Hjälp, hur mycket kan elen egentligen kosta?

Elpriset De höga elpriserna under december och januari skrämmer många villaägare. Men även om det kan komma fler pristoppar så bör du försöka ha is i magen.

Kylan och de höga elpriserna under december och början av januari slår hårt mot villaägarna.

När temperaturen ligger 10 grader under det normala ökar elförbrukningen med runt 50 procent för en normal villaägare med elvärme.

Det innebär enligt ett färskt räkneexempel från Telge Energi att villaägarna kommer att få ett påslag med runt en tusenlapp för januari.

För de kunder som har rörligt elpris blir det mer än så. Problemen med kärnkraftsverken i kombination med den höga efterfrågan beräknas ha ökat på snittpriset på el med ca 20 öre per kWh under januari, vilket innebär ytterligare 750 kronor på normalkundens räkning.

Telge Energis VD Johan Öhnell tror dock på sjunkande elpriser framöver.

"Utbyggnaden av elproduktionen fortsätter och den svenska kärnkraften kommer i år att producera mer än föregående år, bara den kommer i gång enligt prognosen. Det gör att vi ser framför oss ett överskott av el som kommer att pressa ned elpriset igen", skriver han i bolagets senaste nyhetsbrev.

Att veta vad som är vad när det skrivs om elpriset är knepigt.

De extrema priser som anges i media är ofta enstaka spotpriser. Det rörliga pris som du som konsument betalar är ett snittpris för månaden, plus elbolagets pålägg och skatt.

"Vår prognos är att snittpriset för januari kommer att hamna på drygt 60 öre kWh vilket gör att konsumenternas pris efter elbolagens påslag och skatter landar på drygt 120 öre", säger Bo Hesselgren på Konsumenternas Elrådgivningsbyrå.

I december låg snittpriset på 50 öre kWh och i november på knappt 40 öre, vilket anses vara en mer normal nivå.

Finns det en risk för nya pristoppar?
"Ja, det är inte ovanligt med pristoppar även om de den här gången var ovanligt höga", säger Bo Hesselgren.

Är det dags att binda elpriset?
Historiska siffror ger stöd för att rörligt elpris lönar sig i längden.

Pristopparna är sällan långvariga. Obalanser rättar ganska snabbt till sig och priserna sjunker igen.

Enligt siffror från Telge Energi så sparade en normal villaägare med eluppvärmning och rörligt pris nästan 2000 kronor under 2009 jämfört med om de hade haft fast pris, trots att elpriserna steg kraftigt under december.

Precis som när det gäller bolån så handlar de emellertid om vilka marginaler du har. Klarar du ett par tusenlappar extra en eller två månader?

Är det dumt att binda elpriset när det är som kallast ute?
Experter säger ibland att det är dumt att binda elpriset på vintern då efterfrågan är som högst.

"Det där är en gammal uppfattning som inte riktigt stämmer. Vi har haft pristoppar även på sommaren och de fasta priser som elbolagen erbjuder just nu är fortfarande hyfsat jämfört med det rörliga", säger Bo Hesselgren.

Om du funderar på binda kan det ändå vara klokt att vänta ut topparna. I dagsläget erbjuder elbolagen ett fast ettårigt elpris på runt 100 öre kWh.  Det är en bit under det rörliga priset men chansen är god att du genom att vänta lite till kan få ett lägre pris, som håller även nästa vinter.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -