Januari:
5 Januari: Årets första bud på Stockholmsbörsen lades på Ticket av huvudägaren Braganza. Det handlade om ett så kallat budpliktsbud sedan Braganzas ägarandel genom ett större aktieköp stigit till över 32 procent. Budet blev framgångsrikt och Ticket avnoterades i början av april.
14 Januari: Stämningen var positiv på Stockholmsbörsen i inledningen av året och efter nästan halva januari hade index stigit med 2,5 procent.
Februari:
8 februari: Nu har de flesta större bolag rapporterat för det fjärde kvartalet 2009. Både vinster och utdelningar var i genomsnitt högre än väntat. De största glädjeämnena fanns i verkstadssektorn. Bankerna hade det däremot svårt att leva upp till förväntningarna.
15 februari: Denna dag nådde börsen sin lägsta notering under hela 2010 då indexet OMXS 30 handlades ner till 919,39. Bakom den svaga utvecklingen låg oro för statsfinanserna i de så kallade PIGS-länderna samt finansiella åtstramningar från den kinesiska centralbanken.
Mars:
4 mars: Lundin Petroleum meddelar att bolaget ska knoppa av sina brittiska tillgångar till det nybildade bolaget Enquest. Lundin Petroleums aktieägare får en andel på 55 procent i Enquest som noteras på London- och Stockholmsbörsen.
22 mars: Vindkraftsbolaget O2 Vind drar tillbaka sin planerade börsnotering på grund av för lågt intresse från marknaden. Några dagar senare noteras dock ett annat vindkraftsbolag, Arise Windpower, på börsen.
April:
6 april: Providence Equity Partners meddelade att de överväger att lägga ett bud på utbildningsföretaget Academedia till ett värde på motsvarande 170 kronor per aktie. Den 22 april lades budet formellt.
Till slut var det ändå inte Providence Equity Partners som fick köpa ut Academedia. Efter en infekterad budstrid så tog i stället familjen Wallenbergs riskkapitalbolag EQT kontrollen över Academedia och bolaget avnoterades från börsen.
16 april: Som om inte den tilltagande finansiella krisen i Grekland var nog så ställde askmoln från den isländska vulkanen Eyjafjallajökull till stora problem för flygtrafiken i nästan hela Europa.
Denna fredag meddelade SAS att flygbolagets samtliga nav i Skandinavien, det vill säga Köpenhamn, Oslo och Stockholm, skulle vara stängda hela dagen i enlighet med myndighetsrekommendationer i samtliga tre länder.
26 april: Verkstadsbolagen är de stora vinnarna när rapporterna för det första kvartalet presenteras. Bland annat Volvo, SKF, Haldex, Trelleborg och SAAB redovisar riktigt starka och övertygande rapporter.
Maj:
5 maj: Den grekiska statens finansiella kris tyngde börsen under våren och under vissa dagar var oron för konsekvenserna av krisen så stora att världens börsen föll kraftigt. Krisen kulminerar i början av maj när EU och Internationella Valutafonden, IMF, gemensamt ger ett treårigt lån på 1 100 miljarder kronor till Grekland.
I gengäld är kravet att Grekland genomför stora nedskärningar i landets budget. Nedskärningarna leder till protester och upplopp på Atens gator. En bank sätts till och med i brand.
26 maj: HQ Bank går ut med ett sensationellt pressmeddelande om att banken ska göra en forcerad avveckling av bankens tradingportfölj. Vd Mikael König uppskattar förlusterna under det andra kvartalet till 200 miljoner kronor, men varnar för att de kan stiga.
Banken planerar en nyemission på 559 miljoner kronor för att täcka förlusterna. Samma dag avgår vice vd Fredrik Crafoord, som varit ansvarig för portföljen.
Juni:
2 juni: Byggmax gör debut på börsen. Aktien noteras till kursen 46 kronor per aktie, vilket motsvarar ett börsvärde på cirka 2 794 miljoner kronor. Aktien har sedan börsdebuten stigit med hela 25 procent.
16 juni: Den finländska telefonjätten Nokia lämnar överraskande en vinstvarning för det andra kvartalet. Den huvudsakliga orsaken till prognossänkningen var att Nokia tappade mark inom det så kallade smartphone-segmentet.
Juli:
7 juli: Mätteknikbolaget Hexagon gör en jätteaffär när det köper det amerikanska företaget Intergraph för 2,1 miljarder dollar, motsvarande nästan 15 miljarder kronor. För att finansiera affären gör Hexagon en nyemission på 6,5 miljarder kronor.
22 juli: Volvokoncernen gjorde en sagolik comeback på börsen under 2010 och aktien steg med cirka 85 procent. 2010 blev året med ständigt återkommande positiva besked från lastbilsjätten. En av höjdpunkterna under året var rapporten för det andra kvartalet, som släpptes i mitten av juli.
Resultatet före skatt var hela 43 procent över analytikernas högt ställda förväntningar. Bakom det starka resultatet låg en snabbt stigande efterfrågan på lastbilar och anläggningsmaskiner, framförallt i Nordamerika.
26 juli: Många bolag har nu hunnit rapporterna för det andra kvartalet.Verkstadsbolagen framstår i ännu ett kvartal som de klara vinnarna medan It-sektorn återigen överraskar negativt, visar en sammanställning av SME Direkt och Market Action Point (MAP). I Sverige har 67 procent av bolagen redovisat bättre resultat än förväntat.
Augusti:
10 augusti:Mats Jansson, vd för SAS, meddelar att han planerar att lämna sitt uppdrag. "Nästa år blir jag 60, och då går också mitt kontrakt ut. Jag tycker att jag nu har gjort mitt i SAS. Det återstår fortfarande stora utmaningar för SAS, men plattformen är på plats", sade Mats Jansson. Ny vd för SAS blir Richard Gustafsson som tillträder i februari 2011.
23 augusti: Christer Gardells fond Cevian flaggar för att fonden äger 3,6 procent av aktierna i Swedbank. Därtill äger medinvesteraren Carl Icahn 1,1 procent av banken. Nyheten fick Swedbank-aktien att stiga kraftigt.
28 augusti: Denna lördag kommer sent att glömmas i finans-Sverige. Klockan 11.00 denna dag offentliggjorde Finansinspektionen sitt beslut att dra in HQ Banks tillstånd att driva bankverksamhet eftersom banken grovt överträtt centrala bestämmelser i lagstiftningen.
Två dagar senare beslutade Stockholms Tingsrätt att HQ Bank skulle tvångslikvideras i enlighet med Finansinspektionens begäran. Efter några dagars dramatiska förhandlingar köptes HQ Bank och HQ Fonder sedan av Carnegie.
Börsbolaget HQ AB flyttade under hösten från Stockholmsbörsen till Aktietorget. En styrelse har utsetts för att reda ut om det går att utvinna skadestånd från den tidigare ledningen med Mikael König i spetsen.
September:
6 september: Tidigt på morgonen skickar Alfa Laval ut ett pressmeddelande med nyheten att bolaget lägger bud på Munters. Budkursen är 68 kronor per aktie. Det visar sig dock att riskkapitalbolaget Nordic Capital också har räknat noggrant på Munters. Efter en lång budstrid är det till slut Nordic Capital som köper ut Munters från börsen till kursen 77 kronor per aktie.
6 september: Katalogföretaget Eniro meddelar att vd Jesper Kärrbrink har fått sparken och efterträds av Johan Lindgren som tidigare bland annat varit finanschef på MTG.
Eniro är en av de allra största förlorarna på Stockholmsbörsen under 2010. Bolaget har stora finansiella problem och tvingades under senhösten göra en nyemission på 2,5 miljarder kronor.
10 september: Stephen Elop från Microsoft utsågs till ny vd för Nokia efterOlli-Pekka Kallasvuo.
23 september: Hans Stråberg meddelar att han ska lämna Electrolux efter 9 år som vd och sammanlagt 27 år i koncernen. Ny vd för Electrolux från och med årsskiftet är amerikanen Keith McLoughlin, som under flera år ingått i Electrolux koncernledning. Efter utnämningen fick Electrolux styrelse kritik för att ha givit den nye vd:n mycket gynnsamma ekonomiska förmåner.
28 september: Guldpriset slår nytt rekord när det stiger över 1300 dollar per uns. Senare under året skulle det även komma att passera 1400 dollar per uns. Det fortsatt osäkra läget i världsekonomin gjorde att investerare föredrog ädelmetaller.
Oktober:
1 oktober: År 2010 var ett fantastiskt år för råvarubranschen och därmed för Lundinsfären, vars bolag rusade på börsen. Under året steg Lundin Petroleum med cirka 100 procent och Lundin Mining med cirka 70 procent.
I början av oktober började Lundinsfärens bolag Africa Oil att handlas på First North. Aktien blev mycket populär och steg på några veckor med 50 procent.
6 oktober: Efter en lång tids spekulationer sålde Volvokoncernens huvudägare Renault alla sina B-aktier i Volvo till kursen 93 kronor per aktie, vilket inbringade cirka 30 miljarder kronor. Renault behöll dock sina röststarka A-aktier och är därför fortfarande den av Volvos ägare som har flest röster på bolagsstämman.
November:
3 november: Borås Wäfveri, med storägaren Mats Gabrielsson, ansökte denna dag om konkurs. Svag orderingång och krympande marginaler fick bolaget på fall. För Gabrielsson var Borås Wäferi ett av flera misslyckanden under senare år. Andra fiaskon han varit med i är Malka Oil och Opcon.
5 november: De flesta bolag har nu rapporterat för det tredje kvartalet och facit är att bolagens rapporter överlag varit starkare än förväntat. Av de rapporter som hittills kommit in har 69 procent redovisat bättre resultat före skatt än väntat och 31 procent sämre, enligt en sammanställning från Market Action Point (MAP) och SME Direkt. Gunnebo och Lundin Mining framstår som de stora vinnarna medan Eniro och Q-Med sticker ut på förlorarsidan.
15 November: I ett pressmeddelande bekräftar Scania att bolaget utreder möjligheterna att gå samman med tyska konkurrenten MAN. Pressmeddelandet kom dagen efter att den tyska veckotidningen Der Spiegel publicerat en initierad artikel om att Scanias och MAN:s huvudägare Volkswagen pressar på för att bolagen ska fusioneras.
December:
6 december: Michael Treschow meddelar att han slutar som Ericssons styrelseordförande antingen vid bolagsstämman 2011 eller 2012.Han tillträdde som styrelseordförande hösten 2001 när Ericsson var i akut finansiell kris och ytterst nära konkurs.
8 december: Leif Johansson aviserar att han slutar som vd för Volvokoncernen sommaren 2011 och samtidigt även lämnar sin plats i styrelsen. Nästa sommar fyller Leif Johansson 60 år och har varit vd för Volvokoncernen i 14 år.
Leif Johansson dementerade tydligt att han skulle bli ny ordförande för Volvo, men det ledde i sin tur till spekulationer om att han skulle bli ny ordförande för Ericsson efter Michael Treschow.
14 december: Industrivärden gör stora rockader i ledningarna för sina industribolag. Olof Faxander utses till vd för Sandvik efter att Lars Pettersson motvilligt tvingas lämna sin post. Ny vd på SSAB blir Martin Lindqvist, som tidigare varit affärsområdeschef och finanschef på ståljätten.
21 december: Denna dag nådde Stockholmsbörsen sin högsta notering under 2010. OMXS 30 nådde toppnoteringen 1 166, vilket motsvarade en uppgång på cirka 22 procent sedan årsskiftet.
22 december: Denna dag bekräftar Nordea det som finansmedia spekulerat om i många år, nämligen att finländaren Björn Wahlroos, vd för Nordeas huvudägare Sampo, blir ny ordförande för banken. Han efterträder Hans Dalborg vid bolagsstämman våren 2011.