till en långsiktig placeringsstrategi, som har varit det unika med pensionsförsäkringar, negativt. Det som tidigare har kunnat placeras på en lång tidshorisont blir nu som vilken kortsiktig sparprodukt som helst. Det är bra att det pågår en utredning för att se över hur de negativa konsekvenserna kan förhindras, för det får inte bli fel."

Varför tycker du att AP-fonderna ska slås ihop?

"Det handlar omstordriftsfördelar. När de fyra fonderna skapades så tänkte man sig att de skulle konkurrera med varandra, med olika portföljstrategier, och därmed trigga varandra. Så har det inte blivit. Fonderna blev allt mer lika och presterade ungefär lika, det vill säga dåligt. De har totalt sett legat under sitt sina jämförelseindex och det har kostat svenska folket nära 10 miljarder kronor."

Är inte risken stor att en jättefond skulle bli en stor statlig koloss som äger stora delar av näringslivet, och som politiker skulle frestas att blanda sig?

"Det där är ett svepskäl, som inte minst fonderna själva gärna pekar på. Det är problem som går att lösa."

Hur då?

"Fonden skulle till exempel kunna äga aktier via andra fonder. Då skulle det vara svårare för politiker att ha någon direkt inverkan. De skulle även kunna investera i enbart utländska aktier, som den norska oljefonden (Statens Pensjonsfond- Utland, reds. anm). Vem säger att våra AP-fonder enbart ska investera i Sverige? Man skulle även kunna se till fonden inte direkt skulle stå under regeringen, utan vara fristående på samma sätt som Riksbanken."

Du är även mycket kritisk mot AP-fondernas styrelser.

"Ja, många ledamöter i styrelserna är personer utan finansiell bakgrund. De kommer från myndighetsvärlden eller är företagsledare utan kunskap om kapitalförvaltning. Eftersom de inte har rätt kompetens så lyssnar de på de kapitalförvaltningsspecialister som finns nere i organisationen, och därför blir styrelsen ett gäng ja-sägare."

Skulle man kunna tänka sig en AP-fond som en ren indexfond?

"Ja, varför inte? Det tycker jag är ett alternativ. AP-fonderna har slösat mycket pengar på sin aktiva förvaltning, som de har misslyckats med."

Hur ser ditt eget finansiella sparande ut?

"Jag har en pensionsförsäkring som är en blandning mellan en traditionell livförsäkring och en fondförsäkring. Där är jag inte så aktiv som jag borde, men jag försöker se över det någon gång om året. Inom premiepensionen har jag gjort ett aktivt val, men skulle kunna vara mer aktiv där också."

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

"Sommar."

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -