"Låga värderingar i Ryssland"

Intervju Superrusningen på den ryska börsen har gett resultat i East Capitals fonder. Men frågorna om återhämtningen är många. Placera.nu har tagit pulsen på Mr East Capital, det vill säga Peter Elam Håkansson.

Moskvabörsen steg med 128 procent förra året.

"Återhämtningen har varit dramatisk men jag trodde å andra sidan aldrig att den ryska börsen skull gå ner lika mycket 2008 som den gjorde vid förra krisen 1998", säger East Capitals grundare, förvaltare och frontman Peter Elam Håkansson.

Vi träffas på Stockholmskontoret som ligger centralt beläget i Kungstornen. Det är här han landar mellan de otaliga resorna.

Peter Elam Håkansson reser normalt runt 100 dagar per år, men just nu blir det mer "då det är en massa intressanta investeringstillfällen".

Räknat sedan fondbolaget grundades 1998 innebär det i runda tal 3 år på resande fot.

Tröttnar du aldrig?
"Nej, absolut inte jag tycker ju att det här är så roligt", säger han med eftertryck.

Just nu är Peter Elam Håkansson, om möjligt, mer positiv än vanligt när det gäller investeringar i Östeuropa och, framförallt, Ryssland.

"Värderingen på den ryska börsen är fortfarande låg och oljepriset ligger på en perfekt nivå vilket gör att ekonomin stimuleras precis lagom mycket."

Han fortsätter.

"Den råvarubaserade delen av ekonomin går väldigt, väldigt bra. I den konsumentinriktade delen av ekonomin så har återhämtningen inte varit lika stark men det börjar komma positiva tecken."

Hösten 2007 arrangerade East Capital en investerarresa till Moskva. Temat var fastigheter och banker. Placeras utsända och övriga deltagare lyssnade till banker och fastighetsbolags presentationer och bussades till enorma köpcentrum, kontorsbyggen och lyxvillaområden.

Hur ser det ut dag?
"Under krisen så stod det still men nu byggs det igen och även handeln har kommit igång, även om vi är långt ifrån nivåerna före krisen. Det som är riktigt intressant att se är att bankerna kommit tillbaka. Bankerna gjorde stora reserveringar för att täcka kreditförluster men det verkar inte som de behöver utnyttjas vilket kommer att märkas i årets resultat."

Vilka risker ser du?
"Jag är mest orolig för externa faktorer, som vad som händer Kina eftersom det direkt påverkar priset på råvaror. Sedan är den ryska korruptionen fortfarande ett dilemma. I Ryssland känns den politiska situationen ganska stabil medan det i till exempel Ukraina är mer oroligt."

Jag har läst att du tycker krisen 1998 var värre än 2008, stämmer det?
"När vi gick in i affärerna då så var det helt tomt och när vi checkade in på hotellen var vi de enda gästerna.  Ryssland 2008 var ett betydligt mer stabilt land och de styrande har, enligt min bedömning, hanterat den ekonomiska krisen väl."

Efter krisen i slutet av nittiotalet hade East Capitals fonder en enastående utveckling under nästan 10 år, kan vi vänta oss samma sak den här gången?
"Jag har funderat på det där och önskar att jag kunde svara ja men det är en annan tid nu. Ryssland är mer legitimt att investera i nu vilket gör att de extrema felvärderingar som fanns i slutet av nittiotalet inte finns nu. Jag tror att vi har ett antal intressanta år framför oss men inte som då."

Vilka marknader tror du mest på 2010?
"Ryssland, Baltikum och Balkan. Vår andel av ryska aktier i Östeuropafonden har aldrig varit så hög som den är just nu. Krisen i Balkan var inte lika djup som i många andra länder och det pågår i tysthet en intressant privatiseringsprocess. Vår bästa marknad så här långt i år är Estland och även om problem i Baltikum inte över så är situationen nu betydligt mer stabil."

East Capital tvingades i veckan stänga sin Baltikumfond till följd av stora inflöden och bristande likviditet på marknaden. Det finns dock andra regioner som investerarna, enligt Peter Elam Håkansson, ännu inte fått upp ögonen för.

"När Serbien i december lämnade in sin EU-ansökan så sjönk börserna vilket vi tyckte var märkligt."

Men även om Serbien lämnat in ansökan så tar det väl tid innan landet kan bli medlem?
"Jo, men det finns stora värden i själva processen, ekonomin stabiliseras."

I december 2007 noterades "systerbolaget" East Capital Explorer på Stockholmsbörsen.

Hur ser du i dag, med facit i handen, på tajmingen?
"Vi lyckades genomföra noteringen vilket var bra och det var också bra att vi drog ner på investeringstakten och avvaktade, så jag anser inte att tajmingen var fel."

Upplägget för East Capital Explorer är unikt på Stockholmsbörsen. Explorer var vid noteringen ett nytt bolag som fylldes med kapitalet från nyemissionen, nästan 4 miljarder kronor. Affärsidén är att erbjuda investerare en likvid möjlighet att köpa in sig i onoterade bolag i Östeuropa.

Skillnaden mot ett vanligt investmentbolag är att investeringarna går genom fondbolagets förvaltare.

Under krisen har Explorer legat med stor likvid kassa vilket väckt frågor på olika aktieforum. Enligt planerna skulle portföljen ha varit fullinvesterad i juni förra året.

En forumanvändare hos Avanza kallade nyligen Explorer för bluffbolag. Hur ser du på de här reaktionerna?
"Det där med kassan kan man se på två sätt. Det är också många aktieägare som varit tacksamma för att vi inte investerat kassan för snabbt. Under 2009 har aktiviteten varit hög och i dagsläget har vi endast 450 miljoner kronor kvar att investera."

Substansrabatten har stundtals varit mycket hög, är inte det ett uttryck för misstroende?
"Jag tror att substansrabatten är en informationsfråga. Börsens aktörer har hellre investerat pengarna på annat håll."

Vad kan ni göra för att minska substansrabatten?
"Vi ska bli bättre på att berätta om våra investeringar och vår syn på Östeuropa. Då tror jag att intresset för Explorer kommer att öka och därmed även aktiekursen."

Peter Elam Håkansson fortsätter.

"Vi har i dag en mycket spännande portfölj i Explorer med en exponering mot flera hundra bolag i Östeuropa. Många av dessa har gjorts till låga nivåer under fjolåret och har en bra potential."

East Capital Explorer gjorde nyligen en gemensam investering tillsammans med en av fondbolagets specialfonder och Intrum Justitia. Tillsammans investerar de 200 miljoner svenska kronor i ett samägt bolag som ska köpa förfallna ryska krediter utan säkerhet.

Är inte det en riskfylld investering?
"Nja, det är en portfölj av skulder med betalningsproblem med låg värdering i förhållande till nominellt värde som vi nu kommer att jobba med att följa upp. Vi äger sedan tidigare ett inkassobolag i Ryssland och vet att det går att göra väldigt bra och lönsamt."

Hur mycket förlorar du själv när börserna backar i Östeuropa?
"Jag har nästan allt jag äger placerat i våra fonder", svarar Peter Elam Håkansson och ser ut som om det vore en självklarhet.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -