Idag onsdag den 26 maj är det en månad sedan OMXS 30-index nådde en toppnotering på 1.077. På den månaden har en Greklandsoro blivit till en Sydeuropapanik, kryddat med tysk nakenchock och upptrappad spänning på Koreahalvön.
Alla faktorer tillsammans har som bekant skapat en finansiell härdsmälta, med en frossande berg- och dalbana till börs. Flertalet aktier har rasat.
Allra mest har den krisdrabbade sågverkskoncernen Rörvik Timber, som i förra veckan avvisade ett bud från huvudägaren Meerwind, fallit. Bolaget har varit under rekonstruktion sedan i maj förra året för att slippa gå i konkurs, men tillhörde börsens näst bästa klättrare under årets första kvartal, med en uppgång på imponerande 195 procent.
Detta på grund av att aktien inte föll så mycket som väntat vid den nyemission som genomfördes tidigare i vår. Nu har aktien dock fallit med 56 procent på en månad, och därmed ställer sig Rörvik Timber längst fram i ledet bland månadens börsförlorare.
HQ spurtade sig till en andraplats i förlorarlistan, efter att banken idag onsdag meddelat att man slänger ut den förlustbringande tradingverksamheten. Vid lunchtid hade aktien rasat närmare 24 procent. På en månad har aktien tappat totalt 41 procent.
Inte heller för textilföretaget Borås Wäfveri har detta på något sätt varit en bra månad. Ekobrottsmisstänkte Per Brännhammars företag Euroscan sålde den 25 maj hela innehavet i Borås Wäfveri. Euroscan var bolagets största ägare, med 1.333.333 aktier. Samtidigt ökade visserligen bolaget Sweet Invest Sarl sitt ägande till 20,1 procent, men det hindrade inte kursraset. Sedan den 26 april har aktien fallit 39 procent.
På förlorarlistans fjärdeplats hamnar katalog- och söktjänstföretaget Eniro, med ett aktiefall på 36 procent den senaste månaden. Bolaget gjorde en förlust på 18 miljoner kronor för årets första kvartal.
"Bolaget står inför rejäla utmaningar i form av ökad konkurrens de närmaste åren och verksamheten har en hög risknivå", skrev Placera.nu:s Leif Pettersson i en analys, där han dock också konstaterade att p/e-talet är bland börsens lägsta.
Inte långt efter Eniro kommer det pressade flygbolaget SAS, vars aktie har har fallit 34 procent under månaden. SAS:s pressade situation förbättrades knappast av att man tvingades ställa in flyg till följd av det isländska askmolnet. Den 7 maj uppgav SAS att vulkanen kostat bolaget 700 miljoner kronor.
PA Resources har rasat 32 procent. Oljebolaget gick förra veckan ut med en nyemission på totalt 1761 miljoner kronor, som innebär en kraftig utspädning av befintliga aktieägares innehav. Placera.nu skrev den 24 maj att värdet på aktien rimligtvis halveras efter nyemissionen, vilket det också har gjort.
Electra Gruppens aktie har inte heller klarat sig undan oron på marknaderna, och aktien har sedan den 26 april rasat med 32 procent. Lundin Mining, vars rapport för första kvartalet blev en besvikelse, har fått se sin aktie rasa med 28 procent. Lika många procent har spelbolaget Unibet rasat. Bolaget slog visserligen marknadens förväntningar för första kvartalet i sin rapport, men när man samtidigt uttryckte svårigheter att överträffa fjolårets resultat så rasade aktien.
På tionde plats bland börsrasets förlorare hittar vi det så kallade specialty pharma-bolaget BioPhausia. I bolagets kvartalsrapport gick att läsa att försäljningen faller inom alla områden, och marknaden reagerade med bestörtning. Aktien har sedan den 26 april fallit med 27 procent.
Är det då köpläge i dessa aktier efter de dramatiska rasen? För att utreda det bör vi titta på bolagens värdering och p/e-tal. Och det precis vad gör i en artikel som publiceras inom kort. Håll utkik på sajten.